Primarul nostru apare destul de des la televizor si nu o singura data l-am auzit vorbind despre cit de mult uraste el gunoaiele. Nu e nimic rau in asta… insa avem o mica problema: in cel de-al saptelea an de mandat al lui Emanoil Savin, exista inca multe zone din Busteni unde gunoaiele colcaie. Si nu e vorba numai de zone de la periferie, sau de pe cine stie ce straduta laturalnica. In poza de mai jos, de exemplu, se poate observa un veceu (nu doar un capac de veceu, ci tot veceul) aruncat undeva, in apropierea primariei Busteni. Prima data am vazut acel veceu prin toamna lui 2009. Intre timp a trecut mai mult de un an, iar veceul este tot acolo.

Natura moarta cu veceu si primarie

          Busteniul nu este, nici pe departe, singurul oras din Romania care are o problema cu gunoaiele. Insa ceea ce face ca Busteniul sa fie deosebit este propaganda. Exista pe aici, pe la poalele Caraimanului, foarte multi indivizi care, fie pe la televizor, fie prin presa, fie pe interenet, incearca din rasputeri sa ne convinga ca primarul nostru este un fel de “luceafar al administratiei locale”. Ba ca e bun gospodar, ba ca da dovada de maiestrie, ba ca este cel mai bun primar din citi s-au vazut vreodata in istoria omenirii, iar noi, taranoii de rind, ar trebui sa fim recunoscatori ca am avut nesperata sansa ca un asemenea om sa poposeasca pe meleagurile noastre si sa ne civilizeze. Iar atunci cind auzi asemenea laude, desprinse parca dintr-o alta epoca, dupa care iesi prin oras si dai nas in nas cu un morman de gunoaie… simti ca ti se urca singele in cap!
          Insa lucrurile nu se opresc aici. La Busteni, dezvoltarea turismului a devenit in ultimii ani aproape un fel de religie. Se cheltuie milioane de euro, se defriseaza hectare intregi de padure, se fac planuri grandioase pentru viitor, iar toate acestea sint justificate prin faptul ca trebuie sa atragem turisti. In asemenea conditii, este de neinteles cum poate fi neglijat un aspect atit de important pentru turism, aceasta fiind, de altfel, cea de-a doua contradictie stridenta intre propaganda si realitate. In mod normal, te-ai astepta ca un primar atit de preocupat de dezvoltarea turismului sa considere curatenia orasului o prioritate. Pentru ca degeaba cheltuim atitia bani si facem atitea compromisuri doar ca sa mai atragem citiva turisti in plus, daca multi altii sint indepartati din cauza gunoaielor.
          Primarul Emanoil Savin se plimba mult prin alte tari… prin Franta, prin Spania la El Clasico, prin Canada pe la Bute… Ma intreb, insa, oare cind a fost ultima data intr-o plimbare prin orasul pe care il administreaza? O fi macar constient ca, pe alocuri, Busteniul arata ca o cocina? Probabil ca nu. Sau poate ca este constient, dar pur si simplu nu ii pasa si astepta linistit alegerile din 2012, cu o noua victorie din primul tur. La urma urmei, daca oamenii te voteaza oricum, de ce sa te stresezi inutil?!