Dupa cum am mai scris pe blog, Primaria Busteni are in plan asfaltarea drumului forestier care urca spre Culmea Zamora, un drum care face legatura intre orasul Busteni si golul alpin din Muntii Baiului. Adica intre Busteni si Nimic, pentru ca in golul alpin nu exista niciun obiectiv turistic care sa necesite un drum asfaltat. Asfaltarea acestui drum forestier face parte din lunga serie de proiecte aberante pe care Primaria Busteni le-a scos pe banda rulanta in ultimii ani, proiecte fara beneficii clare, dar care costa milioane de euro si care, pe deasupra, mai sint si foarte daunatoare, fie pentru orasul Busteni, fie pentru muntii si padurile din imprejurimi.
De ce este o investitie proasta. Citeva motive pentru care eu consider ca asfaltarea drumului forestier dintre Busteni si Culmea Zamora este un proiect stupid:
- (1) Se vor cheltui milioane de euro (bani publici).
- (2) Muntele Zamora, o zona naturala relativ neatinsa pina in prezent, ar putea avea de suferit. Pe linga faptul ca asfaltarea va aduce manelismul pina in golul alpin din Muntii Baiului, mai exista si pericolul ca marginile actualului drum forestier sa se umple de vile, pentru ca padurea prin care trece este detinuta de niste privati. Noul drum asfaltat va avea ca efect ridicarea preturilor terenurilor, dindu-le, astfel, proprietarilor posibilitatea de a le vinde bucata cu bucata, pe sume frumusele.
- (3) Orasul Busteni are alte prioritati. Atita timp cit reteaua stradala din Busteni nu arata tocmai grozav, mi se pare iresponsabila atitudinea primariei de a considera asfaltarea drumurilor forestiere drept o prioritate.
- (4) Exista riscul ca drumul sa ramina in paragina. Destrabalarea pe bani publici din prezent nu va dura la nesfirsit. Din momentul in care Elena Udrea si masina sa de risipire a banului public – MDRT – nu vor mai fi acolo sus, pentru a sustine asa-zisele investitii ale politrucilor din provincie, pare greu de crezut ca vor mai fi alocate, vreodata, fonduri pentru vreo reabilitare a drumului Busteni – Culmea Zamora, in conditiile in care noi abia gasim bani pentru a cirpi drumurile nationale.
Drum forestier sau strada principala? Interesant este ca in lista de drumuri ce vor fi reabilitate in judetul Prahova, in cadrul PNDI, componenta “10.000 km drumuri judetene si locale”, proiectul de asfaltare a drumului forestier Busteni – Culmea Zamora apare ca “Modernizare drum acces Zamora – Baiului, strada principala”. Pai… cum adica “strada principala”!? Sper sa fie vorba de o neintelegere si termenul de “strada principala” sa se refere la o strada deja existenta, din Busteni, din care se va ramifica viitorul drum forestier asfaltat. Caci altfel… cum sa numesti un drum forestier “strada principala”? Pai daca Primaria Busteni spune ca drumul forestier Busteni – Culmea Zamora este o “strada”, nu pot sa ma gindesc decit la faptul ca asfaltarea acestui drum forestier este, in realitate, doar un prim pas din procesul de urbanizare fortata a Muntelui Zamora (un lucru pe care primarul Emanoil Savin il urmareste de mai mult timp). Mai ales ca acolo unde exista o “strada principala” trebuie sa existe, neaparat, si niste strazi secundare… altfel strada principala nu s-ar mai numi “principala”. Deci o intreaga retea stradala, pe locul in care acum se afla o padure.
Trebuie sa precizez, pentru cine nu cunoaste zona, ca acest drum forestier, programat pentru asfaltare in viitorul apropiat, se afla integral in interiorul unei paduri (de-asta se si numeste “drum forestier”), iar articolul 7 din Codul Silvic interzice, in mod explicit, introducerea padurilor in intravilan. In plus, articolul 37 din acelasi Cod Silvic limiteaza serios posibilitatile de a transforma padurile in cartiere de vile. Si atunci… de unde toata treaba asta cu “strada principala”? Nu mai primeau bani de la MDRT daca spuneau ca e drum forestier?
Iar daca se va merge, totusi, inainte pe ideea aberanta de a transforma acest drum forestier in strada principala a unui viitor cartier rezidential, nu pot sa nu imi pun si urmatoarea intrebare: din ce bani vrea Primaria Busteni sa asigure utilitatile (canalizare, curent electric, iluminat stradal etc.) pentru viloaiele smecherilor care vor aparea de-a lungul actualului drum forestier? Cumva tot din bani publici?
Despre dezastrul ecologic pe care l-ar cauza transformarea Muntelui Zamora in zona urbana nici nu mai vorbesc…
- Fragment din documentatia de atribuire de pe site-ul “e-achizitii”, aprobata de Elena Udrea, in legatura cu licitatiile pentru lucrarile de reabilitare si modernizare a unor drumuri din judetele Prahova, Giurgiu si Ilfov. Printre acestea si drumul forestier Busteni – Culmea Zamora, zis si “strada principala”.
Pe cine ajuta asfaltarea drumului forestier? Cu alte cuvinte, cine se va bucura cel mai mult daca se va turna asfalt pe drumul forestier dintre Busteni si Culmea Zamora? Pai hai sa vedem…
- (1) Companiile de asfaltare. In urma acestui proiect, milioane de euro de la bugetul statului vor ajunge, via MDRT, la companiile de asfaltatori.
- (2) Propietarii padurii prin care trece drumul forestier. Drumul forestier, in lungime de 7 kilometri, trece printr-o padure detinuta in proprietate privata de o frima – SC Zamora Estate SRL – care si-a declarat deja, in urma cu mai multi ani, intentia de a dezvolta afaceri imobiliare pe terenul pe care acum cresc copaci (se vorbea la un moment dat de realizarea unui nou cartier de locuinte, de la zero).
- (3) Primarul Emanoil Savin, in perspectiva FOTE 2013. In prezent, Busteniul este codas in ceea ce priveste pregatirile pentru FOTE 2013, din cauza ca noi ne-am angajat, ca idiotii, sa gazduim disciplina de schi fond, fara sa avem, insa, niciun fel de infrastructura (nici baza sportiva, nici pirtie). In loc sa mearga pe varianta de bun simt, adica sa renunte la gazduirea disciplinei de schi fond si sa incerce sa obtina organizarea unei alte discipline, Primaria Busteni se incapatineaza sa faca pirtia de schi fond in padurea de pe Muntele Zamora. Iar acest proiect ar fi, practic, imposibil de realizat fara asfaltarea drumului forestier dintre Busteni si Culmea Zamora.
- (4) Cei care detin proprietati in golul alpin. Exista pe Culmea Zamora o ferma si, din cite am inteles, se mai construieste si o noua cabana, ambele private. Bineinteles ca propietarii se vor bucura daca se va asfalta drumul forestier care face legatura cu orasul Busteni.
- (5) Turistii care vor sa urce cu masina pina in golul alpin.
Primaria Busteni trebuie sa dea explicatii. Bineinteles ca niciunul dintre cele 5 puncte de mai sus nu poate constitui o justificare serioasa pentru asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora. (1), (2) si (4) din motive evidente (bani publici pentru sprijinirea unor interese private), (3) pentru ca e stupid sa cheltuiesti milioane de euro si sa defrisezi mai multe hectare de padure (cel putin vreo 10) doar ca sa organizezi o competitie de juniori care dureaza mai putin de o saptamina, iar (5) pentru ca numarul turistilor care urca in Muntii Baiului cu masina este, practic, neglijabil, daca ne raportam la costurile asfaltarii. Prin urmare, Primaria Busteni are obligatia sa prezinte, in mod cit mai transparent, ratiunile care au stat la baza initiativei de a asfalta drumul forestier Busteni – Culmea Zamora. Cind vii cu un asemenea proiect, care presupune cheltuirea a mai multor milioane de euro, trebuie sa il poti sustine cu argumente foarte solide.
Bani publici pentru beneficiul unor privati? Atunci cind o primarie vrea sa cheltuiasca sume de milioane de euro, dar nu prezinta si o lista de beneficii ale proiectului pentru cetateni, in schimb exista o serie de beneficii importante pentru niste firme private… s-ar putea sa fie ceva probleme. Daca asa ceva e premeditat, adica daca se doreste asfaltarea acestui drum forestier, din bani publici, doar pentru a ajuta niste particulari, atunci e foarte grav, iar responsabilii ar trebui sa ajunga pe mina DNA. Daca nu e premeditat, atunci avem de-a face cu un nou exemplu de risipire a banului public si de iresponsabilitate grosolana a alesilor locali din Busteni, mai ales daca ne gindim ca zilele acestea s-au anuntat noi taieri (tichete de masa taiate, pensii inghetate) si majorari de taxe si impozite.
Stiu ca, in astfel de cazuri, este normal sa pleci de la premisa de buna credinta, adica sa presupui ca, atunci cind cei de la primarie au propus proiectul, au avut in minte interesul cetateanului. Insa, daca lucrurile stau asa, este la fel de normal ca autoritatile locale sa prezinte niste motive foarte serioase pentru care se doreste implementarea acestui proiect. As vrea sa aud niste explicatii, niste argumente, o lista de beneficii care sa justifice costurile… Sint cei de la Primaria Busteni in stare sa prezinte o argumentatie solida prin care sa sustina proiectul de asfaltare a drumului forestier spre Culmea Zamora? Sau, pur si simplu, vor face ceea ce au facut intotdeauna, adica doar anunta proiectele, dupa care se apuca de treaba fara sa dea nicio explicatie, iar laudatorii primarului Savin vin si ne povestesc despre cum, la Busteni, “investitiile se tin lant”?
Actualizare 29-august-2011: Din cite am auzit, in acest weekend, primarul Emanoil Savin si boss-ul de la Zamora Estate s-au incuscrit. Asta ar insemna ca asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora, cit si toate celelalte proiecte pe care Primaria Busteni vrea sa le implementeze pe domeniul Cantacuzino (inclusiv domeniul schiabil Busteni-Azuga, despre care am discutat in rubrica de comentarii), au devenit niste afaceri de familie: socrul mic, in calitate de primar, atrage fonduri (zeci de milioane de euro, bani publici!), iar socrul mare, in calitate de afacerist, trage foloasele. Interesanta chestie… nu-i asa?
Anonymous
Aug 15, 2011 @ 14:36:19
Nu mai fiti negativisti atunci cand faceti comentarii fara sa cunoasteti si perspectivele pozitive ale unor astfel de proiecte demne sa dezvolte / modernizeze domeniul sportului, turismului, etc !
Drumul la care faceti referire, nu se va termina “in gol alpin” si atat ! Acesta va face jonctiunea cu partiile de schi (plecare de sus) din Azuga. La aceasta jonctiune isi va aduce aportul si orasul Azuga. Astfel, ideea finala este sa se creeze un nou domeniu schiabil Busteni-Azuga la standarde moderne europene, fara ca turistii sa mai fie nevoiti sa se “blocheze” in traficul de pe DN1. Astfel vor exista mai multe variante de partii (in Busteni – Muntii Baiului) si mai departe in Azuga (cele existente) cu posibilitatea de acces facil. Partiile din Azuga – de ex – sunt izolate complet si singura cale de acces actuala catre partii este un drum ingust care pleaca din DN1.
Un nou domeniu schiabil menit sa extinda si sa dezvolte zona, va atrage multi turisti in zona si bani la bugetul statului pentru ambele statiuni prahovene, din crearea de locuri de munca, colectarea de taxe si impozite!
Padurea nu va fi defrisata decat strict pe amprenta partiilor si drumului public. Tot asa si in Sinaia – pentru noua partie care coboara pana la telegondola din oras, s-a defrisat strict cat tine amprenta partiei. Restul a ramas padurea intacta.
Ar trebui sa privim si partea pozitiva a lucrurilor, pentru ca daca privim doar negativ, nu mai facem nimic niciodata si in loc sa evoluam, involuam definitiv!. Domeniile schiabile uriase din Elvetia, Austria, Germania, etc, au cerut si ele la randul lor sacrificii, insa aduc si multe satisfactii, pentrui stat, turisti si dezvoltatorii privati deopotriva! Asta este viata!
mamsaturat
Aug 16, 2011 @ 12:19:54
De acord, nu e bine sa privim doar negativ. Insa mult mai daunatoare mi se pare atitudinea opusa, exclusiv pozitiva, adica sa ne uitam doar la beneficii si sa ignoram complet costurile si pagubele. O atitudine prudenta e mai sanatoasa, mai ales intr-o tara ca Romania, unde s-au dat atitea tepe. Eu nu privesc neaparat negativ, ci incerc sa analizez proiectele din punct de vedere logic, adica sa pun in balanta si plusurile si minusurile, iar apoi sa trag o concluzie.
Nu stiam ca motivatia asfaltarii drumului forestier de pe Zamora este realizarea acelui domeniu schiabil, e prima oara cind aud asta. Despre proiectul de a crea un domeniu schiabil comun, Busteni-Azuga, auzisem mai demult, dar credeam ca a fost abandonat (pe motiv ca fusese gindit prost). Dar, daca aceasta este motivatia principala pentru asfaltarea drumului forestier, atunci intrebarea care se pune este urmatoarea: merita realizat domeniul schiabil Busteni-Azuga? Eu zic ca nu si o sa spun in continuare si de ce. Sint mai multe aspecte care merita discutate, asa ca o sa impart raspunsul pe mai multe comentarii.
mamsaturat
Aug 16, 2011 @ 12:22:51
Domeniu schiabil la standarde europene?
In primul rind, in zona Zamora-Sorica nu poate fi realizat un domeniul schiabil similar cu cele din Alpi. Ce inteleg eu prin “domeniu schiabil la standarde europene”:
1) Minimum 40-50 de kilometri de pirtii, legate intre ele.
2) Sa ofere conditii pentru toate nivelele de pregatire (incepatori, intermediari, avansati).
3) Lungimea medie a pirtiilor sa fie de minimum 2 kilometri si sa aiba macar o pirtie de peste 3 kilometri.
4) Strat de zapada consistent cel putin 3-4 luni pe an.
5) Accesibilitate (preferabil sa poti ajunge pe jos de la hotel/pensiune).
6) Alte aspecte care nu sint relevante aici (cozi la telescaun, preturi, ski pass, batatorire pirtii etc.).
Domeniul schiabil Busteni-Azuga nu pare sa indeplineasca niciuna dintre conditiile de mai sus (primele 5) si, in plus, mai are si o gramada de hibe:
1) Altitudinea mica. Domeniul schiabil Busteni-Azuga ar urma sa fie situat undeva intre 1000 si 1500 de metri. Altitudine mica inseamna zapada mai putina. Zapada mai putina inseamna investitii suplimentare in tunuri si costuri mari rezultate din folosirea acestora. Costuri mari inseamna preturi mari la ski pass. Preturi mari la ski pass inseamna turisti mai putini si profit mai mic (sau inexistent). In conditiile in care in Alpi se vorbeste despre extinderea domeniilor schiabile in sus, la peste 2000 de metri, din cauza incalzirii globale, mi se pare stupid ca noi sa proiectam domenii schiabile la altitudini mai mici de 1500 de metri.
2) Legatura cu pirtiile de la Azuga ar urma sa se faca prin niste pirtii amplasate pe versant sudic (Sorica – Valea Fetei). Ca principiu, atunci cind se proiecteaza domenii schiabile, nu se fac pirtii pe versant sudic, pentru ca acolo bate soarele si se topeste zapada mult mai repede. E o idee foarte proasta, cu atit mai mult cu cit e vorba de o altitudine mica.
3) Dimensiunea domeniului schiabil va fi redusa. Azuga are doua pirtii mari si late, cu citeva variante, plus ciotul numit “Sorica Sud” (parca asa se numeste). In total vreo 7 kilometri. Sa zicem ca se mai fac doua pirtii de la Sorica spre Valea Fetei, care sa aiba, rotund, 2 + 2 = 4 klometri. Sa zicem ca se mai fac alte 4-5 pirtii, pe versantul nordic al Muntelui Zamora (Zamora – Valea Fetei), care sa aiba si ele, in total, vreo 9 kilometri. Asta inseamna vreo 20 de kilometri, imprastiati pe 3 versanti. Deci slabut…
4) Pirtii prea abrupte si scurte. Relieful zonei nu prea permite realizarea unor pirtii mai lungi de 2 kilometri. In plus, versantul nordic al Muntelui Zamora este destul de abrupt, in special in partea de jos. Asta insamna ca pirtiile de acolo vor fi mai dificile decit Sorica sau Cazacu, care sint, la rindul lor, percepute drept dificile de catre schiorii incepatori. Un domeniul schiabil compus in cea mai mare parte din pirtii pentru avansati nu va putea atrage foarte multi turisti. Incepatorii vor pirtii line, avansatii vor pirtii lungi, iar domeniul schiabil Busteni-Azuga va avea preponderent pirtii abrupte, dar scurte. Deci cum e mai rau.
5) De unde vor lua apa pentru tunuri? Este vorba de vreo 6-7 pirtii, toate pe Valea Fetei, si un singur piriu. O fi suficient? Pentru ca, fara zapada artificiala, un astfel de domeniu schiabil este mort.
6) Unde vor face parcarea? La domeniul schiabil Busteni-Azuga nu se va putea ajunge pe jos decit daca stai in Azuga. Altfel e obligatoriu sa vii cu masina. Ca sa vii cu masina, iti trebuie parcare. Si va fi nevoie de o parcare foarte mare, astfel incit sa deserveasca intreg domeniul schiabil. Problema e ca, in zona virfului Zamora (in golul alpin), nu prea se poate construi o astfel de parcare, din cauza reliefului. Iar fara parcare pica tot proiectul.
mamsaturat
Aug 16, 2011 @ 12:25:53
Accesibilitate?
Accesul catre pirtiile din Azuga (Sorica si Cazacu) se face prin orasul Azuga. Din DN1 pina la baza pirtiilor sint vreo 2-3 kilomeri. Insa din DN1 pina la Culmea Zamora sint 7-8 kilometri, adica de trei ori mai mult! Cu alte cuvinte, e complicat sa faci 2-3 kilometri din DN1 pina la pirtii, asa ca hai sa facem o “scurtatura” de SAPTE kilometri, ca sa… crestem accesibilitatea. Nu stiu… parca nu prea are sens 🙂 Pentru un turist care sta in Busteni, drumul pina la pirtiile din Muntii Baiului ar fi similar cu drumul pina in Sinaia. Practic, e ca si cum s-ar duce in alta statiune. Cred ca varianta Busteni – DN1 – Azuga – Sorica e mai rapida decit Busteni – Culmea Zamora, deci asfaltarea drumului forestier nu va aduce un plus din acest punct de vedere.
Alt aspect legat de accesibilitate este necesitatea realizarii unei parcari imense in golul alpin (mai multe sute de locuri). Dupa cum am zis deja mai sus, nu prea e loc in golul alpin, linga virful Zamora, pentru o astfel de parcare. Si mai e inca o problema: daca parcarea se umple in weekend, atunci e riscant sa faci 7-8 kilometri din Busteni, doar pentru ca, odata ajuns acolo, sa constati ca nu ai unde sa parchezi masina si sa fii nevoit sa te intorci. Deci un motiv in plus pentru turisti de a evita domeniul schiabil Busteni-Azuga.
Cu traficul de pe DN1 nu vad care ar fi legatura. O “scurtatura” spre Culmea Zamora, care sa se ramifice din DN1 la Busteni nu i-ar scuti pe turisti decit de parcurgerea unei portiuni de 3-4 kilometri din DN1 (distanta Busteni – Azuga). De la Bucuresti pina la Busteni tot in aglomeratie vor veni. In plus, la orele la care turistii merg catre pirtii, adica dimineata devreme, DN1 nu este congestionat. Eu, de fiecare data cind am mers cu masina de la Busteni la pirtiile din Azuga, am gasit soseaua libera. Deci nu cred ca asta era o problema.
Nu cred ca, in cazul unui domeniu schiabil aflat undeva, in creierii muntilor, departe de orice statiune, se poate vorbi de “acces facil”. Din contra. De exemplu, chiar si despre un domeniu schiabil precum Kalinderu, aflat la doar 1 kilometru de DN1, se poate spune ca are ceva probleme cu accesibilitatea. Domeniul schiabil Busteni-Azuga, aflat la 7-8 kilometri de DN1, numai “accesibil” nu cred ca se poate numi.
mamsaturat
Aug 16, 2011 @ 12:28:09
Cheltuieli si incasari
Un astfel de domeniu schiabil va produce bani, dar va si inghiti sume uriase. O sa fac un calcul aproximativ…
Soseaua Busteni – Culmea Zamora, cu doua benzi, cu toate accesoriile, cu parcare uriasa, cladiri construite in golul alpin si asa mai departe, se duce undeva la peste 10 milioane de euro. Se mai fac vreo 3-4 telescaune si/sau tele-gondole, deci inca vreo 20 de milioane de euro. Apoi ar mai fi zeci de tunuri de zapada, mai multe ratrack-uri, construirea unui rezervor urias de apa pentru zapada artificiala si alte chestii… Deci cred ca se ajunge, lejer, la vreo 40 de milioane de euro. Iar asta e doar investitia initiala.
Apoi vin cheltuielile care se fac pe parcurs: intretinerea drumului (reparatii periodice, deszapeziri etc.) curent electric pentru operarea telescaunelor, curent electric consumat de tunuri, intretinerea utilajelor si instalatiilor (ratrack-uri, tunuri de zapada, telescaune etc.), combustibil ratrack-uri (trebuie sa parcurga zilnic toate pirtiile, chiar de mai multe ori, pentru ca acestea sa arate impecabil – doar e vorba de “standarde europene”) si asa mai departe… E mai greu de facut o estimare a costurilor totale, dar, daca ar fi sa facem un calcul doar pentru tunurile de zapada, ar veni cam asa: pentru 50 de hectare de pirtii, la un euro pe metru patrat, pe an, obtinem un cost total de 500.000 de euro pe an. Doar pentru tunuri! Si asta cu indulgenta, pentru ca, daca luam in calcul altitudinea joasa, deci temperaturile ceva mai ridicate, costul producerii de zapada artificiala ar putea fi mult mai mare.
Acum sa vedem incasarile… Un ski pass de o zi ar trebui sa fie cam 40 de euro. Un telescaun are o capacitate maxima de aproximativ 200-300 de persoane (1000-1500 de persoane pe ora, impratit la 5 urcari pe ora de persoana). La 3-4 telescaune ar fi in jur de 1000 de persoane. O cifra care oricum nu ar putea fi mai mare, din cauza ca e limitata de capacitatea parcarii din golul alpin. Daca inmultim (100 de zile pe sezon) x (1000 de persoane pe zi care cumpara ski pass) x (40 de euro pentru un ski pass) = 4 milioane de euro anual, incasari.
La 1 milion de euro cheltuieli anuale, ar veni un profit de 3 milioane de euro pe an. Dar, atentie, acesta este un scenariu EXTREM de optimist (am “tras” de cifre in defavoarea argumentului meu). Insa chiar si asa, ar trebui sa treaca 13-14 ani ca sa se poata recupera investitia initiala. Pentru un scenariu realist, probabil ar fi nevoie de vreo 40-50 de ani, ba chiar sint sanse bunicele ca domeniul schiabil sa mearga in pierdere. Bani s-ar mai putea recupera din cheltuielile pe care le fac turistii prin statiuni, insa e greu de estimat citi turisti noi va atrage domeniul schiabil Busteni-Azuga pe Valea Prahovei (dupa cum am spus ceva mai sus, domeniul are niste minusuri serioase care ii scad destul de mult atractivitatea – pirtii doar pentru avansati, domeniu amplasat departe de statiuni etc.).
Normal ar fi fost ca, inainte de a se incepe lucrarile de asfaltare la drumul forestier Busteni – Culmea Zamora, sa se faca o analiza foarte serioasa si detaliata a costurilor si a incasarilor, adica sa se faca niste estimari pe baza carora sa se determine daca realizarea domeniului schiabil este rentabila. Ca daca ei vor sa se apuce de asfaltare, fara sa isi fi facut vreun calcul, mergind “la plesneala”, atunci inseamna ca sint iresponsabili, pentru ca exista sanse ca tot acest proiect sa iasa prost – facem praf si padurile, cheltuim si o groaza de bani si apoi ne trezim ca nu exista profit. Nu stiu daca o sa iasa bine sau prost, dar s-a deranjat, oare, cineva sa faca niste analize, niste calcule, niste estimari? Ca in Romania nimeni nu pare sa fie preocupat de acest aspect. Toti se arunca inainte la proiecte de anvergura, ca si cum succesul ar fi garantat, iar banul public este la discretia lor.
mamsaturat
Aug 19, 2011 @ 07:10:25
Si apropo de sacrificii… Mai bine zis de disperarea cu care noi cautam sa facem sacrifcii.
Genul acesta de a pune problema – “facem orice sacrificiu doar ca sa iasa banu'” – este specific unui bordel. Chiar si tirfele au anumite limite, dincolo de care nu se duc, dar noi, atunci cind vine vorba sa ne macelarim padurile si sa risipim banul public, acceptam orice. Sacrificii au facut, intr-adevar, si francezii, italienii, elvetienii sau austriecii, dar ei au fost suficient de lucizi, competenti si onesti, incit sa investeasca in afaceri rentabile, care le-au adus profituri uriase. Ei sint, in cel mai rau caz, niste tirfe de lux. Noi, romanii, sintem doar niste tirfe proaste, atit de disperate de a avea clienti, incit ajung sa dea bani de la ele din buzunar, iesind astfel in pierdere, doar ca acestia sa vina si sa le… viziteze.
Anonymous
Sep 09, 2011 @ 13:40:09
Sunteti foarte bine documentat / informat ! Se vede ca sunteti in “bransa”……..si cu siguranta foarte frustrat ca nu sunteti “in carti”…………………….pentru ca altfel nu s-ar justifica patosul de care dati dovada si timpul pe care l-ati pierdut cu atatea analize, calcule, etc.
mamsaturat
Sep 10, 2011 @ 12:45:53
“In carti” pentru ce? Afaceri cu banii statului? Ca asta se intelege… 🙂
Acum, din punct de vedere logic, ar fi 2 variante: dumneavoastra chiar credeti ce ati scris in comentariu (ceea ce mi s-ar parea amuzant, pentru ca este complet eronat), ori nu credeti ce ati scris, dar ati facut o insinuare calculata, cu scopul de a indeparta atentia de la argumente, prin oferirea unei interpretari alternative. Cu alte cuvinte, incercati sa sugerati ca eu nu scriu pe blog despre Savin pentru ca e cel mai prost primar din istoria orasului Busteni si face o gramada de prostii, ci pentru ca eu, chipurile, m-as oftica din cauza ca am iesit sau n-am intrat in nu stiu ce “carti”. Modul acesta de a pune problema este o forma de “spin doctoring” (nu stiu cum se traduce exact in romana) si face parte din abecedarul manipularii. Cam cum fac Basescu & Co. cu “antenele lui Voiculescu” si cu alte “trusturi de presa”, incercind sa sugereze ca presa nu il critica pentru ca el este cel mai prost presedinte din istoria Romaniei, iar gasca PDL-ista este o adunatura de tilhari nenorociti, ci pentru ca niste “moguli” rai se oftica din cauza ca n-au intrat si ei “in carti”. Este exact acelasi tip de insinuare…
Din moment ce spuneti ca “altfel nu s-ar explica patosul”, deduc ca, din perspectiva dumneavoastra, o persoana nu poate avea o initiativa si nu poate fi motivata sa se implice intr-o anumita problema decit daca sint la mijloc anumite interese, decit daca e rost de vreo “combinatie”. Ca si cum viata s-ar rezuma la a fi sau a nu fi “in carti”. Probabil ca, in lumea meschina in care traiti dumneavoastra, chiar asa stau lucrurile, insa, in cazul meu, explicatia pentru “patosul de care dau dovada” este cu totul alta: iubesc Orasul Busteni si muntii din imprejurimi, pentru ca aici am crescut si aici este casa mea. Si e normal sa simt o frustrare teribila atunci cind vad cum actualul primar, venit din Galati, pune tot mai multa stapinire pe oras, cind vad cum distruge parcurile, cum taie padurile, cum da terenuri vedetelor preferate de parca ar da de la el, cind vad cit tupeu au oamenii din jurul sau, cind vad ca se comporta ca un boier pe mosia lui personala. Si nu sint singurul care simte asa. Multi oameni din Busteni il injura printre dinti pe acest primar.
Iar pasiunea cu care scriu pe blog despre Orasul Busteni si primarul Savin se regaseste si in cazul altor subiecte (ATV-uri, PDL, capitalism, democratie, munti in general, sarlatani, manipulare, mentalitati primitive etc.). Asadar, argumentul cu “vorbesti cu patos, deci ai un interes ascuns” nu prea sta in picioare.
Cu analizele detaliate treaba sta cam asa: atita timp cit eu fac niste afirmatii si am niste pozitii ferme in legatura cu anumite lucruri, mi se pare normal sa ofer si justificari pe masura. Adica nu pot sa spun doar ca “Savin e un primar prost” si atit. Sau sa spun ca “proiectul Cutare e o mizerie”, fara sa explic si modul in care am ajuns la concluzia respectiva. Nu vreau ca oamenii care citesc blogul sa ma creada pe cuvint, ci vreau sa prezint si motivele rationale pentru care afirm sau cred anumite lucruri. Iar timp nu consum chiar atit de mult, mai ales ca scriu pe blog cam o data pe saptamina si nu mereu despre subiecte legate de Savin & Busteni.
mamsaturat
Sep 12, 2011 @ 08:44:16
Ca sa dau si o explicatie in legatura cu limbajul ceva mai dur pe care il folosesc atunci cind scriu despre anumite proiecte… De exemplu, atunci cind fac o apreciere de genul “proiectul X este o mizerie abjecta”. De fapt, o sa iau un caz concret: soseaua Busteni-Risnov. Cind vine cineva si-mi spune ca aceasta sosea trebuie facuta pentru ca in felul asta se va rezolva probema circulatiei pe DN1, primul lucru la care ma gindesc este ca acea persoana MA CONSIRERA IDIOT. Iar atunci cind cineva ma considera idiot, mi se suie singele in cap. Toata lumea stie ca in Romania se pun in practica fel de fel de proiecte aiuristice, inghitind sume uriase de la un buget si asa sarac, insa tu (“tu” in sens generic), ca autoritate publica, ar trebui sa faci macar un minim efort in a gasi niste justificari cit de cit credibile, in asa fel incit eu, cetateanul, pe linga faptul ca ma simt tilharit, sa nu simt ca imi jignesti si inteligenta.
A nu prezenta niste analize oficiale serioase, care sa justifice proiectele initiate de autoritatile publice, reprezinta o insulta la adresa cetatenilor. A facut cineva vreo analiza a traficului pentru a determina care vor fi efectele unei noi sosele Busteni-Risnov asupra circulatiei de pe DN1? Nu! A facut cineva vreo analiza pentru a vedea daca domeniul schiabil Valea Fetei (Busteni-Azuga) este rentabil din punct de vedere economic? Nu! Si-a pus cineva problema daca pirtia de schi fond pentru FOTE 2013 ar fi putut fi facuta in alta parte, cu bani mai putini si fara defrisarea padurii? Nu! Nu s-a deranjat nimeni sa faca nici calcule, nici estimari, nici studii, nici analize. Ori pentru ca nu le-a trecut prin cap, ceea ce ar insemna ca sint incompetenti, ori pentru ca, pur si simplu, nu ii intereseaza, ceea ce ar insemna ca ori sint iresponsabili, ori au cu totul alte interese, diferite de interesul public. Iar asta nu este doar interpretarea mea subiectiva, bazata pe nu stiu ce frustrari imaginare, ci concluzia la care se ajunge in urma unor deductii logice.
Sper ca acum lucrurile sint ceva mai clare, inclusiv pentru omul cu “bransa” si “cartile”, in legatura cu atitudinea mea dura fata de anumite subiecte pe care le abordez pe blog.
Si inca un lucru legat de acel comentariu (plecind de la premisa ca nu a fost scris de o sluga de-a primarului, ci de o persoana sincera)… Initial, mi s-a parut usor amuzant, dar apoi m-am gindit mai bine si nu mi s-a mai parut chiar atit de amuzant, din urmatorul motiv: mi-am dat seama cit de mult s-a degradat mentalitatea multora dintre noi si cit de rau a ajuns poporul roman, din moment ce o reactie anormala, de PASIVITATE in fata unor golanii evidente ale celor care ne conduc, a ajuns sa fie considerata normala, iar reactia normala, de REVOLTA fata de aceste golanii a ajuns sa fie perceputa drept dubioasa.
Anonymous
Sep 16, 2011 @ 09:40:29
Daca aveti resursele necesare – si aici nu ma refer doar la cele financiare, ci si intelectuale, exeperienta, etc. – deci va simtiti in stare din toate punctele de vedere, atunci, de ce nu candidati pentru urmatorul mandat la Primarie? Asa, s-ar rezolva toate nedreptatile la care sunteti obligat sa faceti fata zilnic, iar orasul Busteni ar avea parte, in sfarsit de un “justitiar” care sa puna ordine in lucruri….
Cu regret, observ ca atitudinea dvs. nu arata decat o ipocrizie fara margini!…
Pur si simplu sunteti de-a dreptul patetic, daca dvs. credeti ca in Romania de astazi, va exista vreodata un Primar serios si corect 100%. Nici Savin nici predecesorii lui nu au fost corecti si, cu siguranta, nici succesorii – indiferent de culoarea politica pe care o vor avea – nu vor fi asa cum va imaginati dvs. ca ar trebui sa fie. La ora actuala, nu exista – scos in “prima linie” – adica promovat – nici un om integru din nici un partid aflat la guvernamant ! Si chiar daca ar exista, in momentul in care ar ajunge in functia de ordonator principal de credite – deci de Primar – se “manjeste”…
Insa observ ca dvs. ori sunteti un justitar prin definitie, deci un perfectionist – si atunci avem de-a face cu un idealist aflat in realiatatea cotidiana care gandeste numai utopii – ori suneti un adversar politic ipocrit, de-al lui Savin, care nu face altceva decat sa demonteze pas cu pas, printr-o atitudine complet negativista / total nepozitiva, implementarea oricarui tip de proiect. Pentru ca…sa fim seriosi: ORICE proiect are avantaje si dezavantaje DEOPOTRIVA ! Ori dvs. doar “daramati” si atat. Fara sa veniti cu alternative concrete, pertinente si fezabile! Aveti exclsuiv atitudinea “demolatorului”.
Anonymous
Sep 16, 2011 @ 09:46:33
Si.. a propos de domeniu schiabil la standarde europene. Daca aveti ocazia, consultati , de pe site-ul Primariei Busteni, ultima varianta a PUG-ului. Acolo se poate observa ca ideea de dezvoltare nu cuprinde doar jonctiunea dintre Busteni si Azuga, ci si Sinaia si Predeal ar urma sa se implice, prin creearea unui tren special de legatura – cu infrasturctua necesara – care sa ajunga la toate partiile. Deci, noul domeniu schiabil ar fi: Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal.
mamsaturat
Sep 18, 2011 @ 07:59:23
Sint mai multe chestiuni separate, asa ca o sa le iau pe rind, intr-un comentariu kilometric:
1) La primarie nu o sa candidez, din mai multe motive: fara sustinerea unui partid, sansele de a fi ales sint reduse, iar membru de partid nu voi deveni niciodata, pentru ca niciun partid (dintre cele importante) nu are suficienta credibilitate. Nu am resurse financiare si, chiar daca as avea, nu le-as folosi pentru a imparti pachete si plase cu cadouri in campanie, dupa cum e practica in Romania, iar fara aceste “atentii” electorale sansele scad si mai mult. Nu ma pricep sa fac munca de PR, iar, la modul in care se desfasoara la noi campaniile electorale, imaginea conteaza cel mai mult. Daca vrei sa fii ales intr-o functie publica, trebuie sa te pricepi sa “vinzi” un “produs”, iar eu sint zero la acest capitol. Deci, realist vorbind, nu cred ca as primi mai mult de 5% din voturi. In plus, atita timp cit ma implic in problemele orasului in calitate de membru al societatii civile, criticindu-l pe actualul primar, nu ar fi corect ca mai tirziu sa devin contracandidat al acestuia. Deci o candidatura la primarie sau la consiliul local iese din discutie.
Insa democratia nu se rezuma numai la alegeri, in sensul ca exista si alte modalitati prin care se poate incerca o schimbare. Una ar fi presiunea populara: atunci cind nu iti convine ceva, protestezi. Adica exact ceea ce fac eu pe blog si ceea ce nu fac romanii aproape deloc atunci cind lucrurile merg prost. Principiul este urmatorul: daca oamenii iau atitudine mai des, politicienii vor calca strimb mai rar, dar daca oamenii sint cuminti, tacuti, docili si resemnati (asa cum sint cei mai multi dintre romani), atunci politicienii ii vor respecta din ce in ce mai putin si isi vor permite din ce in ce mai mult.
2) Treaba cu “ipocrizie fara margini” nu prea am inteles-o… Nici macar de ce as fi ipocrit, daramite “fara margini”! 🙂
3) Nu am pretentia ca un primar sau un consilier sa fie serios si corect 100%. Nu am spus niciodata asta. Am insa pretentia macar la un 80-90%, procent de seriozitate/corectitudine. Nu m-ar deranja foarte tare daca un primar ar aduna, in decursul unui mandat, suficient cit sa-si toarne o fundatie la casa sau sa-si cumpere o masina noua, iar in rest ar fi cinstit. La unele lucruri se mai pot inchide ochii. Totul e sa nu se depaseasca o anumita limita a bunului simt. Din pacate, la Busteni aceasta limita a fost depasita. Nu ma refer neaparat la hotie, pentru ca astfel de lucruri sint greu de dovedit, ci la toate celelalte aspecte despre care am tot scris si o sa mai scriu pe blog (promovarea manelismului, parcuri distruse, natura calcata in picioare, dezvoltare haotica, cultul personalitatii etc.).
4) “Idealist” poate avea mai multe sensuri. Nu sint idealist in sensul de “perfectionist”. Perfectionistul este nemultumit chiar si atunci cind lucrurile merg foarte bine, pentru simplul motiv ca nu merg perfect (nu e cazul meu). Dar a fi nemultumit atunci cind lucruile merg rau (asa cum sint eu) nu inseamna ca esti perfectionist, ci doar un om normal. Sint insa “idealist” in sensul ca am anumite principii, pe care le pun deasupra intereselor materiale. Insa nu vad ce ar fi rau in asta.
5) Nu sint adversar politic al lui Savin, ci doar un adversar ideologic. Eu vreau o dezvoltare armonioasa, eficienta si cit mai putin invaziva. Primarul promoveaza manelismul, dezvoltarea de tip heirupist si extinderea agresiva, doar de dragul extinderii. De unde si problema…
6) Din moment ce nu sint un adversat politic, partea cu atitudinea negativista nu mi se adreseaza, pentru ca nu este datoria mea, de cetatean, sa propun solutii alternative (desi am sa fac asta atunci cind va fi cazul). Insa, oricum, e gresit a spune ca am o atitudine “complet” negativista. Nu am nici macar o atitudine partial negativista, ci mai degraba o atitudine realista. Eu nu sint impotriva unor proiecte doar de dragul de a fi impotriva, ci am si motive pentru care consider ca acele proiecte sint proaste, motive pe care le detaliez de fiecare data. Iar a fi impotriva unui proiect prost e un lucru bun, pozitiv. A implementa un proiect prost e un lucru rau, a nu implementa un proiect prost e un lucru bun. Decit sa pui in practica un proiect prost, mai bine nu faci nimic. A stopa un proiect prost e un pas inainte. Prin urmare, a “demola” un proiect prost e un lucru pozitiv. A “darima” nu este un lucru rau in absolut, ci depinde de context. Depinde ce “darimi”. Daca darimi niste mizerii, atunci “darimatul” e un lucru pozitiv. A inlatura un rau este, de multe ori, echivalent cu a face un bine. Sper ca se intelege ce vreau sa spun… Ideea este ca a critica, a fi impotriva a ceva, nu este intotdeauna o dovada de negativism. Este gresit sa spunem ca “a critica = negativism”.
Oricum, mi se pare un pic ironic sa vorbim despre “a demola”, “a darima”, “a distruge”, avind in vedere ca Intiiul Demolator al Busteniului este chiar primarul Savin. Eu sint, in cel mai rau caz, un “demolator” la figurat. Insa primarul Savin e un demolator LA PROPRIU. Cine demoleaza cladirile istorice din Busteni si lasa in urma mormane de moloz? Cine distruge parcurile? Cine taie padurile? Nu cumva tocmai primarul-minune? Nimeni nu a facut atitea distrugeri prin Busteni cit a facut el.
De acord ca toate proiectele au si parti bune si parti rele. Eu nu am zis ca daca un proiect are citeva mici dezavantaje, atunci e automat un proiect prost. Criteriul era altul si anume: un proiect este prost atunci cind beneficiile nu depasesc costurile. Cu alte cuvinte, daca un proiect are mai multe avantaje decit dezavantaje, atunci voi fi pentru, dar, daca un proiect are mai multe dezavantaje decit avantaje, atunci voi fi impotriva, asa cum ar trebui sa fie orice om normal.
Nu este adevarat ca observ doar partile negative ale activitatii primarului. Am amintit si despre partile pozitive (inclusiv in ultimul articol, cel cu raportul primarului). Valabil si pentru proiecte – in cazul celor care au si parti bune, am mentionat asta.
Nu este adevarat ca nu am oferit si alternative sau ca nu am propus si lucruri constructive. Ca sa iau doar citeva, la intimplare, din ce am gasit pe blog:
Evident ca sint multe solutii alternative care ar merita propuse si discutate (voi face si asta pe viitor), insa, deocamdata, problema cea mai mare cu acest primar pus pe distrus este reprezentata de lucrurile rele pe care le face sau planuieste sa le faca. Asadar, primul pas este oprirea distrugerilor si a risipei si abia apoi se va putea vorbi si despre lucruri constructive.
7) Ideea de a uni statiunile de pe Valea Prahovei prin pirtii de schi si telescaune, de la Predeal la Sinaia, este destul de veche (si destul de proasta). Pentru unirea cu Predealul erau 2 variante: una pe la Gura Diham, peste Virful Grecu si peste DN1, unind domeniul schiabil Valea Cerbului (care acum nu exista) cu pirtiile de la Clabucet; cealalta era sa se uneasca Predealul de Azuga, peste Clabucetul Taurului, printr-o pirtie amplasata pe versant sudic (Clabucetul Taurului – Azuga). Si, daca tot a venit vorba: un proiect care contine astfel de pirtii, pe versant sudic, adica versantul expus la soare, este o indicatie foarte buna a faptului ca oamenii care au facut acel proiect NU SE PRICEP. Oricum, chiar daca intra si Predealul si Sinaia, tot nu se string 50 de km de pirtii. O statiune de nivel mediu din Austria are undeva intre 50 si 100 de kilometri de pirtii, iar statiunile mari au de la 100 km in sus. Si asta fara sa fie nevoie sa iei trenul ca sa ajungi de la o pirtie la alta 🙂
Auzisem si de trenulet de ceva vreme. Este un moft. Un moft foarte costisitor si distructiv. Ma intreb… oare cei care l-au bagat in PUG or fi constienti ca acel tren trece prin Parcul Natural Bucegi? Oare si-o fi pus cineva intrebarea cit va costa realizarea acelei cai ferate de la zero? Si-o fi pus cineva problema daca o astfel de investitie va putea fi amortizata vreodata? Cred ca nu. Mai degraba, cred ca problema s-a pus cam asa: “Au aia trenulet in Garmisch-Partenkirchen? Pai facem si la noi frate!” Dupa care au luat o harta si s-au apucat sa deseneze cai ferate cu markerul…
Dupa cum am mai spus, credeam ca aceste idei (trenulet + legare statiuni) au fost abandonate, pe motiv ca s-a ajuns la concluzia rationala ca nu sint fezabile/rentabile/oportune. Se pare ca m-am inselat… Motiv pentru care in viitor le voi dedica niste articole ample pe blog. Trenuletul va avea un articol separat, domeniul schiabil Busteni-Azuga va avea cel putin 2-3, iar domeniul schiabil Valea Cerbului va avea si el un articol.
Anonymous
Sep 27, 2011 @ 08:42:36
Vrei sa te creada cineva cand spui ca nu esti adversar politic? Hm!…Cred ca glumesti!…..
mamsaturat
Sep 27, 2011 @ 09:39:03
Eu am explicat ce am avut de explicat, plecind de la premisa ca s-ar putea sa vorbesc, totusi, cu o persoana de buna credinta. Nu mai cred in aceasta varianta, deci nu voi mai pierde timpul cu alte explicatii. Fiecare are dreptul sa creada ce vrea.
Lili
Oct 31, 2011 @ 08:02:10
Corect ! Sa-i spui, tu lui “Mutu” ca nu esti platit de un partid din opozitie, ca sa faci toate mizeriile pe care le faci , pe procaria asta de blog de doi lei !
mamsaturat
Oct 31, 2011 @ 10:56:36
Care sint “mizeriile” pe care le fac? Exemple? Argumente? Sau vrei sa zici ca numai simplul fapt de a-l critica pe primar este o “mizerie”? Ca pe vremea comunistilor…
Iar la chestia asta cu “lasa, bueeei, ca stiu eu ca esti platit de adversarii politici” ti-am mai raspuns o data, pe vremea cind te chema “Anonymous”. Oricum, genul acesta de acuzatii nu au nicio valoare atita timp cit nu sint si argumentate. Tu doar le “latri” si atit.
mamsaturatdeastiacatine !!!
Jan 22, 2012 @ 21:20:59
Daca se face ceva nu este bine , se cheltuiesc bani publici din impozitele date de populatie , daca nu se face tot nu este bine . Cu ideile pe care le ai ma rog sa nu candidezi ca primar.
mamsaturat
Jan 23, 2012 @ 08:03:53
Vad ca s-au intors slugoii din vacanta… Stai linistit(a), nu e nevoie de rugaciuni, nu candidez la primarie, dupa cum am spus deja. Stiu ca asta va roade pe tine si pe cei ca tine.
Acum sa-ti explic de ce prima fraza din comentariul tau e o timpenie (pentru ca “sofism” e mult spus): Atunci cind se folosesc bani publici nu este de ajuns sa se faca “ceva”. Trebuie sa se faca ceva bun si util si trebuie sa se faca eficient. “Beneficii maxime la costuri minime pentru cetateni” – acesta e principiul pe care l-am sustinut tot timpul. Exista niste criterii dupa care se apreciaza cheltuirea banului public. Eu, de fiecare data cind am criticat un proiect, am si detaliat de ce sint impotriva acelui proiect si am venit si cu argumente. Deci nu sint impotriva doar de dragul de a fi impotriva, asa cum vrei tu sa insinuezi.
Hai sa-ti explic inca o data, ca pentru un copil de clasa I, ca poate asa intelegi mai usor:
1) daca nu se face nimic = RAU
2) daca se face ceva prost = RAU
3) daca se face ceva bun = BINE
Cu alte cuvinte, nu sint doar 2 varinte (sa faci “ceva” sau sa nu faci nimic), asa cum pui tu problema, in mod (intentionat?) gresit, ci 3.
Anonymous
Sep 30, 2019 @ 07:36:08
interesanta discutie 🙂 din fericire, 8 ani mai tarziu, drumul tot forestier a ramas 🙂