Dupa cum am mai scris pe blog, Primaria Busteni are in plan asfaltarea drumului forestier care urca spre Culmea Zamora, un drum care face legatura intre orasul Busteni si golul alpin din Muntii Baiului. Adica intre Busteni si Nimic, pentru ca in golul alpin nu exista niciun obiectiv turistic care sa necesite un drum asfaltat. Asfaltarea acestui drum forestier face parte din lunga serie de proiecte aberante pe care Primaria Busteni le-a scos pe banda rulanta in ultimii ani, proiecte fara beneficii clare, dar care costa milioane de euro si care, pe deasupra, mai sint si foarte daunatoare, fie pentru orasul Busteni, fie pentru muntii si padurile din imprejurimi.

          De ce este o investitie proasta. Citeva motive pentru care eu consider ca asfaltarea drumului forestier dintre Busteni si Culmea Zamora este un proiect stupid:

  • (1) Se vor cheltui milioane de euro (bani publici).
  • (2) Muntele Zamora, o zona naturala relativ neatinsa pina in prezent, ar putea avea de suferit. Pe linga faptul ca asfaltarea va aduce manelismul pina in golul alpin din Muntii Baiului, mai exista si pericolul ca marginile actualului drum forestier sa se umple de vile, pentru ca padurea prin care trece este detinuta de niste privati. Noul drum asfaltat va avea ca efect ridicarea preturilor terenurilor, dindu-le, astfel, proprietarilor posibilitatea de a le vinde bucata cu bucata, pe sume frumusele.
  • (3) Orasul Busteni are alte prioritati. Atita timp cit reteaua stradala din Busteni nu arata tocmai grozav, mi se pare iresponsabila atitudinea primariei de a considera asfaltarea drumurilor forestiere drept o prioritate.
  • (4) Exista riscul ca drumul sa ramina in paragina. Destrabalarea pe bani publici din prezent nu va dura la nesfirsit. Din momentul in care Elena Udrea si masina sa de risipire a banului public – MDRT – nu vor mai fi acolo sus, pentru a sustine asa-zisele investitii ale politrucilor din provincie, pare greu de crezut ca vor mai fi alocate, vreodata, fonduri pentru vreo reabilitare a drumului Busteni – Culmea Zamora, in conditiile in care noi abia gasim bani pentru a cirpi drumurile nationale.

          Drum forestier sau strada principala? Interesant este ca in lista de drumuri ce vor fi reabilitate in judetul Prahova, in cadrul PNDI, componenta “10.000 km drumuri judetene si locale”, proiectul de asfaltare a drumului forestier Busteni – Culmea Zamora apare ca “Modernizare drum acces Zamora – Baiului, strada principala”. Pai… cum adica “strada principala”!? Sper sa fie vorba de o neintelegere si termenul de “strada principala” sa se refere la o strada deja existenta, din Busteni, din care se va ramifica viitorul drum forestier asfaltat. Caci altfel… cum sa numesti un drum forestier “strada principala”? Pai daca Primaria Busteni spune ca drumul forestier Busteni – Culmea Zamora este o “strada”, nu pot sa ma gindesc decit la faptul ca asfaltarea acestui drum forestier este, in realitate, doar un prim pas din procesul de urbanizare fortata a Muntelui Zamora (un lucru pe care primarul Emanoil Savin il urmareste de mai mult timp). Mai ales ca acolo unde exista o “strada principala” trebuie sa existe, neaparat, si niste strazi secundare… altfel strada principala nu s-ar mai numi “principala”. Deci o intreaga retea stradala, pe locul in care acum se afla o padure.
          Trebuie sa precizez, pentru cine nu cunoaste zona, ca acest drum forestier, programat pentru asfaltare in viitorul apropiat, se afla integral in interiorul unei paduri (de-asta se si numeste “drum forestier”), iar articolul 7 din Codul Silvic interzice, in mod explicit, introducerea padurilor in intravilan. In plus, articolul 37 din acelasi Cod Silvic limiteaza serios posibilitatile de a transforma padurile in cartiere de vile. Si atunci… de unde toata treaba asta cu “strada principala”? Nu mai primeau bani de la MDRT daca spuneau ca e drum forestier?
          Iar daca se va merge, totusi, inainte pe ideea aberanta de a transforma acest drum forestier in strada principala a unui viitor cartier rezidential, nu pot sa nu imi pun si urmatoarea intrebare: din ce bani vrea Primaria Busteni sa asigure utilitatile (canalizare, curent electric, iluminat stradal etc.) pentru viloaiele smecherilor care vor aparea de-a lungul actualului drum forestier? Cumva tot din bani publici?
          Despre dezastrul ecologic pe care l-ar cauza transformarea Muntelui Zamora in zona urbana nici nu mai vorbesc…

Asfaltare drum forestier Busteni - Culmea Zamora, strada principala
Fragment din documentatia de atribuire de pe site-ul “e-achizitii”, aprobata de Elena Udrea, in legatura cu licitatiile pentru lucrarile de reabilitare si modernizare a unor drumuri din judetele Prahova, Giurgiu si Ilfov. Printre acestea si drumul forestier Busteni – Culmea Zamora, zis si “strada principala”.

          Pe cine ajuta asfaltarea drumului forestier? Cu alte cuvinte, cine se va bucura cel mai mult daca se va turna asfalt pe drumul forestier dintre Busteni si Culmea Zamora? Pai hai sa vedem…

  • (1) Companiile de asfaltare. In urma acestui proiect, milioane de euro de la bugetul statului vor ajunge, via MDRT, la companiile de asfaltatori.
  • (2) Propietarii padurii prin care trece drumul forestier. Drumul forestier, in lungime de 7 kilometri, trece printr-o padure detinuta in proprietate privata de o frima – SC Zamora Estate SRL – care si-a declarat deja, in urma cu mai multi ani, intentia de a dezvolta afaceri imobiliare pe terenul pe care acum cresc copaci (se vorbea la un moment dat de realizarea unui nou cartier de locuinte, de la zero).
  • (3) Primarul Emanoil Savin, in perspectiva FOTE 2013. In prezent, Busteniul este codas in ceea ce priveste pregatirile pentru FOTE 2013, din cauza ca noi ne-am angajat, ca idiotii, sa gazduim disciplina de schi fond, fara sa avem, insa, niciun fel de infrastructura (nici baza sportiva, nici pirtie). In loc sa mearga pe varianta de bun simt, adica sa renunte la gazduirea disciplinei de schi fond si sa incerce sa obtina organizarea unei alte discipline, Primaria Busteni se incapatineaza sa faca pirtia de schi fond in padurea de pe Muntele Zamora. Iar acest proiect ar fi, practic, imposibil de realizat fara asfaltarea drumului forestier dintre Busteni si Culmea Zamora.
  • (4) Cei care detin proprietati in golul alpin. Exista pe Culmea Zamora o ferma si, din cite am inteles, se mai construieste si o noua cabana, ambele private. Bineinteles ca propietarii se vor bucura daca se va asfalta drumul forestier care face legatura cu orasul Busteni.
  • (5) Turistii care vor sa urce cu masina pina in golul alpin.

          Primaria Busteni trebuie sa dea explicatii. Bineinteles ca niciunul dintre cele 5 puncte de mai sus nu poate constitui o justificare serioasa pentru asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora. (1), (2) si (4) din motive evidente (bani publici pentru sprijinirea unor interese private), (3) pentru ca e stupid sa cheltuiesti milioane de euro si sa defrisezi mai multe hectare de padure (cel putin vreo 10) doar ca sa organizezi o competitie de juniori care dureaza mai putin de o saptamina, iar (5) pentru ca numarul turistilor care urca in Muntii Baiului cu masina este, practic, neglijabil, daca ne raportam la costurile asfaltarii. Prin urmare, Primaria Busteni are obligatia sa prezinte, in mod cit mai transparent, ratiunile care au stat la baza initiativei de a asfalta drumul forestier Busteni – Culmea Zamora. Cind vii cu un asemenea proiect, care presupune cheltuirea a mai multor milioane de euro, trebuie sa il poti sustine cu argumente foarte solide.

Proiect imobiliar pe Muntele Zamora, Busteni, 2010
Reprezentantul SC Zamora Estate SRL anunta intentia de a dezvolta un proiect imobiliar pe Muntele Zamora. Fragment din procesul verbal al sedintei Consiliului Local Busteni, din 6 aprilie 2010.

          Bani publici pentru beneficiul unor privati? Atunci cind o primarie vrea sa cheltuiasca sume de milioane de euro, dar nu prezinta si o lista de beneficii ale proiectului pentru cetateni, in schimb exista o serie de beneficii importante pentru niste firme private… s-ar putea sa fie ceva probleme. Daca asa ceva e premeditat, adica daca se doreste asfaltarea acestui drum forestier, din bani publici, doar pentru a ajuta niste particulari, atunci e foarte grav, iar responsabilii ar trebui sa ajunga pe mina DNA. Daca nu e premeditat, atunci avem de-a face cu un nou exemplu de risipire a banului public si de iresponsabilitate grosolana a alesilor locali din Busteni, mai ales daca ne gindim ca zilele acestea s-au anuntat noi taieri (tichete de masa taiate, pensii inghetate) si majorari de taxe si impozite.
          Stiu ca, in astfel de cazuri, este normal sa pleci de la premisa de buna credinta, adica sa presupui ca, atunci cind cei de la primarie au propus proiectul, au avut in minte interesul cetateanului. Insa, daca lucrurile stau asa, este la fel de normal ca autoritatile locale sa prezinte niste motive foarte serioase pentru care se doreste implementarea acestui proiect. As vrea sa aud niste explicatii, niste argumente, o lista de beneficii care sa justifice costurile… Sint cei de la Primaria Busteni in stare sa prezinte o argumentatie solida prin care sa sustina proiectul de asfaltare a drumului forestier spre Culmea Zamora? Sau, pur si simplu, vor face ceea ce au facut intotdeauna, adica doar anunta proiectele, dupa care se apuca de treaba fara sa dea nicio explicatie, iar laudatorii primarului Savin vin si ne povestesc despre cum, la Busteni, “investitiile se tin lant”?


          Actualizare 29-august-2011: Din cite am auzit, in acest weekend, primarul Emanoil Savin si boss-ul de la Zamora Estate s-au incuscrit. Asta ar insemna ca asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora, cit si toate celelalte proiecte pe care Primaria Busteni vrea sa le implementeze pe domeniul Cantacuzino (inclusiv domeniul schiabil Busteni-Azuga, despre care am discutat in rubrica de comentarii), au devenit niste afaceri de familie: socrul mic, in calitate de primar, atrage fonduri (zeci de milioane de euro, bani publici!), iar socrul mare, in calitate de afacerist, trage foloasele. Interesanta chestie… nu-i asa?