Pina la a putea spune ca am dezvoltat, cu adevarat, turismul romanesc, mai avem foarte multe lucruri de facut. Ne-ar trebui niste autostrazi si, in general, niste drumuri care sa nu se umple de gropi la numai 2-3 ani dupa ce au fost reabilitate. Ne-ar trebui un sistem de transport feroviar decent, cu trenuri ale caror intirzieri sa se masoare cel mult in minute, nu in ore. Ar trebui sa luam masuri urgente de protejare a plajelor, pentru ca, in ritmul in care sint inghitite de ape, le-am putea pierde complet in numai 10-20 de ani. Ar trebui sa oprim “chelirea” muntilor prin defrisari excesive, altfel expresia “The Carpathian Garden” risca sa devina doar un slogan gol de continut, fara legatura cu realitatea. Avem pirtii de schi pline de bolovani, iar prin statiunile de munte si padurile din jurul lor gasesti mormane de gunoaie si haite de ciini vagabonzi. Iar lista nu se opreste aici…
          De dezvoltarea turismului se ocupa niste politicieni, iar acest lucru se vede. Pentru ca politicienii, in special cei romani, desi nu se pricep la prea multe, au invatat foarte bine un lucru: nu conteaza cine esti, conteaza doar ceea ce cred alegatorii despre tine. Daca in campania electorala politicienii alearga dupa voturile romanilor, in cazul campaniei de dezvoltare a turismului alearga dupa banii strainilor, insa mentalitatea este acelasi: nu conteaza ce le oferi oamenilor, important este ceea ce cred ei ca li se ofera. O mentalitate de escroc!
          Spre deosebire de un om onest, escrocul se bazeaza aproape exclusiv pe imagine, incercind sa vinda un produs mediocru ca pe un produs extraordinar. Adica… exact ceea ce facem noi cu “dezvoltarea” turismului! Spoturi publicitare, imnuri, brand-uri, frunzulite, sloganuri, campanii de imagine care ne costa sute de mii sau chiar milioane de euro. Mintim atunci cind vorbim despre litoralul nostru cu “ape de cristal” sau atunci cind ne laudam ca “facem concurenta Austriei” cu “sutele” de pirtii de schi pe care le avem. Nu ne intereseaza daca, odata ajunsi in Romania, turistii straini vor primi mai putin decit li s-a promis, ne intereseaza doar sa le luam banii!
          O astfel de abordare nu numai ca nu va da rezultate, dar va contribui, pe termen lung, la creearea unei reputatii de “tara de pacalici”, o reputatie de care vom mai scapa abia in momentul in care vom intelege ca a dezvolta turismul inseamna, in primul rind, sa creezi un produs de calitate.