De ce de mina a 3-a? Campionatul Mondial de Fotbal, Oplimpiada de Vara sau de Iarna, Turul Frantei sau Cupa Mondiala la Schi Alpin sint niste competitii de prima mina. Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) cu siguranta nu face parte din aceasta categorie. FOTE 2013 nu numai ca nu este o olimpiada, asa cum este denumita, impropriu, de catre propagandisti, dar nu este nici macar o olimpiada a juniorilor, ci o competitie separata, organizata din 2 in 2 ani si rezervata juniorilor europeni. Mai mult de atit, in cursa pentru organizarea FOTE 2013, Romania a participat… de una singura (probabil si principalul motiv pentru care a cistigat)! Daca FOTE 2013 ar fi fost o competitie importanta, nu credeti ca ar fi fost ceva mai multa inghesuiala pentru organizarea ei? Dupa cum spuneam… o competitie de mina a 3-a!

          OBIECTIV DE INTERES NATIONAL?

          Strainii nu vor sa o organizeze, iar noi ne grabim sa o proclamam drept “obiectiv de interes national”! O competitie atit de neimportanta incit, daca Romania nu ar fi candidat, probabil ca nici nu s-ar mai fi organizat, este considerata de autoritatile noastre drept un eveniment istoric, care va propulsa turismul romanesc pe culmi nebanuite! Cheltuim oricit, ne defrisam padurile, ne aram muntii cu buldozerul, orice, numai sa ni se dea si noua un pic de atentie. Avem, ca de obicei, o atitudine umila, lipsita de demnitate.
          Hai sa ne imaginam, de exemplu, ca Bucurestiul ar primi organizarea finalei Europa League (fosta Cupa UEFA). Sa ne imaginam, apoi, cam cum ar fi daca autoritatile noastre ar declara ca acest eveniment este un “obiectiv de interes national”. Nu-i asa ca am fi ridicoli? “Da, am fi ridicoli, dar FOTE 2013 este mult mai important decit o finala de Europa League!”, vor spune cei mai creduli dintre romani. Si totusi, daca ar fi sa facem o comparatie, punct cu punct, intre FOTE 2013 si o finala Europa League, FOTE 2013 ar iesi clar in dezavantaj. O finala de Europa League este, spre deosebire de FOTE 2013, un eveniment sportiv pentru seniori. La o finala Europa League ar veni citeva zeci de mii de turisti straini. La FOTE 2013 vor fi, probabil, citeva mii… daca avem noroc. O finala Europa League s-ar transmite in direct in zeci de tari straine. Pentru FOTE 2013 ar fi mare lucru daca ar prinde citeva zeci de secunde pe la finalul buletinelor de stiri sportive. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, la competitiile serioase, se fac incasari de milioane de euro din vinzarea de bilete si din publicitate. La FOTE 2013 nu se pune problema de asa ceva… ba chiar am auzit zvonuri ca intrarea spectatorilor va fi libera. Obiectiv de interes national?! Sa fim seriosi!

          FOTE 2013 SI MEDIUL INCONJURATOR

          Site-ul FOTE 2013 este inca in faza de constructie, dar mi s-a parut amuzant faptul ca au si o rubrica intitulata “Mediu inconjurator”. Daca stam sa ne gindim la cum zburdau buldozerele prin zonele protejate, la defrisari sau la asfaltul care se va turna in padure, un titlu mult mai inspirat pentru rubrica respectiva ar fi fost “Distrugerea mediului”. Un titlu cu siguranta mai onest, intrucit, la capitolul “protectia mediului natural”, organizatorii FOTE 2013 ar merita, cu indulgenta, nota 4!
          Un exemplu concret sint lucrarile pentru pirtia de schi fond, care vor incepe, cel mai probabil, in primavara. Cei de la primaria Busteni s-au asezat deja in block-start-uri, gata sa navaleasca in padurea de pe muntele Zamora cu drujbele si betonierele. De ani de zile se chinuie sa defriseze si ei macar citeva hectare din acea padure, iar acum isi vor vedea visul cu ochii. Noroc cu FOTE 2013! Norocul lor, ghinionul padurii. Daca organizatorilor FOTE 2013 le-ar fi pasat cu adevarat de mediul inconjurator, proba de schi fond ar fi fost mutata de mult de la Busteni, iar padurea de pe muntele Zamora ar fi ramas intacta.
          Culmea e ca pregatirile pentru FOTE 2013 s-ar fi putut face si fara maltratarea muntilor. Era de ajuns ca organizarea sa fie lasata in seama unor specialisti, nu a oportunistilor politici. Este pacat ca acest eveniment sportiv s-a transformat intr-un fel de vaca de muls pentru politicienii locali, interesati mai mult de bani si de propria imagine, in detrimentul naturii.


          Actualizare 14-aug-2011: Am scos link-urile, pentru ca site-ul FOTE 2013 (eyowf2013[punct]ro) ori nu mai exista, ori a fost dezactivat temporar.

Advertisements