Asfaltarea DJ 713 a reinceput anul acesta de sus in jos, adica din Saua Dichiu spre cabana Cuibul Dorului. Ultima data cind am fost pe acolo, mai era o portiune neasfaltata de citiva kilometri, pe la jumatatea drumului, pe care se circula mai greu. De asemenea, nu se incepuse inca asfaltarea portiunii Saua Dichiu – Platoul Bucegi. In rest, adica pe portiunile cu asfalt, starea drumului este buna, dar ramine de vazut cum va arata la iesirea din urmatoarea iarna.
          Atunci cind a fost acea campanie din Jurnalul National, sustinatorii proiectului spuneau ca, odata asfaltat, DJ 713 ar putea insemna foarte mult pentru turismul din Muntii Bucegi, ca am putea sa scoatem si noi bani din el, asa cum scot austriecii bani din drumuri alpine precum Grossglockner High Alpine Road. In realitate, DJ 713 este departe de standardele drumurilor de munte din Alpi. Problema cea mai mare ar fi latimea, drumul fiind atit de ingust in anumite portiuni, incit abia se pot strecura doua masini, una pe linga alta. In plus, din cauza ca acum drumul este asfaltat, multe masini merg cu viteza, deci trebuie mare atentie, mai ales ca nu exista parapete (poate ca le vor monta, totusi, dupa terminarea lucrarilor de asfaltare).
          Estimarea dintr-un studiu pe care s-a bazat demararea proiectului de asfaltare a DJ 713 era ca, pina in 2030, numarul de vehicule care vor parcurge acest drum anual va fi sub 4000. In prezent, chiar in conditiile in care nu exista asfalt decit pe portiuni, numarul masinilor care urca pe DJ 713, intr-o singura zi de weekend, este de ordinul sutelor. Probabil undeva peste 300 de vehicule pe zi, daca punem la socoteala si ATV-urile sau motocilcetele. Este mai greu de estimat numarul total anual de vehicule, dar cred ca va trece lejer de 5000. Si nu in 2030, ci acum, in 2011. Problema ar fi urmatoarea: pentru ca asfaltarea DJ 713 sa isi justifice costurile, ar trebui ca acest drum sa fie parcurs de un numar de masini destul de mare (estimarea mea ar fi de peste 15-20.000 de masini anual), astfel incit banii proveniti din turism sa se ridice la nivelul investitiei de 12 milioane de euro. Insa, la un asemenea trafic, efectele negative asupra Parcului Natural Bucegi vor fi mult mai pronuntate, mai ales ca, printre cei care urca pe DJ 713 cu masina se numara destul de putini oameni de munte, adica genul de oameni care sa aiba o comportare civilizata atunci cind se afla in mijlocul naturii. Am vazut, in schimb, multi manelisti, multi calaritori de ATV-uri si motociclete, multi pustani teribilisti, veniti sa-si incerce masinile de fite si asa mai departe…
          Adica, oricum am da-o, iese prost. Daca DJ 713 va deveni un drum foarte circulat, Parcul Natural Bucegi va avea de suferit. Iar daca numarul de masini care vor urca pe DJ 713 se va mentine undeva sub 4-5000 de masini anual, atunci nu prea se mai justifica banii cheltuiti pentru lucrarile de asfaltare. Ramin, asadar, la convingerea ca afaltarea DJ 713 a fost si este o idee proasta, iar efectele negative vor incepe sa se vada, probabil, in anii urmatori.