Valea Cerbului, mai exact portiunea dintre Busteni si cabana Gura Diham, arata deplorabil… Cei care isi mai amintesc de felul in care arata aceasta zona acum 20-30 de ani stiu la ce ma refer. Un loc de un pitoresc aparte, unde te simteai, cu adevarat, in inima muntilor, Valea Cerbului a ajuns, astazi, un maidan, unde manelistii se inghesuie ca sa infulece un mic si o friptura printre mormane de gunoaie, ATV-urile ridica nori de praf, sute de masini sint parcate haotic, prin albia piriului sau pe iarba al carei verde de altadata a inceput sa-si ia o tenta galben-maronie, iar motocilcetele zumzaie nestingherite prin padure. Padure care, din pacate, nici ea nu a scapat neatinsa: foarte multi copaci au fost taiati in ultimii ani, probabil fara vreun motiv serios, si apoi lasati, pur si simplu, pe marginea drumului. Iar toata aceasta atmosfera “idilica” este intregita – cum se putea altfel? – de sunetul muzicii lautaresti si al manelelor, atit de populare printre “amatorii de munte” din Tara Mioritei.
          Pe scurt, o bataie de joc generalizata, la care au contribuit si contribuie, deopotriva, nesimtirea turistilor si indolenta autoritatilor locale.

Valea Cerbului, Busteni, Gura Diham
Valea Cerbului, intre Busteni si cabana Gura Diham. Poza este de anul trecut (2010); intre timp, zona s-a degradat si mai mult.

          Ce face Primaria Busteni? Pai ce sa faca… Contribuie si ea, cum poate, la degradarea progresiva a zonei! De exemplu, numai in ultimul an, Primaria Busteni a organizat, in poienile de pe Valea Cerbului, un festival de heavy metal combinat cu o adunare a motociclistilor (OST Mountain Fest 2010) si citeva competitii de enduro si ATV! Iar anul acesta, prin august, urmeaza alte competitii si demonstratii de motociclism (Moto X Country 2011). Si asta nu ar fi nimic, pe linga proiectul de a face prin zona un nou drum judetean, peste munti, care sa preia trafic de pe DN1! Mai ramine sa vinda terenurile de pe marginea drumului, apoi sa se construiasca vile si Valea Cerbului va fi terminata definitiv…
          Iar cind vezi toate aceste proiecte si initiative distructive ale primariei, facute parca in dusmanie, nu poti sa nu te intrebi… cine este, oare, mai manelist: ghiolbanul care intra cu mertanul pe iarba, face un gratar si lasa in urma un maldar de gunoaie sau asa-zisul “dezvoltator”, care taie copacii, umple poienile de motociclete si face planuri sa aduca aglomeratia si poluarea de pe DN1 in mijlocul naturii? Din pacate, dupa cum arata lucrurile in prezent, Primaria Busteni a facut si va face mai multe rele pe Valea Cerbului chiar si decit cei mai nesimtiti dintre turisti!

          Ce ar trebui sa faca Primaria Busteni. Daca ar exista un pic de bunavointa, iar primaria ar avea o politica de dezvoltare cit de cit coerenta, am putea sa promovam si turismul, sa protejam si natura si sa economisim si banul public.
          In primul rind, ar trebui sa se renunte la ideea de a mai continua asfaltarea dincolo de cabana Gura Diham, spre Saua Baiului. Din punct de vedere turistic, pentru orasul Busteni prezinta interes doar drumul de acces pina la Gura Diham. Fluidizarea traficului pe DN1 nu este problema noastra, iar unirea cu drumul care vine dinspre Rasnov va face mai mult rau decit bine turismului pe plan local.
          In al doilea rind, daca tot vin bani de la guvern si se asfalteaza DC 132 (adica Busteni – Gura Diham), atunci ar trebui amenajate si marginile acestui drum, eventual cu niste parapete, astfel incit sa nu se mai poata intra cu masinile, ATV-urile si motocicletele pe iarba, decit in zona de campare din apropiere de cabana Gura Diham. In plus, accesul ATV-urilor si motocicletelor prin padure ar trebui interzis (in momentul de fata, acestea circula chiar si prin Parcul Natural Bucegi).
          In al treilea rind, ar trebui facuta o ecologizare completa a zonei, montate cosuri de gunoi din loc in loc (dar in asa fel incit sa se incadreze in peisaj, nu sa trintim niste containere voluminoase pe marginea drumului, ca acum – valabil si pentru WC-urile ecologice, care ar trebui amplasate ceva mai discret), iar apoi date cit mai multe amenzi, cit mai des, celor care arunca gunoaie.
          Aceste masuri ar fi un minim necesar pentru a crea premisele unei dezvoltari cu adevarat durabile pe Valea Cerbului. Fata de o asemenea abordare, mult mai civilizata decit ceea ce face Primaria Busteni in prezent, ar putea exista, totusi, doua tipuri de obiectii: argumentul ca zona s-a degradat deja, deci nu are rost sa ne mai batem capul cu refacerea si protejarea ei, si teama ca, odata cu aplicarea unor restrictii mai severe, numarul turistilor care vin pe Valea Cerbului ar putea sa scada.
          Insa faptul ca zona arata rau nu poate constitui, in niciun caz, o scuza pentru a o degrada si mai mult. Atita timp cit exista solutii si, mai ales, bunavointa, Valea Cerbului ar putea redeveni ceea ce a fost. Iarba se poate reface, gunoaiele pot fi adunate, praful ar disparea si el odata cu asfaltarea drumului, iar acolo unde au fost taiati copaci se pot planta altii. Valea Cerbului ar putea fi, insa, compromisa definitiv abia in momentul in care va fi finalizat acel drum spre Rasnov, a carui constructie, cel putin din punctul meu de vedere, nu are nicio justificare rationala.
          Iar teama ca am putea pierde turisti, daca renuntam la abordarea manelista din prezent, este, in mare parte, neintemeiata. In primul rind, trebuie sa ne gindim la ce fel de turisti riscam sa pierdem. Ghertoii care arunca gunoaie? Turisti de weekend, care vin dimineata, fac un gratar si pleaca inapoi seara? Majoritatea cheltuiesc destul de putin in Busteni, deci paguba pentru economia locala ar fi nesemnificativa. In schimb, daca Busteniul ar fi o statiune care sa-si respecte zonele deosebite, precum Valea Cerbului, ar putea atrage un si alt gen de turisti… Genul de oameni care acum ne ocolesc, tocmai din cauza stilului manelist in care noi intelegem sa “facem turism”! Ia ginditi-va un pic, ce ati prefera: 100 de mincatori de mici care sa se inghesuie pe Valea Cerbului ca la plaja si, dupa numai doua zile, sa lase in urma o tona de gunoaie sau 20-30 de turisti straini, care sa vina in orasul nostru pentru un sejur complet, atrasi de frumusetea naturii neatinse?


          Actualizare 29-iunie-2011: Astazi am auzit un zvon cum ca Adrian Mutu, facut cetatean de onoare de catre ilustrul nostru primar – desi nu are nicio legatura cu orasul Busteni – ar fi primit, cu aceasta ocazie, si un teren de 500 de metri patrati, moca – doar e si el, saracul, un biet milionar, iar orasul Busteni, dupa cum bine stim, are miliarde de hectare de teren disponibil… Deci ne permitem! Cu adevarat scandalos nu este, insa, faptul ca primarul taie bucati din orasul nostru si le imparte aiurea, dupa bunul plac, ca si cum ar fi vorba de tarlaua lui personala, ci faptul ca Adi Mutu ar fi primit teren… fix pe Valea Cerbului! Adica in zona dintre Busteni si Gura Diham, pe care Savin Voda cica ar avea de gind sa o transforme in cartier rezidential! Daca asa ceva se confirma, ar fi o mare, mare MAGARIE, iar acest primar ar trebui sa zboare, cu fulgi cu tot, la alegerile locale din 2012!


          Actualizare 30-iunie-2011: Zvonul s-a confirmat… Savin vrea ca Valea Cerbului sa devina cartier rezidential de fite. O mare porcarie, ca de altfel mai toate initiativele acestui primar. O sa scriu un articol si pe tema asta, dupa ce termin cu soseaua Rasnov-Busteni – alt proiect aberant, din aceeasi zona.