Pentru cine nu e la curent cu ultimele proiecte initiate de Primaria Busteni, o scurta descriere: viitoarea sosea dintre Busteni si Rasnov ar urma sa fie construita in prelungirea DC 132 (Busteni – Gura Diham), trecind pe la Gura Diham, Saua Baiului si apoi sa se uneasca, undeva in apropiere de cabana Diham, cu un drum similar ce vine dinspre Rasnov. Il numesc “sosea” pentru ca se vrea a fi un drum modernizat, deci cu asfalt, care ar trebui sa suporte un trafic destul de intens.
          Desi primarul Busteniului pare foarte mindru de acest proiect, construirea unui nou drum intre Busteni si Rasnov, pe la Gura Diham, este, in opinia mea, o mare mizerie. Opinie pe care o sa incerc sa o argumentez cit mai in detaliu.
          Atunci cind ne propunem sa apreciem valoarea unui asemenea proiect, primul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa inventariem beneficiile si costurile. Adica plusurile si minusurile, ce cistigam si ce pierdem. Iar ecuatia este simpla: beneficiile trebuie sa fie mai mari decit costurile. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, proiectul trebuie abandonat. In plus, obligatia de a demonstra ca beneficiile depasesc costurile le revine initiatorilor proiectului – in cazul de fata, Primaria Busteni.

          BENEFICII

          In cazul noului drum Busteni – Gura Diham – Rasnov sint oferite, cel putin din cite am vazut pina acum, urmatoarele justificari (daca sint si altele, as fi curios sa le aflu):

– va fi fluidizata circulatia pe DN1
– o sa putem ajunge de la Busteni la Rasnov in 20 de minute
– se va dezvolta turismul

          Circulatia pe DN1. In prezent, fluidizarea circulatiei pe DN1 pare sa fie principalul motiv invocat ca justificare pentru construirea soselei Busteni – Gura Diham – Rasnov. Ar fi insa citeva probleme… In primul rind, “solutia” propusa de Primaria Busteni este, pur si simplu, ineficienta, iar efectul ei va fi nesemnificativ. Existau si exista alternative mai putin costisitoare, mai eficiente si care ar produce mai putine pagube. Pe linga asta, problema aglomeratiei de pe DN1 nu este problema orasului Busteni, care are alte prioritati, ci a ministerului transporturilor.

          Scurtatura spre Rasnov. Chestia asta cu “20 de minute de la Busteni la Rasnov” este un pic cam gogonata… Dupa cum am mai scris pe blog, distanta dintre Busteni si Rasnov este de vreo 20 de kilometri, insa in linie dreapta! Pe sosea, cu serpentine, urcusuri si coborisuri, vor fi vreo 30-35 de kilometri. Ca sa faci 30 si ceva de kilometri in 20 de minute, ar trebui sa ai o viteza medie de peste 90 km/h! Cred ca si lui Titi Aur, in zilele lui bune, i-ar fi greu sa scoata un asemenea timp! Mult mai realista ar fi o estimare undeva pe la 40-45 de minute, daca luam in calcul si faptul ca aceasta sosea va fi destul de circulata. Ori, in prezent, deja se poate ajunge de la Busteni la Rasnov in mai putin de o ora, pe varianta Busteni – Predeal (DN1), Predeal – Rasnov (DN 73A), deci cistigul ar fi nesemnificativ.

          Dezvoltarea turismului. Asfaltarea DC 132 (Busteni – Gura Diham) ar avea sens din punct de vedere turistic, insa continuarea asfaltarii pe portiunea Gura Diham – Diham nu prea are. Nu am auzit sa existe proiecte turistice concrete pentru zona Diham, care sa aiba nevoie de aceasta sosea. Toate proiectele imaginate in ultimii ani, de la pirtii de schi pina la telegondola Valea Cerbului – Omu, ar putea fi deservite de DC 132, fara sa mai fie nevoie de asfaltare dincolo de cabana Gura Diham. Trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca soseaua Busteni – Rasnov va trece pe linga Parcul Natural Bucegi, deci e greu de crezut ca se vor putea dezvolta afaceri imobiliare, sau ca se vor putea construi mai multe hoteluri si pensiuni in zona. Iar daca vorbim de accesibilitate, drum spre cabana Diham exista deja, dinspre Rasnov, deci nu ar mai fi nevoie sa facem jonctiunea cu drumul dinspre Busteni.

          COSTURI

          Cind spun “costuri”, nu ma refer numai la bani, ci si la multiplele efecte negative pe care le va avea construirea acestui nou drum prin munti. Costurile, din punctul meu de vedere, ar fi urmatoarele:

– milioane de euro de la buget
– degradarea unei zone naturale deosebite
– poluare
– defrisari
– scaderea potentialului turistic

          Investitie initiala de milioane de euro. La un standard de cost de 250.000 de euro pe kilometru (aproape imposibil de respectat), realizarea portiunii de drum Busteni – Gura Diham – Diham (partea prahoveana a soselei Busteni – Rasnov), in lungime de 7-8 kilometri, ne-ar costa vreo 2 milioane de euro. In practica, insa, s-ar putea sa se ajunga la costuri de peste 1 milion de euro pe kilometru, pentru ca relieful este “dificil” (mai ales in zona Gura Diham – Diham), ceea ce ar insemna o investitie initiala de 7-8 milioane de euro.

          Costuri suplimentare. La investitia initiala se vor adauga, ulterior, costurile de intretinere (reparatii periodice, deszapezire etc). Daca lucrarile vor fi facute in bataie de joc, asa cum se obisnuieste in Romania (exemple sint cu carul), atunci reabilitarile vor fi dese. Iar asta inseamna bani in plus, deci costuri mai mari.

          Degradarea unei zone naturale deosebite. Despre felul in care Primaria Busteni isi bate joc de Valea Cerbului, cot la cot cu turistii, am scris in articolul precedent. O sosea care sa treaca prin Valea Cerbului, pe la Gura Diham si cabana Diham ar avea multiple efecte negative asupra zonei, de la poluare, gunoaie si defrisari, pina la considerentele de natura estetica (nimeni nu vrea sa vada coloane de masini in mijlocul naturii).

          Scaderea potentialului turistic. Din moment ce soseaua Busteni – Gura Diham – Rasnov va aduce in zona Valea Cerbului – Diham mai multa poluare, mai multe gunoaie, defrisari, iar la toate acestea se mai adauga si transformarea padurii in santier pe perioada lucrarilor, este clar ca potentialul turistic va scadea. Mi se pare o chestiune de domeniul evidentei, pe care, insa, marii “specialisti” de la Primaria Busteni par incapabili sa o inteleaga!

          CONCLUZII

          Argumentele in favoarea construirii soselei Busteni – Rasnov sint putine si neconvingatoare. Argumentele impotriva sint, cel putin in opinia mea, mult mai solide si cred ca Primaria Busteni ar trebui sa renunte la acest proiect si sa se concentreze pe problemele orasului, pentru ca sint destule. Iar daca nu renunta, cred ca oamenii de la primarie, in frunte cu primarul Emanoil Savin, au obligatia sa prezinte o argumentatie detaliata si convingatoare, in care sa justifice necesitatea de a construi o noua sosea intre Busteni si Rasnov.

PS : Daca vrea cineva sa-l vada pe primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, vorbind, cu mindrie, despre noile proiecte ale primariei, poate urmari filmuletul de mai jos (sursa: MontanTV). Este vorba despre aceasta sosea intre Busteni si Rasnov, inca o sosea intre Busteni si Culmea Zamora, o telegondola intre Valea Cerbului si Omu – deci prin Parcul Natural Bucegi – plus alte citeva proiecte.