Faptul că Bușteniul are, din toamna trecută, un nou primar, care nu e nici Savin și nici cineva susținut de Savin, evident că m-a bucurat foarte mult. Despre Mircea Corbu, însă, nu știam, la momentul respectiv, aproape nimic. Păreri am văzut destul de multe și foarte variate, de la cei care îl descriu ca pe un fel de monstru, mult mai rău decît a fost vreodată Savin, pînă la cei superentuziasmați, care aplaudă și îi scriu ”Felicitări!” și ”Doamne-ajută!” la fiecare postare de pe Facebook. Însă părerile altor oameni reprezintă, probabil, una dintre cele mai proaste modalități de a-ți face o idee despre ceea ce e real și ce nu. Mult mai relevant este să vezi, direct de la sursă, cam în cel fel gîndește noul primar, ce planuri de viitor are, cum se raportează la cetățeni și la valorile unei societăți democratice moderne.
Recent, primarul Mircea Corbu a acordat un interviu la o emisiune intitulată ”Proces verbal”, iar din lucrurile pe care le-a spus, am început să îmi fac o primă imagine despre ceea ce s-ar putea întîmpla la Bușteni în următorii ani.
Primul subiect abordat ar fi cel al traficului supraaglomerat de pe Valea Prahovei. Problema este un pic exagerată, probabil din nevoia de a justifica mai ușor implementarea unor proiecte cum sînt centura ocolitoare și Transbaiul, dar, realist vorbind, în peste 90% din timp, pe DN1 se circulă în condiții bune. E adevărat că la final de săptămînă și în vacanțe se circulă mai prost, însă timpi de genul celor menționați în interviu, de 4-6 ore între Ploiești și Bușteni, apar doar în cazuri excepționale, foarte rare. Teoretic, o centură ocolitoare ar putea avea efecte pozitive asupra traficului, în funcție de cum e proiectată și construită. În principiu, centurile ocolitoare se numesc ocolitoare pentru că ocolesc orașele. La Bușteni, centura mai degrabă va tăia orașul în două și se va intersecta cu mai multe străzi, unele destul de circulate, cum ar fi, de exemplu, strada Zamorei, pe care se face accesul către castelul Cantacuzino și cartierul Zamora. Probleme pot să apară și la intersecția dintre centură și calea ferată, la Poiana Țapului. Cît despre Transbaiu, aproape sigur va avea efecte negative asupra traficului. S-a vorbit și de pasarele, mai exact de modernizarea celor existente (cele făcute pe vremea lui Savin, care ar fi trebuit să fie ”temporare”) și de alte două noi pasaje subterane, toate cu lift. Pasajele subterane nu sună rău în teorie, dar rămîne de văzut cum vor arăta și în practică.
Următorul subiect, legat cumva de primul, ar fi cel al parcărilor. Noul primar vrea să desființeze parcările de pe marginea DN1, pentru că încurcă circulația și contribuie la fragmentarea traficului. Aici are dreptate, este un lucru pe care l-am spus și eu mai demult, ideea de a face acele parcări din care ieși direct în DN1 a fost una proastă. Soluția alternativă propusă de Mircea Corbu este o parcare nouă, supraetajată. Un prim amplasament ”temporar” se pare că ar fi pe locul fostului spital. Nu m-ar deranja atît de tare acest amplasament, dacă am avea garanția că spitalul, sau măcar un centru de primiri urgențe, se va face în altă parte, în cel mai scurt timp posibil. Însă abia apoi vine partea în care, din păcate, noul primar cam dă cu bîta-n baltă. Multă lume a urmărit interviul, dar foarte puțini au observat momentul respectiv. Este la minutul 7:55. Pe ecran era Mircea Corbu, dar parcă vocea pe care o auzeam era a lui Emanoil Savin. Vorbind de o locație pentru parcare, alternativă la cea de pe terenul fostului spiral, domnul Corbu spune cam așa: ”Nu avem momentan alt loc… sau putem găsi locație și în spate la Cepeca. Într-adevăr, trebuie luate avize pentru defrișare, dar putem face și acolo parcări.” Deci… cum? În spate la Cepeca? Defrișare?
Și pe unde se va face accesul către acea parcare? Prin curtea unei instituții? Ocolind curtea, prin pădure? Alte defrișări? Nu sînt sigur dacă domnul Corbu știe sau nu, însă, în spate la Cepeca este Parcul Natural Bucegi. Dacă nu mă înșel, pădurea pe care ar vrea să o taie este în zona de protecție integrală. Chiar și dacă noul primar nu știa că acolo este arie protejată, faptul că primul tău reflex, atunci cînd ai nevoie de un teren, este să defrișezi niște pădure, nu e deloc un semn bun. Arată faptul că tu, ca primar, nu dai doi bani pe natură. Și mai este și o dovadă de superficialitate, pentru că arată faptul că nu ai luat în calcul mai multe soluții, nu te-ai gîndit serios la rezolvarea problemei, ci te-ai aruncat la prima idee care ți-a venit în cap sau care ți-a fost sugerată de cineva, varianta cea mai ușoară. Oricine poate defrișa. Iei avize, de duci cu drujba în pădure și tai. Însă un primar competent ar trebui să poată mai mult de atît. De exemplu, cine spune că e obligatoriu să se facă o singură megaparcare? De ce nu mai multe parcări mai mici, chiar și de 3-4 locuri, în mai multe locații disponibile din zona centrului? Poate că s-ar găsi spații, poate că nu, dar e o variantă care ar fi putut fi luată în calcul. Sau, altă idee: păstrezi unele dintre parcările de pe marginea DN1, dar le închizi doar în anumite intervale orare, atunci cînd sînt probleme de trafic, vineri dupămasa și sîmbătă dimineața pe sensul spre Brașov, duminică pe sensul spre București. În rest, cînd DN1 nu e aglomerat, nici parcările nu mai încurcă atît de mult, deci le poți ține deschise. Ar fi util, de exemplu, pentru cei care vin la serviciu în zona centrului, de luni pînă vineri. Sau, dacă tot vorbim despre cei care locuiesc în cartiere mai îndepărtate, de ce nu se face un sistem modern de transport în comun pe plan local, poate cu autobuze sau microbuze electrice, care să lege toate cartierele Bușteniului și care să permită circulația în condiții civilizate de acasă pînă la locul de muncă? Dacă măcar o parte dintre cei care fac naveta ar folosi transportul în comun, s-ar reduce și presiunea de a crea un număr mare de locuri de parcare în centru. Bineînțeles, idei pot fi și altele. Însă asta e ceea ce trebuie să facă un primar. Să nu trateze lucrurile cu superficialitate, ci să ia în calcul cît mai multe aspecte ale problemei, să fie inventiv, să caute cît mai multe soluții și să aleagă dintre ele ceea ce este mai bine pentru oraș.
Altă discuție este cea referitoare la construirea unui spital. Bușteniul avea spital, dar a fost demolat de Savin, pe vremea PDL-ului, iar apoi, timp de foarte mulți ani, nu s-a mai făcut nimic în loc pentru că nu s-a vrut. Din ceea ce a spus actualul primar, șansele de a construi un nou spital la Bușteni sînt foarte mici, avînd în vedere că se face unul la Sinaia. Pot să înțeleg această logică pînă la un punct, însă, pentru faptul că Bușteniul nu are, în secolul XXI, măcar un centru de primiri urgențe și o ambulanță, nu există nicio scuză. Diferența dintre o ambulanță care vine din Bușteni și una care vine din Sinaia și trebuie apoi să se și întoarcă la Sinaia, poate fi, în cazul unei urgențe, diferența dintre viață și moarte. Domnul Corbu spune că vrea să facă un centru de primiri urgențe, însă rămîne de văzut cum, unde și cînd. Sper că măcar acest proiect va fi tratat cu seriozitate și nu se vor lua decizii după ureche, ca în cazul ideii de a face parcare în spate la Cepeca.
Legată de discuția despre spital este și problema locuințelor sociale, pentru că, dacă faci chiar și numai un centru de primiri urgențe, tot ai nevoie de personal, medici, asistente, șoferi pentru salvare. Iar aceștia, dacă nu sînt din Bușteni, vor avea nevoie de un loc unde să stea, adică niște locuințe de serviciu. Domnul primar spune că Bușteniul nu are astfel de locuințe de serviciu, motiv pentru care vor trebui construite noi blocuri sociale. Ceea ce e un pic ciudat, pentru că aveam impresia că acele blocuri din curtea școlii generale se făcuseră și în acest scop, ca să asigure locuințe de serviciu pentru personalul din învățămînt și personalul din sistemul medical. Parcă așa zicea un slugoi de-al lui Savin, la vremea respectivă. Să fi fost doar o minciună? Să se fi dat apartamente în acele blocuri doar pe criterii sociale? Sau poate pe alte criterii? E o întrebare la care ar putea răspunde noua administrație. Eu, dacă aș fi în locul lor, aș face niște verificări, măcar așa, de curiozitate. Nu numai la blocurile din curtea școlii, ci la toate locuințele sociale din Bușteni, construite în timpul lui Savin. Pe ce criterii s-au repartizat, dacă acele criterii s-au respectat cu strictețe și așa mai departe. Pentru că, cine știe, poate se descoperă că unii dintre cei care chiar ar fi avut nevoie de locuințe sociale au rămas pe dinafară, iar alții, care poate nici nu erau cazuri sociale, au primit, din greșeală, astfel de locuințe. Se mai întîmplă. Cert este că, conform domnului Corbu, există în prezent în jur de 180 de cereri de locuințe. La 20 de apartamente pentru fiecare bloc, asta ar însemna, în total, 9 blocuri noi la Bușteni. Ceea ce ridică o altă problemă: unde se vor construi aceste blocuri? Pe ce terenuri? Mai are Bușteniul terenuri libere? Ultimele blocuri sociale construite în Bușteni s-au făcut, după cum spuneam, în curtea unei școli, pe locația unui fost teren de sport. Ce am putea deduce de aici? Că alte terenuri, mai potrivite, nu erau? Sau poate că erau, dar Savin avea, pentru acele terenuri, alte planuri? Cred că noua administrație ar trebui să lămurească cît mai curînd acest subiect, ca să nu ne trezim mai tîrziu că iar construim prin parcuri, păduri, locuri de joacă sau prin curțile instituțiilor publice, ca ultimii tăntălăi.
S-a vorbit în interviu și despre transparență, care, evident, este o problemă importantă. Transparență care, trebuie spus, la Bușteni nu a existat niciodată. Nu e ca și cum ar fi fost vreodată transparență, dar a murit odată cu venirea noului primar. Ce se va face pentru a îmbunătăți lucrurile, rămîne de văzut. Dar cred că e important să se înțeleagă că transparența nu trebuie să o asiguri din obligație, ci este ceva ce trebuie să vină în mod natural, din respect pentru cetățeni. Și nu se rezumă doar la publicarea hotărîrilor consiliului local pe site-ul primăriei, ci înseamnă multe alte lucruri: să anunți proiectele mari din timp; să existe un proces de consultare a populației; să îi asculți pe toți cei care își exprimă o opinie în legătură cu orașul, indiferent dacă o fac în audiențe, pe stradă sau on-line, indiferent dacă laudă sau critică; să prezinți argumentații detaliate de fiecare dată cînd se ia o decizie importantă. Sînt schimbări care pot fi făcute încă din primul an de mandat, dacă se vrea cu adevărat.
S-a vorbit și despre alte proiecte, cum ar fi cel cu îngroparea cablurilor, de la un capăt al Bușteniului la celălalt, așa cum s-a făcut și în Sinaia. Un proiect bun, dacă se va putea atrage finanțare. Și, bineînțeles, s-a vorbit un pic și despre aroganța pe bani publici europeni numită ”Transbaiu”. Un proiect care nu prea își are rostul, dar care îi va face fericiți pe foarte mulți speculanți imobiliari, oportuniști și șmecherași afiliați pe lîngă partide. O nesperată șansă de a readuce la viață vremurile apuse ale Elenei Udrea, atunci cînd, tot în numele ”dezvoltării”, se făcea praf cam tot ce însemna peisaj montan, doar pentru a le face poftele micilor șefuleți locali, dispuși să își arate loiatitatea față de Doamnă și de Partid. Acum nu mai e PDL, e PNL+USR, nu mai e Udrea, e Iulian Dumitrescu, dar alte mari diferențe… nu prea văd. Alți oameni, aceleași apucături: megalomanie, heirupism, aceeași retorică și stil de manipulare, același dispreț față de tot ceea ce înseamnă patrimoniu natural și peisagistic. Însă acesta e un subiect care merită o discuție mult mai amănunțită. Cît despre noul primar Bușteniului, acesta este, bineînțeles, în favoarea proiectului. Nu că ar avea altă opțiune, Transbaiul fiind un proiect al partidului, iar orice soldat de partid trebuie să vrea ceea ce vrea partidul.
În concluzie, mă bucur că am văzut acest interviu, pentru că am înțeles anumite lucruri. Nu împărtășesc părerea cum că Mircea Corbu a adus apocalipsa la Bușteni, în nicun caz venind după 16 ani de savinism, în care s-au întîmplat atîtea porcării, de multe ori fără ca nimeni să nu zică nici măcar ”pîs”. Dar, pe de altă parte, sînt unele aspecte care nu mi-au plăcut deloc și care arată că e posibil să o luăm într-o direcție greșită, nu cu mult diferită de cea pe care mergeam în timpul lui Savin. Deocamdată au trecut doar vreo 5 luni de mandat, deci timpul încă nu este pierdut. Putem să o luăm și în sus, putem să o luăm și în jos, putem să o luăm și pe arătură. Depinde de primar și mai ales de consilierii locali, pentru că ei au puterea de decizie. Vor să devenim un oraș civilizat, în care respectul pentru cetățeni este pe primul plan, sau vor să continuăm să fim un oraș condus ca o bișniță, în care nu contează decît cei de la conducere și anturajele lor? Vom vedea.
Adauga un comentariu