Nu am cum să răspund pe Facebook, aşa că vreau sa răspund rapid aici la nişte lucruri pe care cineva le-a scris pe pagina “Hello, Buşteni”, în apărarea ideii de clorinare a apei la Buşteni. Şi poate voi reveni, în viitor, cu un articol mai amplu, cu argumente, informaţii şi poate şi link-uri către studii ştiinţifice care să le susţină, în care să explic pe larg de ce sînt împotriva clorinării apei la Buşteni. În continuare o să redau doar ideile principale a ceea ce s-a spus în favoarea clorinării, deci citatele nu sînt chiar exacte, însă puteţi găsi discuţia completă pe pagina “Hello Busteni”.
1) Sistemul de distribuţie din marea majoritate a ţării este vechi, ceea ce măreşte riscul de apariţie al virusurilor.
Este adevărat. Dar, dacă riscul este generat de starea proastă a reţelelor de distribuţie, oare nu e logic ca, în loc să clorinăm apa, mai bine să ne apucăm să reabilităm reţelele de distribuţie (înlocuirea conductelor vechi, instalarea de filtre şi aşa mai departe), astfel încît să eliminăm acel risc de la sursă? Mi se pare greşit un argument de genul “reţele de distribuţie sînt vechi, deci hai să băgăm clor în apă”. Corect este aşa: “reţelele de distribuţie sînt vechi, deci hai să să le modernizăm”.
2) Clorinarea nu te omoară, dar lipsa ei e posibil să te omoare. Nu mori de la clor, pentru că e pus în cantităţi aşa de mici încît să nu iţi facă rău.
Adevărat, însă doar pe jumătate. De fapt, ambele te pot omorî (sau, mult mai probabil, îmbolnăvi), dar în feluri diferite şi cu viteze diferite. Lipsa clorului, sau, mai corect spus, lipsa dezinfecţiei (fiindcă dezinfecţia se poate face şi altfel decît cu clor), te poate omorî dacă în sursa de apă potabilă există riscul de a se dezvolta agenţi patogeni periculoşi pentru om (dacă apa provine dintr-un lac de suprafață, de exemplu, riscul poate fi destul de mare; dacă apa provine dintr-un izvor subteran, deci apă curgătoare, care vine direct din munte, riscul e mult mai mic). Clorul şi (mai ales) derivaţii săi te pot omorî şi ei, dar mai lent. Doi litri de apă cu clor şi substanţe derivate, care intră zi de zi în organism, timp de 10, 20, 30 de ani, cu siguranţă vor avea un efect negativ asupra sănătăţii. Nu te omoară imediat, dar poate creşte riscul de a dezvolta inclusiv anumite forme de cancer, în timp, în urma consumului sistematic. Nu înseamnă acum că toată lumea va face cancer, ci doar că, statistic vorbind, pe perioade lungi de timp, va creşte incidenţa cazurilor de cancer în rîndul populaţiei. Adică unii oameni care, în mod normal, nu ar fi făcut cancer, acum vor face, sau îl vor face mai devreme.
3) De la apa de izvor poţi să faci pietre la rinichi, pentru că e prea dură.
Şi asta e corect, dar această problemă nu se rezolvă cu clor, ci prin alte metode. Clorul este doar pentru dezinfecţie, adică împotriva agenţilor patogeni din apă. De asemenea, spunea cineva (într-o altă discuţie de pe Facebook, pe una dintre paginile Ziar de Buşteni) că e bine să se clorineze, fiindcă lor le vine apa cu noroi. Clorul, însă, nu are niciun efect asupra noroiului din apă. Clorul este pentru eliminarea agenţilor patogeni (bacterii şi viruşi). Noroiul se elimină prin alte metode (filtre, conducte etanşe etc.). E foarte important de subliniat şi că lumea nu e împotriva tratării apei, în sens general, nici măcar împotriva dezinfecţiei, ci doar împotriva dezinfecţiei pe baza de clor. Despre asta este discuţia.
4) Dacă ne pasă de sănătate, ar trebui să nu mai folosim cosmetice, să nu mai mîncam produse alimentare care conţin diverse chimicale, să renunţăm la fast-food sau la mersul cu maşina.
Cu alte cuvinte, cei care nu vrem clor în apă sîntem acuzaţi, la gramadă, de ipocrizie. Pe nedrept, pentru că unii dintre noi chiar sînt atenţi la ceea ce beau sau ce mănîncă şi evită, pe cît posibil, toţi aceşti factori care le-ar putea afecta sănătatea. Însă între aceste două lucruri există şi o diferenţă foarte importantă: chiar dacă cineva mănîncă de la fast-food sau bea sucuri cu “E”-uri, alegerea este a acelei persoane, nu a altcuiva. În cazul clorinării apei nu avem de ales. Altcineva face această alegere pentru noi. E o nuanţă importantă.
5) Apa de la izvoare e îndeajuns să satisfacă nevoile tuturor?
La Buşteni, în mare parte, se pare că da; pentru multe cartiere din Buşteni, apa e captată chiar din izvoare subterane, practic direct din munte. Pînă acum ne-am descurcat foarte bine.
6) Sunt nişte chestii impuse de UE. Ca să fim în rînd cu UE, orice sistem de distribuţie a apei trebuie să aibe o staţie de tratare.
Iarăşi corect, însă doar pe jumătate. Din păcate, se creează o confuzie între clorinarea apei şi tratarea apei, care sînt două lucruri diferite. Clorinarea este o metodă de dezinfecţie a apei, iar dezinfecţia se poate face şi prin alte metode. Dezinfecţia, la rîndul ei, nu e unul şi acelaşi lucru cu tratarea apei, ci doar o parte opţională a acestui proces. UE nu obligă pe nimeni să bage clor în apă; nu scrie nicăieri asta, negru pe alb. Normele UE, din cîte ştiu, fac referire la tratarea apei, care poate fi un proces mult mai complex. Tratarea apei poate să includă şi clorinarea acesteia, dar, la fel de bine, e posibil și ca partea de clorinare să nu fie inclusă în procesul de tratare a apei potabile.
Întrebarea cheie ar fi dacă la Buşteni este sau nu este nevoie de dezinfecţie. Care dintre cele două riscuri este, pe termen lung, mai mare: de îmbolnăvire din cauza unei infecţii spontane sau de îmbolnăvire din cauza ingerării sistematice de clor şi chimicale derivate? Iar răspunsul trebuie dat în urma efectuării unor teste asupra calităţii apei şi poate fi diferit de la o captare la alta. Problema e că, la Buşteni, nimeni nu ştie dacă s-au făcut măcar aceste teste. Primăriei i s-a cerut public, încă de acum cîţiva ani, să precizeze dacă s-au făcut teste şi dacă, în urma testelor, s-a constatat că există riscuri ca apa potabilă că conţină agenţi patogeni periculoşi. De asemenea, li s-a cerut să facă publice rezultatele acestor teste. Ştiţi ce au răspuns? Nimic. Derbedeii n-au răspuns nimic. Nici măcar un cuvinţel. Nu mai intru acum în detalii despre partea legată de fonduri publice, umflarea artificială a proiectelor, comisioane, corupţie, despre cine şi cum a cîştigat licitaţia şi aşa mai departe. Deşi este şi asta o discuţie amplă şi foarte interesantă.
HelloBușteni
Apr 30, 2015 @ 11:06:49
Multumesc pentru raspuns.
Camelia
May 01, 2015 @ 17:04:35
“Nu mai intru acum în detalii despre partea legată de fonduri publice, umflarea artificială a proiectelor, comisioane, corupţie, despre cine şi cum a cîştigat licitaţia şi aşa mai departe”…
Asta legat de partea cu trasul foloaselor despre care întrebasem acolo, pe pagina de facebook, mulţumesc pentru dumerire.
Cum e cu apa “Borsec”, ce are ca sursă izvoarele din Buşteni? Nu poate să curgă borsecul şi la robinet? Poate o părea o întrebare stupidă.
mamsaturat
May 02, 2015 @ 11:11:55
Bună întrebare… Dacă apa de la Bușteni are o calitate atît de proastă, încît e nevoie să o clorinăm, de ce au ales cei de la Borsec să îmbutelieze tocmai aici și nu în altă parte?
Despre posibilele dedesupturi s-a scris si pe Ziar de Bușteni mai amănunțit, încă de acum vreo lună:
ziardebusteni.ro/2015/04/04/in-sfarsit-turismul-la-busteni-distrus-populatia-tace-uraaaa/
Pe scurt, licitația a fost cîștigată de o firmă cu un singur anagajat, avînd ca obiect de activitate ceva cu instalațiile electrice și care a mai fost implicată în proiecte cu reabilitări de șosele și drumuri, deci n-are nicio experiență cu rețelele de apă. În anii trecuți, firma a avut o cifră de afaceri relativ mică, dar acum a obținut un contract de vreo 7-8 milioane de euro. Să mai zic și că CNI (Compania Națională de Investiții), cea care s-a ocupat de acest proiect, este în subordinea ministerului condus de nimeni altul decît nașul lui Savin, adică Liviu Dragnea?
Și mai e un aspect, legat de proiectul cu clorinarea, despre care s-a vorbit mai puțin: în momentul în care vor începe lucrările, se vor deschide mai multe șantiere în pădure, în Parcul Natural Bucegi. Vor să creeze inclusiv drumuri noi în pădure, care probabil vor fi acoperite cu pietriș, ca să poată intra cu escavatoarele și alte utilaje grele. Deci vor fi defrișări, vor rămîne mormane de moloz prin pădure și așa mai departe… Asta pentru că pe ei nu îi interesează nimic altceva decît ca acele multe milioane de euro să ajungă la firma care a cîștigat licitația.
Altă informație interesantă pentru buștenari ar fi că primăria, ca să-și achite partea din acest contract, va face un (nou) împrumut, de pînă la 7,5 milioane de lei noi. Deci vom fi și cu clor în apă și cu datorii de plătit. Pe lîngă multe alte datorii pe care le aveam deja (și despre care mulți buștenari nici nu știu că există). Dar nu-i nimic, pentru că tot primăria face acum toate demersurile posibile ca să vîndă tot ce nu a fost încă vîndut de prin Bușteni – terenuri, clădiri etc. Inclusiv din domeniul public. Le trec în domeniul privat, cum au făcut și cu terenul din curtea școlii (cel cu blocurile), iar apoi le subevaluează și le vînd la prețuri de nimic, cum au mai făcut de atîtea ori. Sîntem ca oamenii aceia disperați, care nu mai au bani și încep să-și vîndă de prin casă. Numai că, la Bușteni, altcineva face asta cu bunurile noastre. Niște indivizi care sînt, simultan, și proști, și hoți, și iresponsabili. Mă opresc aici, că iar încep să mă enervez.
Camelia
May 02, 2015 @ 18:28:40
Ştii ce îmi pare mie? Îmi pare că atunci când spui primăria din Buşteni spui primar, ăla al cărui nume îl ştiu, ăl de e în Buşteni ca pe feuda lui, iar asta zău dacă o mai înţeleg. Un orăşel aşa de mic în care un om mărunţel ca statură dar de-a dreptul gargantuesc ca putere face şi drege după pofta inimii, asta dacă nu cumva o fi o marionetă în mâinile unui păpuşar de care nimeni nu are habar.
mamsaturat
May 03, 2015 @ 11:00:58
Păi cam așa și e. Nu prea mișcă nimeni și nimic fără primar. Consiliul local, cel care ar trebui să ia cu adevărat deciziile importante pentru oraș, e doar de formă. Iar primarul nu știu dacă e sau nu marionetă a altcuiva, dar sigur are ceva sau pe cineva în spate. Altfel nu rezista atît. Însă e și vina oamenilor din Bușteni. La mulți e dezinteres, iar la alții, destul de mulți și ei, chiar le place rolul de “supuși”, care trăiesc pe moșia unui boier “luminat”.