Cine a copilărit în Buşteni şi a învăţat la Şcoala Generală Numărul Unu, ştie cu siguranţă pajiştea din spatele şcolii, locul unde alergam sau ne jucam de multe ori în pauze sau pe unde, unii dintre noi, veneau la şcoală dimineaţa sau se întorceau acasă după ore. Un loc frumos, cu iarbă, un spaţiu deschis, de unde se vedeau munţii… dar de care acum se va alege praful. De ce se va alege praful? Pentru că oamenii de la primărie, în infinita lor inteligenţă, au decis să construiască acolo nişte blocuri sociale. Ideea în sine, de a face locuinţe sociale, nu e deloc rea, numai că… locaţia este un pic cam cretină. O locaţie cretină, aleasă de nişte oameni, se pare, la fel de cretini. Nici măcar comuniştilor, campioni la demolari şi ctitori ai celebrelor cartiere de “blocuri gri”, oricît de răi ar fi fost din punctul acesta de vedere, nu le-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Să facă blocuri în curtea şcolii! O asemenea grozăvie se poate vedea numai în Buşteniul lui Savin, care tinde să devină, din punct de vedere urbanistic, un adevărat pol al absurdului şi al prostului gust. Dacă nu cumva a devenit deja.
          În acest oraș din ce în ce mai înghesuit, cu din ce în ce mai mult beton, în care spaţiile verzi dispar rînd pe rînd, distruse sistematic de nişte indivizi cu minţi rudimentare, măcelari de peisaje urbane şi naturale, pajiştea din spatele şcolii era unul dintre puţinele locuri care scăpaseră neatinse. Pînă acum, în 2015, cînd și acesta va dispărea pentru totdeauna. Aşa cum au dispărut, definitiv, multe lucruri şi locuri frumoase de prin Buşteni, în trecutul recent al oraşului. Cine a mai fost pe munte de vreo 2 ani încoace, în zona Jepi – Valea Caraiman, probabil a observat şi mutilarea peisajului din capătul drumului ce urcă de la telecabină spre pădure, chiar înainte de intrarea în traseele turistice spre cascada Urlătoarea şi spre Platou. Erau acolo nişte copaci care creşteau printre bolovani uriaşi, aproape de marginea apei. În acelaşi loc, acum este e o tarla cu moloz, un amestec de praf, pietriş şi gunoaie. Şi acolo tot blocuri sociale s-au făcut, tot de către primărie. Din nou, idee bună, dar executată ghiolbăneşte. Executată ghiolbăneşte, de nişte ghiolbani.

Blocuri in curtea scolii
Amplasamentul aproximativ al viitoarelor blocuri, care urmează să fie construite în curtea Şcolii Generale Numărul Unu din Buşteni. Pajiștea aceea verde, de deasupra școlii, va fi distrusă.

          Sînt curios cum se vor desfăşura lucrările din curtea şcolii. Strada Coştilei este destul de îngustă, iar terenul este în pantă. Deschiderea la stradă este şi ea destul de mică, după cum se poate observa și în imaginea de mai sus. Vor trebui aduse excavatoare, macarale… Şi oare ce se va întîmpla cu elevii? Va fi deschis şantierul pe durata anului şcolar? Se vor desfăşura orele în sunet de picamăr? Ce se va întîmpla dacă elevii, copii de 7-8 ani, vor veni să se joace, în pauze, în apropierea şantierului? Îi va păzi cineva, va fi cineva tot timpul atent, să nu se întîmple vreun accident? Sau poate vor împrejmui şantierul cu sîrmă ghimpată? Mă întreb şi ce se va întîmpla după ce blocurile vor fi gata şi noii locatari se vor muta în ele… După cum spuneam, locul este destul de strîmt şi în pantă, iar fiecare bloc va avea 18 locuințe, deci în total vor fi 36 de familii. Unde îşi vor pune maşinile? Că loc de parcare nu e, iar trotuare, pe care primăria să le desfiinţeze abuziv şi să le trasforme în parcări, aşa cum au făcut pe Valea Albă, nu prea sînt. S-a gîndit vreunul dintre “geniile” de la primărie la toate lucrurile astea? Probabil că nu. Pentru că ei nu gîndesc, ei doar fac primul lucru care ce le trece prin cap. Ca animalele.
          Abia aştept să admir pereţii de beton ai noilor blocuri. Cred că şi elevii se vor bucura, atunci cînd, în loc de munţi, din curtea şcolii vor putea privi către… nişte ziduri.