Vreau să revin un pic la cazul defrișărilor de la Căminul Alpin, pentru că apariția acelui răspuns de la Garda Națională de Mediu, din septembrie 2014, a născut un fel de controversă în legătură cu limita Parcului Natural Bucegi. Conform tuturor surselor, mai puțin una, terenurile cu probleme de la Căminul Alpin se află în interiorul parcului, excepția fiind, bineînțeles, primăria din Bușteni, care susține contrariul. Mai mult, se pare că primăria are și niște acte, prin care poate “demonstra” că acele terenuri nu sînt în interiorul parcului natural. Fragmentul interesant din răspunsul de la garda de mediu apare în imaginea de mai jos. Am încercuit cu roșu pasajele în care se face referire la limita Parcului Natural Bucegi:
Așadar, primăria Bușteni are un “proces verbal de punere în posesie parțială”, din 2011, și o anexă a unui “plan proces verbal de predare-primire amplasament” (e posibil să fie vorba de același act), din care reiese că limita parcului e, de fapt, mai sus decît apare pe orice altă hartă și alta decît cea indicată de marcajele de pe copaci și de pe plăcuțele de la marginea pădurii (marcaje și plăcuțe distruse în urma defrișărilor, dar a căror existență poate fi confirmată de foarte multe persoane și de un număr foarte mare de poze și filme realizate înainte de tăierea copacilor).
Mai întîi, o chestiune care ar trebui să fie evidentă pentru toată lumea: Parcul Natural Bucegi nu este al primăriei din Bușteni, ci al României. Prin urmare, limitele parcului nu le poate stabili sau modifica primăria, după bunul plac, și nici proprietarii terenurilor, ci o autoritate centrală. Asta înseamnă că acele procese verbale trebuiau întocmite în baza altor documente oficiale, emise de o autoritate centrală. Prima întrebare ar fi: daca primăria a avut acces la actele emise de autoritățile centrale, de ce nu le-a pus pe acelea la dispoziția gărzii de mediu? De ce s-au folosit niște procese verbale din 2011? Și de ce au considerat cei de la garda de mediu că acele procese verbale constituie o “dovadă” suficientă pentru verificarea limitei Parcului Natural Bucegi? De ce s-au mulțumit cu atît și nu au verificat informația și din alte surse? Probabil de lene.
Există multe hărți și multe documente care fac referire la limita Parcului Natural Bucegi, din diferiți ani și provenind din diferite surse, dar, între toate acestea, trebuie să existe un act inițial, sursa originală a informațiilor, act pe baza căruia au fost întocmite toate celelalte acte. Care este acel act? Este vorba de hotărîrea de guvern 230/2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 190 din 26 martie 2003, hotărîre prin care au fost stabilite limitele mai multor arii protejate din România (hotărîrea integrală, cu tot cu anexe, o găsiți aici: HG 230/2003). Iată ce scrie în acest act, despre limita estică a Parcului Natural Bucegi, parcursă de la sud la nord:
“[…] pana deasupra DN1 (borna silvica 41 UP VI, OS Sinaia). De aici se continua pe limita fondului forestier pana in Valea Cerbului [XI-1.20.2], (borna silvica 25 UP I, OS Azuga), ocolind intravilanul localitatilor Poiana Tapului si Busteni prin bornele silvice 21 si 31 UP VII, OS Sinaia (ultima din Valea Jepilor) si prin borna silvica 22 UP I, OS Azuga din Valea Alba. In continuare limita urmareste amunte Valea Cerbului pe limita fondului forestier din versantul drept pana la cabana Gura Diham […]”
Deci, de la borna silvică din Valea Albă (baza pîrtiei Kalinderu) și pînă la cabana Gura Diham, limita parcului coincide cu limita fondului forestier de la data intrării în vigoare a hotărîrii 230/2003, adică 26 martie 2003. Terenurile de la Căminul Alpin au fost scoase din fondul forestier la data de 17 noiembrie 2004, prin deciziile 37, respectiv 38, ale DTRSV București. Asta înseamnă că, înainte de 17 noiembrie 2004, acele terenuri erau încă în fondul forestier. Prin urmare, la data de 26 martie 2003, cînd au fost stabilite limitele Parcului Natural Bucegi, cele două terenuri făceau parte din fondul forestier, deci au intrat automat și în componența parcului.
Și atunci… ce e cu acele procese verbale pe care le are primăria din Bușteni? De unde au apărut? Cine le-a întocmit? Cine le-a semnat? Nu se știe… însă concluzia logică a ceea ce am scris mai sus ar fi că actele folosite de primărie conțin informații false! Să fi fost, oare, întocmite după ureche, fără consultarea riguroasă a vreunui alt act oficial? Sau, poate, mai degrabă, au fost întocmite în mod eronat cu bună știință, tocmai pentru a facilita defrișările și afacerile imobiliare care aveau să urmeze? Gîndiți-vă la faptul că acele acte au permis proprietarilor terenurilor să cîștige sume foarte mari de bani din tranzacții imobiliare și au fost folosite, mai apoi, și de primăria Bușteni, pentru a demonstra “legalitatea” defrișărilor, cu ocazia unui control al Gărzii Naționale de Mediu. Nu îmi dau seama exact la ce articole din Codul Penal s-ar încadra, însă categoria mai largă de infracțiuni se numește “falsuri în înscrisuri”. N-aș putea spune, cu certitudine, că acele procese verbale sînt contrafăcute (deși logica și documentele oficiale asta indică), dar cred că există suficiente suspiciuni întemeiate pentru a demara o anchetă penală, care să investigheze și acest aspect.
un.bolovan
Feb 14, 2015 @ 14:24:45
Foarte bine scris, la aceeasi concluzie am ajuns si eu, toate hartile arata ca unde s-a defrisat si au aparut vile ESTE Parcul Natural Bucegi. Mai putin una, cea a primariei din Busteni. Golania in zona a ajuns la cote de avarie, ca dovada individul care si-a “tras” jumatate de strada in curte.
berberu
Feb 14, 2015 @ 15:10:55
In sfarsit va apropiati cu degetul de BUBOI ! Ce pacat ca asa tarziu……
un.bolovan
Feb 14, 2015 @ 15:20:54
Mai bine mai tarziu decat niciodata… Si mai este un lucru bun, locuitorii din zona incep sa prinda curaj. Am primit multe mesaje, poze, documente, mailuri. Fiecare document primit si chiar si fiecare poza mai pune cate o caramida la puscaria unde se vor odihni in tihna cei despre care se va demonstra ca sunt niste infractori.
Camelia
Feb 15, 2015 @ 01:09:40
“Falsuri în înscrisuri” nu înseamnă mistificarea adevărului de locatarii raiului ăluia care se cheamă primărie, că stăpânul fixat peste toate realităţile care se întâmplă pe la Buşteni ştiu toţi preabine cine este. Acel care este punct de plecare şi de sosire.
Camelia
Feb 15, 2015 @ 01:13:57
Parcă mai era şi un băiat cu un blog de’i zice Bucegi natura, nu prea l-am văzut să lase vreo vorbuliţă despre subiect, o tace înţelept oare de stă deoparte de chestiile astea?
ziardebusteni
Feb 19, 2015 @ 21:20:22
@ Camelia
Acum să nu fim răutăcioși 🙂 cu referire la băiatul cu blog, are și el părerile lui, un pic altfel decât eram obișnuiți dar asta nu inseamnă că nu-l macină problema. Chiar cred că-l macină dar… precum sti el a fost intotdeauna ”cel mai bun, cel mai citit, cel mai cel și primul, tocmai de aceea, din nefericire pentru noi muritorii de rând care nu-l ințelegem ni se pare că el sta deoparte. El nu stă, el meditează.
Mai sunt multe probleme de analizat in măgăria asta cu defrișarile dar incet incet se vor reglementa. Problema este că ceeace a fost defrișat s-ar putea să rămână așa și din cauza ”respectarii legii” . Greu se va ajunge să se demonstreze că acolo este o cloacă bine organizată iar când se va dovedi va fi un pic cam târziu mai ales că acolo cu tot ce s-a găsit este ”Zonă de dezvoltare durabilă reglementată”, au fost făcute schimburi de terenuri cu plăti de taxe și impăduriri pe la Pungești ( cred) , și mai urmează pe lângă aceste 2 virgulă hectare incă vreo 200 și ceva (APROAPE) legal .
Este complicat, insă zarurile au fost aruncate prin 2007 – 2008 și facute foarte legale in 2010.
Sfidarea asta din partea autoritaților este și va fi ”pe bune” atâta timp cât se știu acoperiți iar de descoperit nu-i mai descoperă nimeni pentru că pionul principal a plecat dintre noi 😦 .
mamsaturat
Feb 20, 2015 @ 09:25:10
O fi zonă de dezvoltare durabilă, dar specula imobiliară și viloaiele pentru șmecheri nu cred că se încadrează la dezvoltare durabilă. Iar schimburile de terenuri, dacă s-au făcut, rămîne de văzut cît de legal s-au făcut. Multe șmecherii se fac în așa fel încît lucrurile să pară legale la suprafață, dar cînd începi să sapi, dai de foarte multă mizerie…
un.bolovan
Feb 21, 2015 @ 11:51:30
Am facut o actializare noua din care rezulta foarte clar ca defrisarile ilegale facute la Caminul Alpin au fost pentru proiectul “Kelinderu Rezidence”. In acelasi timp s-a defrisat si o suprafata despre care deocamdata stim doar ca este proprietate publica a statului si care nu face parte din proiectul Kalinderu Residence. Cred ca este inutil sa mai spun ca toate acestea au loc in Parcul Natural Bucegi…
mamsaturat
Feb 23, 2015 @ 12:30:31
Dacă s-a defrișat în afara proprietății private, din fondul forestier național, atunci e chiar mai grav. Iar dacă și acel teren a fost scos, cumva, din fondul forestier, ceea ce nu cred, atunci trebuie aflat cine l-a scos, cînd l-a scos și de ce. Nu cred că se pot face defrișări în Parcul Natural Bucegi doar pentru că vor unii să-și facă vile sau pentru un moft de-al lui Savin, care vrea să mai dea niște terenuri de pomană unor cetățeni de onoare. Dacă s-ar fi făcut un schimb de terenuri 100% legal, atunci cei care au aprobat schimbul (mă refer la autoritățile publice centrale) și-ar fi dat seama că acolo e parc natural și s-ar fi pus altfel problema. Faptul că primăria susține că nu e în parc, sugerează că acolo e vorba de ceva ilegal, iar primăria este implicată.
mamsaturat
Feb 23, 2015 @ 12:42:22
Păcat că justiția din România e doar o glumă proastă, altfel chestiunea asta s-ar fi rezolvat destul de ușor. De fapt, dacă justiția din România era pe bune, multe dintre mizeriile întîmplate la Bușteni ar fi fost evitate.
berberu
Mar 14, 2015 @ 18:53:43
” referitor la marcaje, Administratia Parcului are in planul de lucru anual refacerea limitelor, actiune ce este in derulare. Anual ne confruntam cu deterioararea marcajelor atat de pe arbori cat si a diferitelor panouri indicatoare, refacerea acestora presupune un efort suplimentar al Administratiei.
Supravegherea integritatii acestora este dificila perimetrul parcului fiind de aproximativ 126 km invecinandu-se in majoritatea cazurilor cu intravilanele localitatilor.”
Asa raspundea in 2010 Administratia PNB la sesizarea mea ca “dispar” panourile ce avertizau intrarea in PN BUCEGI. Eu exemplificasem cu disparitia celui din capatul strazii Morarului. Pe atunci eu credeam ca “vandalii de Bucuresteni” sau “manelistii” , sau cetatenii din cartierul Valea Alba (au facut gratar cu panoul) sunt responsabili de disparitie. In vara aceea eram in trecere pe acolo de la Gara la Malaiesti, si lipsa panoului m-a surprins neplacut .
Acum sunt convins ca de scoaterea panourilor e responsabila chiar ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL BUCEGI sau Primaria Busteni cu stirea acestora.
Macar daca puneau altul mai sus, poate prin Poiana Costila sau Valea Seaca, sa stie turistul unde se intra in PNB………
Si exprimarea “refacerea limitelor , actiune in derulare ” ar fi trebuit sa ma puna pe gânduri…..
Ma gândesc serios sa renunt sa mai calc prin Busteni, dispetul fata de natura si lege al localnicilor e socant si deprimant .
un.bolovan
Apr 09, 2015 @ 16:38:18
Buna ziua, am mai scris un update legat de defrisari, am facut niste harti noi, mai detaliate, care sa reflecte cat mai bine situatia din teren legata de defrisarile din PNB, atat pe terenurile private cat si pe cel al statului. Nu pun link ca iar ma baga in moderare 🙂
mamsaturat
Apr 11, 2015 @ 17:10:24
Așa e, tot ce e cu link intră la moderare automat și trebuie să le scot manual. Pun eu link-ul aici, pentru cine nu l-a găsit încă:
http://www.unbolovan.com/2015/04/09/busteni-bucegi-defrisari-ilegale-suprafete/
Deci mare parte din ce se vede în ultima poză, terenul despădurit din spatele vilelor, ar fi opera primăriei… Să vedem dacă îi trage cineva la răspundere.
Am văzut că recent s-a aprobat și proiectul cu clorinarea apei 😦 Mare porcărie… Trebuie făcut ceva și în privința asta. Ceva mai mult decît scris pe bloguri sau pe Facebook, adică.
@berberu
Da, e clar că e o complicitate mai largă, din care fac parte și persoane de la administrația parcului și persoane de la primărie. Dacă cineva a distrus panourile premeditat, ca să pregătească terenul pentru o șmecherie cu limita parcului, e destul de grav, în sens penal. Și mi se pare o manevră de golani. Dar, pînă la urmă, Bușteniul e un oraș condus de hoți… Și niște hoți nu foarte sofisticați.
un.bolovan
Apr 11, 2015 @ 17:48:04
Multumesc!
Da, se pare ca acolo autoritatile au luat “cu japca” terenul si fac ce vor, evident, opera primariei, nu ar avea cine altineva sa faca ce-a facut, dar cum nu avem dovezi scrise, nu putem face foarte multe afirmatii.
Am vazut si eu cu clorinarea, aici cred ca are dreptate Cristi, intr-adevar nimeni nu spune nimic si se pare ca nimanui nu-i pasa. Imi pasa mie care stau la Bucuresti dar bustenarilor, nu. Curios si cel putin ciudat. Nu imi dau seama ce se poate face, lucrurile par legale si se vor derula. Fara o pozitie din partea localnicilor nu cred ca se poate face nimic, iar acestia par adormiti intru-un somn mai adanc ca cel de veci din pacate.
BUŞTENI. DEFRIŞĂRI ILEGALE ÎN BUCEGI | Parcul Natural Bucegi
Oct 28, 2015 @ 16:13:05
BUŞTENI, BUCEGI. DEFRIŞĂRI ILEGALE, SUPRAFEŢE | Parcul Natural Bucegi
Oct 28, 2015 @ 17:53:34
Unde este limita Parcului Natural Bucegi? | Parcul Natural Bucegi
Oct 28, 2015 @ 18:30:23