Defrişări. Autorităţile locale din Buşteni şi-au pus in gînd să radă vreo 3 hectare de pădure de pe Muntele Zamora. Bine, daca ar fi după ce şi-au pus ei în gînd, probabil ar fi tăiată toată pădurea. Dar, deocamdată, s-au făcut şi se fac demersuri pentru a le defrişa pe acestea 3. Motivul oficial este şoseaua Transbaiului, defrişările urmînd să lărgească drumul forestier deja existent sau, poate, să creeze o nouă variantă din acest drum, care să facă parte din viitoarea şosea (şosea despre care, atenţie, nu ştim încă sigur dacă se va face vreodată!). Din punctul meu de vedere, toată treba miroase a golănie ieftină (încă una, dintr-o lungă serie la Buşteni). Să explic, începînd cu diferenţa dintre normalitate şi anormalitate:

(1) Abordare de primărie normală, condusă de oameni normali, corecţi şi responsabili: “Deocamdată nu există garanţii că Transbaiul se va face vreodată, aşa că nu are rost să ne apucăm să defrişăm de acum. Aşteptăm întîi să vedem dacă se va face şoseaua – adică proiectul să fie definitivat, să avem toate aprobările şi să existe suficienţi bani alocaţi pentru a putea finaliza lucrările – iar abia în momentul în care sîntem 100% siguri că se va face, vom începe şi defrişările, dacă este cazul.”

(2) Abordare golănească, de primărie condusă în stil golănesc: “Lasă, frate, noi ne-apucăm să tăiem şi vedem după aia ce-o mai fi. Important e să tăiem pădurea ACUM!”

          Sesizaţi diferenţa? O întrebare pentru edilii oraşului: Ce se întîmplă dacă voi tăiaţi pădurea acum, în ideea că e nevoie de aceste defrişări pentru şoseaua Transbaiului, dar şoseaua Transbaiului nu se mai face niciodată (lucru foarte probabil)? Care dintre voi va fi tras la răspundere? Şi a doua întrebare: de ce sînteţi atît de disperaţi să defrişaţi pădurea de pe Zamora, indiferent de motiv? “Trebuie să tăiem pădurea pentru că trebuie să facem pîrtie de schi fond!… Ce?… Nu mai trebuie pîrtie de schi fond? Nu-i nimic… ăăă… trebuie să tăiem pădurea pentru că vrem să facem şoseaua Transbaiului!” Iar dacă o să pice şi asta cu Transbaiul, veţi găsi, imediat, un alt motiv. Schimbaţi motivele ca pe şosete, dar scopul rămîne mereu acelaşi: defrişarea pădurii de pe Zamora.

          Iluminat public pe drumul forestier. De vreo lună, o lună şi ceva, dacă te uiţi seara (cîteodată şi dimineaţa) spre Zamora, se văd nişte luminiţe în pădure. Prima dată am crezut că poate sînt farurile de la maşina unor hoţi de lemne, parcată în drum, dar apoi am văzut că “maşina” era “parcată” în acelaşi loc în fiecare seară. După care am început să văd şi alte luminiţe în pădure. Una, două, trei, patru, cinci… multe luminiţe! Cam la aceeaşi distanţă una de alta, urmînd, parcă, traseul drumului forestier. Ce-o mai fi şi asta? În aşteptarea unor explicaţii, o să mă limitez la a pune cîteva întrebări:

  • (1) A început primăria Buşteni să monteze stîlpi de iluminat public pe drumul forestier? Dacă da, de ce? Sau luminile au fost puse acolo de vreun şmecher, cu de la sine putere?
  • (2) Dacă este iniţiativa unui şmecher, atunci cine i-a dat aprobarea să instaleze becuri pe drumul forestier? Ştiu că pădurea e proprietate privată, dar mai ştiu şi că drumurile forestiere, în sine, nu sînt proprietate privată. Şi chiar dacă ar fi proprietate privată, nu cred că poţi să te apuci, proprietar fiind, să montezi becuri prin pădure, aşa, după cum te taie capul.
  • (3) Dacă primăria a pus lumini pe drumul forestier, atunci care este scopul? Drumul forestier Zamora nu este DN1, să fie circulat de mii de maşini în fiecare noapte. Cine merge cu maşina pe acel drum atît de des, încît să fi fost nevoie de iluminat public?
  • (4) A montat primăria aceşti stîlpi exclusiv pentru confortul celor 2-3 “cetăţeni” care au proprietăţi în golul alpin?
  • (5) Intenţionează primăria să se ducă cu iluminatul public pînă în golul alpin? Este, totuşi, vorba despre un drum de 7 kilometri, deci mai lung decît Buşteni şi Poiana Ţapului, puse cap la cap.
  • (6) Cine plăteşte factura la electricitate pentru acele becuri care stau aprinse noapte de noapte? Primăria? Din bani publici?

          Sper să nu mi se răspundă şi acum că e pentru şoseaua Transbaiului. Nu de alta, dar, în principiu, ordinea firească a lucrurilor e ca întîi să asfaltezi, iar abia apoi să rezolvi şi cu stîlpii de iluminat. Şi, oricum, dacă ar fi pentru şoseaua Transbaiului, nu ar avea sens să aprindă luminile încă de acum, în fiecare noapte. Aşadar… cine a pus becuri pe drumul forestier Zamora şi de ce?