Am cam absentat de pe cele două bloguri în ultima vreme, dar motivat, pentru că am fost ocupat cu alte lucruri. N-am mai apucat să scriu, deşi aş fi vrut, despre Curtea Constituţională, despre ipocrizia străinilor care ne dau lecţii despre democraţie şi statul de drept, despre alegerile locale de la Buşteni, despre urşii care atacă oameni şi oamenii care atacă urşi, despre tranşeele din pîrtia Kalinderu 2, pe care, între timp, se pare că ar fi crescut nişte iarbă (făcusem în primăvară o grămadă de poze, dar n-am mai apucat să le pun pe blog) sau despre ultimele proiecte de “dezvoltare” din zona Văii Prahovei.
          Dar să revin la întrebarea din titlu… Sînt buştenarii o turmă de oi? Întrebarea – la care eu, pentru mine însumi, mi-am răspuns demult – nu o pun întîmplător acum, cu o săptămînă înainte de alegerile parlamentare. Probabil că mai toată lumea a observat deja măgăoaia gonflabilă, pe care scrie “Mircea Roşca, <nu ştiu ce şi nu ştiu cum> pentru cetăţeni”, proţăpită fix în faţa celei mai PDL-iste primării din ţară. Mai scrie pe măgăoaie şi “USL, anul victoriei”. “USL” cu litere mari, ca să se vadă şi de la Cruce. Şi mai sînt şi alte mesaje de îmbărbătare a alegătorilor savinisto-PDL-isto-USL-işti din Buşteni, pentru că nici ei, săracii, nu mai ştiu cu cine să ţină şi pe cine să voteze.
          Aşadar, Savin a început sa o cotească grav înspre USL. Tocmai acum, cînd USL-ul e pe cale să cîştige alegerile şi să preia puterea şi în Parlament. Surpinzător lucru, pentru un om “aflat deasupra oricăror interese politice”, după cum îi place să fie perceput de către norod. Nu-i aşa că-i surprinzător? Şi toate acestea se întîmplă după ce, timp de 8 ani, Savin, cu mînuţele lui, a pus umărul din greu la menţinerea la putere a regimului Băsescu şi la portocalizarea, mai mult sau mai puţin forţată, a oraşului Buşteni şi a văii superioare a Prahovei, iar slugoii săi netrebnici au înjurat USL-ul ca la uşa porcului, de fiecare dată cînd au avut ocazia. Vă mai aduceţi aminte de discuţiile din campania de la alegerile locale, de acum cîteva luni? Vă mai aduceţi aminte de “USL, mama hoţilor”? Ei bine, acum, “mama hoţilor” s-a transformat în “anul victoriei”. Pînă la urmă, nici nu e mare diferenţă, sînt doar două cuvinte. Ştergi două cuvinte şi pui alte două cuvinte. Nici nu e complicat.
          Nu are rost să mai spun, dar totuşi o să spun, că, dacă trăiam într-o ţară civilizată, cu un popor matur în gîndire, cetăţenii ar fi fost scîrbiţi de oportunismul şi de jocul la două capete al primarului. Dar nu trăim într-o ţară civilizată şi nici nu sîntem un popor marur în gîndire, aşa că merge. Merge cam orice. Tupeu să ai. Ce întrebasem în titlu? Dacă buştenarii sînt o turmă de oi? Un răspuns obiectiv la această întrebare s-ar putea să avem după alegerile parlamentare de duminică. Un vot masiv pentru USL, în oraşul care, cu nu foarte mult timp în urmă, se mîndrea cu titlul de “cel mai PDL-ist oraş al ţării”, ar însemna un singur lucru: că buştenarii nu au nici personalitate, nici principii, nici convingeri proprii, nici coloană vertebrală şi nici creiere funcţionale. Au doar un stăpîn, care îi mînă, precum mînă ciobanul oile, în funcţie de interesele lui de moment.

PS: Să nu se înţeleagă de aici că aş vrea ca buştenarii să voteze PDL-ul, aşa cum au făcut-o în ultimii 8 ani. Nu, aş vrea ca buştenarii să voteze USL-ul, sau orice altceva decît ARD-PDL, dar din convingere proprie şi nu pentru că a pocnit Savin din degete.