Am cam absentat de pe cele două bloguri în ultima vreme, dar motivat, pentru că am fost ocupat cu alte lucruri. N-am mai apucat să scriu, deşi aş fi vrut, despre Curtea Constituţională, despre ipocrizia străinilor care ne dau lecţii despre democraţie şi statul de drept, despre alegerile locale de la Buşteni, despre urşii care atacă oameni şi oamenii care atacă urşi, despre tranşeele din pîrtia Kalinderu 2, pe care, între timp, se pare că ar fi crescut nişte iarbă (făcusem în primăvară o grămadă de poze, dar n-am mai apucat să le pun pe blog) sau despre ultimele proiecte de “dezvoltare” din zona Văii Prahovei.
Dar să revin la întrebarea din titlu… Sînt buştenarii o turmă de oi? Întrebarea – la care eu, pentru mine însumi, mi-am răspuns demult – nu o pun întîmplător acum, cu o săptămînă înainte de alegerile parlamentare. Probabil că mai toată lumea a observat deja măgăoaia gonflabilă, pe care scrie “Mircea Roşca, <nu ştiu ce şi nu ştiu cum> pentru cetăţeni”, proţăpită fix în faţa celei mai PDL-iste primării din ţară. Mai scrie pe măgăoaie şi “USL, anul victoriei”. “USL” cu litere mari, ca să se vadă şi de la Cruce. Şi mai sînt şi alte mesaje de îmbărbătare a alegătorilor savinisto-PDL-isto-USL-işti din Buşteni, pentru că nici ei, săracii, nu mai ştiu cu cine să ţină şi pe cine să voteze.
Aşadar, Savin a început sa o cotească grav înspre USL. Tocmai acum, cînd USL-ul e pe cale să cîştige alegerile şi să preia puterea şi în Parlament. Surpinzător lucru, pentru un om “aflat deasupra oricăror interese politice”, după cum îi place să fie perceput de către norod. Nu-i aşa că-i surprinzător? Şi toate acestea se întîmplă după ce, timp de 8 ani, Savin, cu mînuţele lui, a pus umărul din greu la menţinerea la putere a regimului Băsescu şi la portocalizarea, mai mult sau mai puţin forţată, a oraşului Buşteni şi a văii superioare a Prahovei, iar slugoii săi netrebnici au înjurat USL-ul ca la uşa porcului, de fiecare dată cînd au avut ocazia. Vă mai aduceţi aminte de discuţiile din campania de la alegerile locale, de acum cîteva luni? Vă mai aduceţi aminte de “USL, mama hoţilor”? Ei bine, acum, “mama hoţilor” s-a transformat în “anul victoriei”. Pînă la urmă, nici nu e mare diferenţă, sînt doar două cuvinte. Ştergi două cuvinte şi pui alte două cuvinte. Nici nu e complicat.
Nu are rost să mai spun, dar totuşi o să spun, că, dacă trăiam într-o ţară civilizată, cu un popor matur în gîndire, cetăţenii ar fi fost scîrbiţi de oportunismul şi de jocul la două capete al primarului. Dar nu trăim într-o ţară civilizată şi nici nu sîntem un popor marur în gîndire, aşa că merge. Merge cam orice. Tupeu să ai. Ce întrebasem în titlu? Dacă buştenarii sînt o turmă de oi? Un răspuns obiectiv la această întrebare s-ar putea să avem după alegerile parlamentare de duminică. Un vot masiv pentru USL, în oraşul care, cu nu foarte mult timp în urmă, se mîndrea cu titlul de “cel mai PDL-ist oraş al ţării”, ar însemna un singur lucru: că buştenarii nu au nici personalitate, nici principii, nici convingeri proprii, nici coloană vertebrală şi nici creiere funcţionale. Au doar un stăpîn, care îi mînă, precum mînă ciobanul oile, în funcţie de interesele lui de moment.
PS: Să nu se înţeleagă de aici că aş vrea ca buştenarii să voteze PDL-ul, aşa cum au făcut-o în ultimii 8 ani. Nu, aş vrea ca buştenarii să voteze USL-ul, sau orice altceva decît ARD-PDL, dar din convingere proprie şi nu pentru că a pocnit Savin din degete.
VANDAM
Dec 18, 2012 @ 09:43:02
Daca poti spune despre o oaie ca e perversa, atunci sunt oi.
Prin vara 2010 ma intilnesc intimplator prin Busteni cu un vechi coleg de scoala generala. Ca sa intelegi, e vorba despre un vechi prieten de care te leaga amintiri placute, dar cu care nu te intilnesti decit odata la 5-6 ani.
Stiam ca sotia lui este de bastina din Poiana Tapului; cred ca la socrii din Sinaia isi facea majoritatea vacantelor. Cind l-am intrebat de sotie, m-a luat de o parte sa stam jos si mi-a spus ca a divortat.
Cum asa? il intreb eu cautind sa aflu amanunte.
Vandame, imi zice el pe nume, m-am convins de la nevasta-mea si tot neamul ei, ca toti bastinasii de pe Valea Prahovei provin din indivizii de joasa speta fugiti din Transilvania de prigoana autoritatilor in secolul XIX.
Dupa care a intrat in amanunte, si mi s-a facut greata de n-am mincat in seara aia. In schimb, m-am imbatat cu prietenul, ca sa il consolez.
mamsaturat
Jan 06, 2013 @ 11:12:15
Acum nu ştiu dacă e bine să generalizăm. Sînt oameni şi oameni. Pînă la urmă, chestia asta cu băştinaş/nebăştinaş ţine mai mult de o stare interioară, decît de arborele genealogic. Sînt oameni pentru care Valea Prahovei înseamnă Acasă, dar sînt şi oameni pentru care Valea Prahovei şi munţii din jur înseamnă doar o tarla pe care îşi pot ridica vile sau pe care o pot exploata ca să facă bani.
Camelia
Jan 30, 2014 @ 18:45:12
E trist asta cu turma, pentru că turma e a unor zerouri, zerouri care sunt adunatul într-o lume în care nu sunt virtuţi, sau mai bine zis acolo unde să fii o nulitate înseamnă să fii virtute, şi ce e cumplit e că peste tot din ce în ce mai mulţi devin oameni ai turmei în loc să fie ai humei; ştii povestea faustică?
La voi acolo se pare că cel din fruntea oraşului a fost şi este un maestru al haosului, şi nici măcar nu e politician, că asta e treaba lor, chestia cu haosul. Glumesc, aşaşiaşa.
I-am văzut casa, şi am înţeles atâtea, pentru că spune despre el totul. Sau cam.
mamsaturat
Feb 04, 2014 @ 18:49:27
Într-adevăr, e trist. Inversarea valorilor e poate una dintre cele mai mari probleme ale României, pentru că de la asta pleacă multe altele. Noi, ca societate, am ajuns să apreciem oamenii mai mult în funcţie de banii, casele şi maşinile pe care le au, indiferent prin ce metode au fost obţinute, decît în funcţie de caracter sau de inteligenţă. Iar faptul că avem clasa politică pe care o avem spune multe despre noi şi despre felul în care percepem lumea. Calitatea morală a politicienilor este o foarte bună oglindă a societăţii. Nu e deloc o coincidenţă că ţara în care eroi sînt fotbaliştii care bat ospătari şi pipiţele siliconate este una dintre cele mai corupte din Europa. De aceea, eu cred că o schimbare majoră în bine în România, dacă se va petrece în viitor, trebuie să înceapă cu o schimbare de mentalitate. Şi, ca să închei într-o notă pozitivă, cred că o astfel de schimbare a început, uşor, uşor, să se simtă. Poate nu la Buşteni, dar în România, în general, parcă se simte ceva, parcă oamenii încep să gîndească altfel. Posibil şi să mă înşel, dar, ştii cum e, speranţa moare ultima… 🙂
Camelia
Feb 04, 2014 @ 20:03:53
Da’ ştii de ce speranţa moare ultima? Pentru că murim noi înaintea ei. Glumeam, iar.
Speranţa îmi pare uneori o iluzie de care ne agăţăm şi în care ne încăpăţânăm să credem.
Mie nu îmi pare că începe să se schimbe ceva în felul de a gândi al multora, ci al preapuţinora, cei care nu au avut niciodată vreo atingere dinspre partea cu legile turmei, iar aceştia preapuţinii sunt dintre cei care lasă urme în lume, în lumea lor şi în lumea altora, sunt dintre cei cu convingeri şi nu cu învingeri.
Şi ca să închei, aidoma, într-o notă pozitivă, cred că într-o zi fiecare se va ridica la o esenţă proprie.
Doar că nu mă întreba când se va întâmpla.
mamsaturat
Feb 06, 2014 @ 15:59:05
Interesant e că speranaţa poate avea sensuri diferite şi poate genera atitudini diferite, de la persoană la persoană. Pentru unii poate fi o doar scuză pentru a nu face nimic, fiindcă oricum “lucrurile se vor îmbunătăţi de la sine”, în timp ce, pentru alţii, speranţa poate fi tocmai acea motivaţie de a face ceva pentru a schimba lucrurile în bine. Sub această formă, de motivaţie, nici credinţa într-o iluzie sau urmărirea unui ideal de neatins nu mi se par a fi neapărat nişte lucruri rele. În niciun caz mai rele decît fatalismul.
Camelia
Feb 06, 2014 @ 22:29:13
Speranţa e aşteptare în plină certitudine; iată o perspectivă, dacă nu o definiţie.
Are solul evanescent speranţa.
Idealismul e atunci când crezi că poţi face lumea cunoscând-o, iluzia e când îţi pare că ai putea-o face şi desface prin voinţa ta; în cele din urmă, nimic rău în asta, e modul fiecăruia de a “valorifica” în el speranţa; glumesc, aşaşiaşa.
Şi dacă te-ai întrebat cumva cum de am ajuns până aici, ei bine, am venit de pe bolovani. De pe un bolovan.
mamsaturat
Feb 10, 2014 @ 09:35:55
Mă gîndisem că de pe un.bolovan, sau poate de pe BucegiNatura2000. De fapt, de acolo te ştiu, de pe BucegiNatura.
Şi scuze că răspund cu întîrziere, cîteodată cam mare 😦 , dar în ultima vreme sînt împărţit între 1000 de lucruri diferite şi abia mai am timp să intru pe blog.
Camelia
Feb 10, 2014 @ 22:20:41
Nu’i bai, îmi poţi răspunde dacă vrei, când ţi-e cu putinţă, şi chiar dacă n’ai face-o nu ar fi cu supărare; eu am venit să te umblu de pe bolovani, de pe un.bolovan, precum ţi-am spus, deoarece pentru fiinţa de acolo însemni ceva anume, şi-am vrut să îţi cunosc lumea cuvintelor, să văd ce poartă, bine închegat, şi-apoi un interes crescând pentru m-a adus iar, mărirea interesului pentru un om care nu trăieşte cu nepăsare, asta e ceea ce am înţeles despre tine, de la o altă fiinţă.
Să ţi se împlinească tot ce ai în gânduri, să nu eşuezi în niciun lucru!
mamsaturat
Feb 13, 2014 @ 10:58:37
Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Este întotdeauna o bucurie să pot vorbi cu oameni cu suflet, ca tine şi ca Radu, şi ca alţi cîţiva. De cînd am început să scriu pe acest blog am avut ocazia să cunosc tot felul de persoane, iar uneori, din păcate mult mai des decît mi-aş fi dorit, şi un altfel de “fiinţe”, genul acela de pesoane care, odată ce le-ai cunoscut, te fac să îţi mai pierzi un pic din încrederea pe care o aveai în specia umană. Şi, de aceea, e un sentiment plăcut să ştii că mai există încă oameni care te pot înţelege şi pe care îi poţi înţelege.
Camelia
Mar 02, 2014 @ 14:22:51
Să ai o primăvară ca o dragoste luminoasă, să-ţi fie fiecare anotimp al unei frumuseţi de care să nu te mai saturi!
Camelia
Mar 03, 2014 @ 21:24:06
Primeşti cu erata precum mărţişor?
Aşadar, “să nu te mai saturi”, sperând că m(i)-ai iertat flagrantul, doar că mi-a nimerit fără voie, vrând din minte în minte să îţi scriu altceva în cuvinte.
mamsaturat
Mar 04, 2014 @ 15:27:49
Gata, am rezolvat cu erata. Nici nu observasem 🙂 Mulţumesc! Îţi doresc şi eu o primăvară cel puţin la fel de frumoasă. Şi la propriu şi la figurat 🙂