Curtea Constitutionala decide, astazi, daca referendumul din 29 iulie va fi validat sau invalidat. Pe de o parte, votul de la referendum, masiv impotriva lui Traian Basescu, ar trebui sa fie suficient, din punct de vedere al bunului simt, chiar si in conditiile neatingerii pragului de 50%, pentru a justifica o decizie de “referendum validat”, dat de catre Curtea Constitutionala. Pe de alta parte, respectarea, la singe, a legii, conduce la o alta decizie, anume “referendum invalidat”.
Trec peste faptul ca ideea de a impune un cvorum la referendum este si aberanta si antidemocratica (am explicat intr-un alt articol de ce). Trec si peste toata discutia, altfel interesanta, despre numarul real al romanilor care ar trebui sa fie prezenti pe listele electorale permanente. Si ma opresc asupra urmatoarei intrebari: care este principiul pe baza caruia a fost justificata conditia de validare a referendumului in functie de realizarea unui cvorum? Iar raspunsul, daca l-am inteles bine, este urmatorul: presedintele sa nu poata fi demis decit daca, in rindul populatiei, exista interes pentru acest referendum. Daca nu exista interes fata de referendum, atunci referendumul ar trebui invalidat. Acesta ar fi principiul din spatele legii. Iar pentru a integra acest principiu in textul legii, a fost impusa conditia de prezentare la vot a minimum 50% dintre cetatenii care apar pe listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, prezenta la vot a fost folosita ca metoda de masurare a interesului fata de referendum. La prima vedere, pare corect, deci… care-i problema? Pai problema este ca textul legii… NU garanteaza respectarea principiului enuntat mai sus, dintr-un motiv foarte simplu: notiunile de “interes fata de rezultatul scrutinului” si “prezenta la vot” sint echivalente doar in conditiile in care nimeni nu se foloseste de boicot, ca instrument de influentare a rezultatului.
- Prezenta la vot de la referendum nu reflecta, in mod corect, numarul cetatenilor interesati de rezultat. Alegatorii care s-au folosit de boicot au incercat, in mod evident, sa influenteze rezultatul prin actiunea lor; prin urmare, ei ar trebui adaugati la numarul celor prezenti, atunci cind se calculeaza cvorumul.
Daca, in cazul unor alegeri normale, interesulul fata de scrutinul respectiv este, practic, acelasi lucru cu prezenta la vot, in situatia creata la ultimul referendum am avut de-a face cu un boicot masiv, premeditat, al suporterilor lui Traian Basescu. Boicot al carui efect a fost ca prezenta la vot sa nu mai reflecte interesul si dorinta populatiei de a influenta rezultatul de la referendum. Pe de o parte, raspunsul la intrebarea “s-au prezentat la vot peste 50% dintre romani?” este “nu”. Pe de alta parte, raspunsul la intrebarea “au fost interesati mai mult de 50% dintre romani de influentarea rezultatului de la referendum?” este, evident, “da”. S-a ajuns, astfel, la o situatie aberanta, in care, daca ne-am lua dupa textul legii, am ajunge la concluzia ca referendumul trebuie invalidat, dar, daca ne-am lua dupa principiul pe care se sprijina textul legii, am ajunge la concluzia ca referendumul ar trebui validat. Iar vina apartine, in totalitate, diletantilor de la Curtea Constitutionala, niste indivizi care, prin felul in care inteleg sa-si desfasoare activitatea, insulta si logica, si bunul simt, si democratia si, nu in ultima instanta, ne insulta pe noi toti.
Cum ar putea fi indreptate lucrurile? Dupa parerea mea, singura solutie corecta ar fi fost organizarea unui nou referendum, fara conditia de cvorum. Dar, tinind cont de faptul ca oamenii de la Curtea Constitutionala nu sint judecatori decit cu numele, in realitate fiind o adunatura de politruci sinistri, asemeni celor de la CSM, de la DNA si de la alte institutii “independente” ale statului roman, probabil ca astazi vom avea o decizie in favoarea lui Traian Basescu.
designextrem
Aug 21, 2012 @ 08:30:50
Este o chestie ce esti invatat de mic… Sti, esti trimis la un concurs dar nu esti sigur ca vei castiga. Atunci toti din jurul tau iti spun ca important este sa participi…nu neaparat sa castigi. Eh…cam asa e si aici. Ei nici macar nu au avut bunul simt sa se deplaseze pana la urne…indiferent de ceea ce alegeau, fie da, fie nu…ideea era sa participe. Acum…ei nejucand au pretentia sa fie luati in seama? Intelegi ce vreau sa spun? Nu te-ai dus, inseamna ca nu-ti pasa…inseamna ca nu trebuie sa ai pretentii. O alta problema observata de mine este ca oamenii credeau ca Base doar 3 luni mai are…si ca oricum ar fi fost facute alegeri….li se parea inutil acest referendum tocmai pentru ca nu au stiut adevarul.
Referitor la decizia de azi… oare sa ma mai surprinda ceva?
Nici nu vreau sa ma gandesc….iar o sa rada si o sa zica “v-am ciuruit”…. si probabil ca o sa se razbune pe toti ce au fost impotriva lui. Mai cunosc eu pe unul…mai mic dar cu aceleasi probleme …
mamsaturat
Aug 21, 2012 @ 10:16:08
Si eu zic la fel, va incerca sa se razbune, pentru ca-i sta in caracter. Mai ales ca are si sustinerea europenilor si americanilor, care, mai mult sau mai putin pe fata, i-au dat unda verde sa faca ce pofteste. Daca nu interveneau ei, probabil acum era de mult demis, fiindca n-ar mai fi existat nici regula cu cvorumul.
Buștenar Zamorean
Aug 21, 2012 @ 10:27:01
Sincer sunt apolitic, cu toate că n-am fost membru a unui partid politic, am mers să votez (cu excepția referendumului) și n-am nici o pretenție cine și cum va „trage” sau beneficia de absenteismul meu.
Vreau totuși să postez o părere neutră legat de clasa politică care în opinia mea, ambele tabere au jucat „murdar” în defavoarea neamului și țării.., acesta este și motivul pentru care nu am vrut să mă implic pătându-mi votul pentru interesele lor meschine.
În toată povestea asta avem un singur perdant.., neamul și țara… Din păcate instituțiile statului care în astfel de momente, în loc să dea dovadă de imparțialitate, aceste încearcă să vizibil să facă jocul politic a uneia dintre taberele politice.
Dacă sa ajuns CCR-ul să ia decizii politice atunci când e vorba de interes național.., sincer nu-i văd rostul ca instituție.
Problema cea mai mare este a electoratului care în opinia mea, nu gândește cu „ochii minții” și nu sancționează „lupul sătul” ce părăsește puterea și permite cu multă ușurință ca „lupului flămând” să înfulece ce a mai rămas în urma haitei.
Vedeți și dumneavoastră cum instituțiile statului umblă în „haită” după potențialii vinovați care au votat sau nu, prin diferite localități.., toate aste în condițiile în care zeci de dosare penale cu gravitate extremă sunt ținute la blat.
Poate că nu o să fiu pe placul unora cu cele postate, însă îi rog să-mi respecte opinia așa cum le respect și eu.
Pe scurt, pentru ceea ce se întâmplă azi în România de vină suntem noi electoratul pentru că nu știm să ne sancționăm aleșii.., aceștia din urmă conștienți fiind de acest lucru, au făcut și fac legi în interes personal sau de grup și inclusiv au pârghii pentru a controla instituțiile.
Eu nu sunt de acord cu Băse.., dar nici cu tandemul Ponta-Căcărău și nici cu acei parlamentari care pentru interesele lor au declanșat procedura de suspendare al președintelui României (ROMÂNIEI) și nu pe Băse. Rezultatul ambițiilor acestor actori, le simțim cu toții în viața de zi cu zi.
Eu cred că nici unul dintre dvs. nu ați votat ca demnitarii să ruineze România, așa cum a făcut actuala majoritate, spre deosebire de guvernarea Boc care tot prin sacrificiile noastre au păstrat țara pe linie de plutire.
Întrebarea pe care mi-o pun este: dacă tot am fost nevoiți și ne-am dat dumicatul din gură pentru binele tării, este corect ca USL să să-și bată joc de de tot acest sacrificiu al românilor?
În cele din urmă ce a făcut USL de când e la putere (cu excepția de a se război cu nenorocitul de Băse), mă refer pe plan economic și politică externă? Unde sunt acele promisiuni electorale și care dintre dvs. simțiți o ameliorare a crizei sau achitați mai puțin când mergeți să vă plătiți dările la bănci sau la piață?
Poare că la aceste întrebări vor răspunde cei înrolați în diferite partide politice pentru că eu în calitate de cetățean simplu, simt pe pielea mea doar reversul promisiunilor electorale.
designextrem
Aug 21, 2012 @ 10:42:03
Darile la banci nu cred ca Usl-ul trebuie sa ti le amelioreze…. Nu te-a pus USL-ul sa te imprumuti la banca…in plus exista clauze clare pentru astfel de chestii…deci te rog nu incurca borcanele. Nici un partid nu iti poate usura viata atunci cand e vorba de ceva ce-ti faci cu mana ta. Iar romanii se imprumuta pentru te miri ce chestii…iar cei ce o fac sunt inconstienti de viata si de starea in care ne aflam. Nu poti sa-ti faci un imprumut atata timp cat nu ai certitudinea zilei de maine…a serviciului..etc.
Din pacate la capitolul asta m-ai dezamagit. Indiferent ce alegeai era datoria ta morala de roman sa mergi la vot. Asta e…o data la nu stiu cat timp trebuie sa participam toti la asa ceva. Daca nici cand avem sansa sa votam nu o facem cred ca degeaba traim. Puteai efectiv sa anulezi votul, sau sa votezi cum iti place tie….dar trebuia sa o faci. Usl-ul nu este o salvare pentru romani… dar sti cum ai gandit tu? De ce sa dau vrabia din mana pe cioara de pe gard? cam asa…. In fine. Atunci nu inteleg nici de ce esti impotriva lui Savin…
mamsaturat
Aug 21, 2012 @ 12:06:59
@ Bustenar Zamorean
Nu cred ca am fi perdanti daca ar pica Basescu. Ar fi un politician mitocan, corupt, avid de putere si cu porniri de dictator mai putin. Daca Basescu e demis acum, el, cu toti slugoii sai de prin toate institutiile statului, ar iesi definitiv din viata politica, iar asta, in sine, ar fi un mare cistig. Sigur, raminem cu USL-ul, dar asta nu inseamna ca, daca l-am dat jos pe Basescu, am fi dispusi sa acceptam orice eventual abuz venit din partea noii puteri. Daca USL-ul isi va bate joc de noi, asa cum a facut-o Basescu, atunci va zbura si USL-ul. Trebuie sa gindim pozitiv. Inlaturarea lui Basescu e doar primul pas spre tara in care am vrea cu totii sa traim. Deci, din punctul meu de vedere, ecuatia e simpla: reprezinta Basescu un rau pentru Romania? Daca raspunsul este “da”, atunci jos cu el! Urmatorul! Exista, intr-adevar, si posibilitatea ca “urmatorul” sa fie la fel de rau, sau chiar mai rau, dar nu e nicio problema, pentru ca poate fi dat jos si el, si tot asa, pina gasim niste conducatori cinstiti si competenti, de care sa nu ne fie rusine. Sau pina cind conducatorii pe care ii avem invata sa se teama de noi si sa ne respecte.
In cazul Curtii Constitutionale, problema nu e institutia, ci oamenii care o populeaza. Si totul porneste de la faptul ca acesti oameni sint numiti politic. Daca institutia ar fi reformata, in asa fel incit judecatorii sa nu mai fie numiti de mediul politic, ci pe criterii profesionale, de competenta, lucrurile ar sta altfel, iar Curtea Constitutionala ar putea deveni ceea ce ar trebui sa fie.
USL-ul a facut, totusi, citeva lucruri bune, de cind e la putere. Dau doar citeva exemple:
– audit la toate ministerele, pentru a depista hotii ale regimului PDL (un exemplu ar fi chiar investitiile dubioase pentru FOTE 2013)
– reducerea TVA la alimente de baza (mi se pare ca incepind din 2013)
– cresterea salariilor taiate de PDL (in anumite limite, impuse de FMI)
– oprirea masinariei de hotii de miliarde din bani publici, numita “PNDI” (lovitura grea pentru baietii destepti care capusau bugetul statului, inclusiv pentru unul ca Savin, care urma sa primeasca multe milioane de euro prin acest program)
– etc.
In plus:
– nu desfiinteaza spitale si scoli
– nu se grabesc, ca disperatii, sa vinda tot ce inseamna companii de stat si resurse naturale
– nu au (inca) un aparat de propaganda monstruos si nesimtit, bazat pe agresivitate si tupeu (o mostra din cel al PDL-ului l-am simtit, pe pielea noastra, si in campania de la Busteni)
– etc.
A nu se intelege de aici ca sint suporter USL. Sint doar votant de conjunctura, perfect constient ca si in USL sint o gramada de hoti, corupti, incompetenti, baroni locali etc. Dar, in momentul de fata, trecerea de la PDL la USL mi se pare un pas inainte. Iar ameliorarea crizei se va putea simti, daca va fi cazul, in timp. Nu cred ca se astepta nimeni ca nivelul de trai sa creasca brusc, dupa groapa economica in care ajunsesem. Ramine de vazut.
Buștenar Zamorean
Aug 21, 2012 @ 15:00:27
@mamsaturat
Vă salut.., așa cum m-am exprimat în postarea de mai sus, respect orice opinie și vreau să rămân apolitic…
Dacă în societate (în special românească), există mizerie.., această mizerie nu poate fi mai mare decât cea politică.
Eu nu vreau să contrazic pe nimeni cu privire la opiniile asupra clasei politice sau a politicienilor, mi-am permis să comentez subiectul doar ca simplu cetățean exprimându-mi părerea în concret cu realitatea trăită zi de zi.
La naiba cu Băse și clica lui de mafioți și în egală măsură cu clica lui Ponta și Căcărău care și-au bătut joc de imaginea țării și sacrificiul impus de nenorocitul de Băse și Boc românilor.
De 22 de ani așteptăm o schimbare radicală și pare să nu mai vină…, cel puțin generația mea nu are nici o șansă să apuce un stat de drept autentic, sau să vadă politicieni sau instituții în slujba cetățeanului de rând. Peste tot numai interese personale sau de grup.., nimeni nu mai are teamă de lege sau de Cel Divin.., cum se văd așezați în funcții uită de nărodul care prin sudoarea frunții plătește taxe și impozite, bani pe care nenorociții îi cheltuie mai mult în scopuri personale sau de grup de cât pentru un bine național.
Păcat.., că încă se profită de generozitatea și naivitatea românului de rând în capul căruia „se sparg toate oalele”
Eu nu-ți contest argumentele, însă nu pot ignora realitatea de fapt: protecția pușcariabililor din parlament, incoerența declarațiilor și lipsa de demnitate cu privire la acuzațiile de plagiat a lui Ponta, de răutatea fățișă a lui Căcărău și abaterile de la prerogative mai rău de cât o făcea jigodia de Băse, de leul românesc ce s-a transformat în „pisică” în 3 luni de guvernare USL, de imaginea României și repercursiunile internaționale privind integrarea cu drepturi depline în spațiul comunitar, etc.
Pentru toate aceste nenorociri de vină este clasa politică.., nici un nenorocit de demnitar nu a putu plasa interesul de partid mai jos decât interesul național.
Acest lucru mă deranjează și mă distanțează mai mult de clasa politică, indiferent că s-o numi USL, PSD, PDLl sau cum s-o mai numi.
Este opinia mea și sper să mi-o respecți, la fel cum eu respect orice opinie, a fiecăruia.
designextrem
Aug 21, 2012 @ 15:09:58
“De 22 de ani așteptăm o schimbare radicală și pare să nu mai vină…” ….pai scuzele mele, dar tu nu stiu de ce astepti ceva… Aaa…ba da, era sa uit. Tu esti doar genul care sta sa astepte dar sa nu faca nimic pentru propriul viitor. E mai bine sa se omoare altii si pentru tine nu? Asa fac toti romanii…e mentalitatea lor in sange…”de ce eu?”… Asteptati fratilor schimbarea…asteptati-o. Ideea nu era sa alegi intre x si y… Ideea era sa scapi sau sa nu scapi de x. Indiferent de decizie eu te condamn pentru ca nu ai fost la referendum. Nu ai fost dar ai totusi asteptari. Noi, iti respectam opinia de pe acest blog…insa opinia ta trebuia sa ti-o arati atunci cand ai avut ocazia…prin vot. Este singurul lucru pe care inca il mai avem…votul. Nu mergeti fratilor la vot…ca poate o sa se desfinteze si asta ca oricum nu se duce nimeni la asa ceva. Te rog ca de azi inainte sa nu-ti mai doresti nimic bun si sa nu mai ai vise. Degeaba…poti doar sa pleci in alta tara si acolo sa-ti doresti orice vrei tu…dar aici ti-ai facut-o cu mana ta. Si cred ca nu e prima oara. Romanii nu au invatat nimic din greseli. Pacat. Au mai avut si alta sansa…dar na…hais cu capul inainte. Bleauch…O zi buna. Pardon…sa traiti bine!
Buștenar Zamorean
Aug 21, 2012 @ 16:11:02
@designextrem
Te rog nu fi înverșunat.., Eu am votat întotdeauna cu excepția referendumului pe care îl consider un moft politic și așa cum s-a și dovedit prin răul ce sa făcut țării.
Crede-mă că nu vreau să intru în polemică cu tine sau cu cineva anume.., am înțeles de la tine că: doar pentru că nu am votat pentru demiterea lui Băse înseamnă ca eu și 10 milioane de conaționali să apucăm calea străinătății?…
Este părerea ta și ți-o respect.., în opinia mea însă, demiterea nenorocitului de Băse trebuia făcute în condiții legale…, eu nu am votat nici un demnitar rugându-i să facă „protițuție politică” sau să demită președintele României (PREȘEDINTELE ROMÂNIEI- nu persoana președintelui) și să nenorocească o țară întreagă, doar pentru că Ponta și Căcărău au vrut să-și încalce prerogativele mai rău decât o făcea nenorocitul de Boc și Băsescu și clanul lui mafiot.
Acest nenorocit trebuia pus la zid de multă vreme.., dar cu respectare întocmai a legii și nu prin încălcare legii, pentru că în aceste condiții nu mai există diferență între clanul lui Băse și actuala putere.., ci din potrivă.
Consider că nu trebuie să ne înverșunăm pentru reușitele sau în cazul tău, eșecurile unor politicieni care n-au nimic în comun cu respectarea legii și interesul național, ci din potriva… La naiba cu toată clasa politica care prin mită și minciună au ajuns să ocupe demnități și au nenorocit un popor întreg.
Închei prin ați spune (repeta) că nu am apartenență politică și rămân la părerea că România nu se va schima în bine (cu sau fără votul meu), cu actuala clasă politică fie cea majoritară sau cei din opoziție.
Îți doresc ca bunul Dumnezeu să-ți de după suflet, cu condiția să fie bine țării și neamului și să nu fim izgoniți 10 mil. de români în diasporă, doar pentru că au refuzat să-și demită președintele prin abuzuri legislative orchestrate de USL.
Ai dreptate.., trăim mult mai bine după 3 luni de guvernare USL.., când ai făcut piața ultima dată sau dacă ai rate la bănci.., ce sentiment ai când achiți mai mult?
Toate cele bune (cu permisiune dvs., mă retrag de la acest subiect pentru că nu vreau polemici.. nu mai suport politician indiferent de coloratură).
designextrem
Aug 21, 2012 @ 16:15:17
Nu comentez pentru ca nu am cu cine. Poti sa zici orice vrei tu…pentru ca imi dai de gandit acelasi lucru, pe care sincer nu mai vreau sa-l spun. Bravo tie daca asa gandesti. O zi buna.
(spui aceleasi chestii pe care le spun toti…deci esti tipic/a)
Nimic interesant.
Bye
Buștenar Zamorean
Aug 21, 2012 @ 16:19:27
Mulțumesc pentru înțelegere și sincer îți doresc tot binele din lume.
Te rog nu fi supărat că nu-ți împărtășesc opinia, poate în felul tău ai dreptate, dar eu mă limitez la ceea ce simt trăind experiența de zi cu zi.
designextrem
Aug 21, 2012 @ 16:25:49
Nici nu am de ce sa fiu suparat….nu …nu e vina nimanui pentru modul in care am ajuns ca popor si ca tara…si pentru modul in care traim. Toti se scuza cand e vorba de vinovatie… Poporul roman este ca turma de oi. Nimeni nu are propria parere ceea ce inseamna o lipsa de caracter. Fiecare individ intelege ce trebuie sa inteleaga. Eu nu tin cu nimeni…probabil ca tu crezi ca tin cu USL-ul…Nu…nu tin cu nimeni. Doar ca m-am saturat de toti, si sunt suparat pe tine pentru ca ai impresia ca sti multe dar nu sti nimic. Sa traiti bine!
Urmeaza-ti ciobanul…..esti pe drumul cel bun. Punct. Chiar nu iti mai scriu..deci degeaba mai vorbesti cu mine ca nu te mai bag in seama.
Buștenar Zamorean
Aug 21, 2012 @ 17:28:46
Ok, mulțumesc pentru înțelegere și sincer îmi pare rău dacă te-am dezamăgit.
Fiecare în felul lui are dreptate, eu atât gândesc și nu văd nici o opreliște să purtăm un dialog constructiv pe alte teme.., nu-i corect să te dezici de semenii tăi doar pentru că au viziuni politice diferite.
Sincer nu te-am acuzat și chiar nu am nimic cu electoratul USL.
Tot respectul și sper că ai înțeles că nu-mi place să mă războiesc într-o bătălie în care electoratul este folosit pe Linia întâi. Repet, vreau ca nenorocitul de Băse să dispară de pe scena politică, însă nu prin încălcare legii de care majoritatea parlamentară.
În opinia mea este nefiresc să faci dreptate printr-o nedreptate.
mamsaturat
Aug 22, 2012 @ 08:08:49
@ Bustenarul Zamorean
Evident, exprimarea oricarei opinii este respectata, indiferent care este ea. Insa cred ca este o greseala sa interpretam votul impotriva lui Basescu ca pe un vot de aprobare pentru USL. Eu nu l-am privit niciodata asa.
Am auzit destul de des si acest mod de a pune problema, de genul “nici mie nu-mi place de Basescu, dar nu votez, pentru a sanctiona felul in care USL a incercat sa-l dea jos”. Aici as avea doua probleme:
1. N-am inteles nici acum, exact, unde au fost ilegalitatile comise de USL (din cite stiu, CCR a validat multe dintre masurile USL-ului de atunci, iar recent, a spus si ca referendumul s-a desfasurat corect, conform legii)
2. De cind e Basescu presedinte, ii tot sanctionam pe cei care i se impotrivesc (cei 322 de parlamentari, Geoana, USL-ul de acum etc.). Dar pe Base… cind il mai sanctionam? Lui si slugoilor lui cind le mai vine rindul? Probabil niciodata, pentru ca, din cite vad, intotdeauna reusesc sa inventeze cite o smecherie prin care sa canalizeze atentia oamenilor spre altii sau spre altceva, iar ei sa scape.
Problema cu Basescu e ca acest om este un mare, mare sarlatan. Asa a si reusit sa stea la putere atita timp. Inoculind in mintile oamenilor idei gresite, rationamente strimbe, sofisme, amplificind ura fata de tot ce i se opune (“Antene”, opozitie etc.), amplificind frica de ceea ce s-ar putea intimpla cu tara daca n-ar mai fi el etc. Ca sa dau si niste exemple de idei lansate de propaganda PDL de-a lungul timpului, idei pe care multi oameni, altfel de buna credinta, si le-au insusit ca si cum ar fi fost ale lor, transformindu-se in soldati fara voie in “armata” lui Basescu:
– “toti sint la fel”, “toata clasa politica e de vina”
– justitia e independenta si numai Basescu o poate pastra asa
– fara Basescu ne-am intoarce la comunism; cine i se opune lui Basescu vrea sa ne intoarcem la comunism
– taierile din guvernarile Boc au avut ca scop salvarea economiei; mai mult nu se putea face; “criza e de vina”
– oamenii care sint impotriva lui Basescu ori sint platiti, ori sint manipulati de “Antene”
– Basescu e raul cel mai mic
– etc.
Iar acum, cu ocazia referendumului:
– fluctuatiile cursului valutar reprezinta o dovada clara a incompetentei USL
– USL a dat o lovitura de stat; daca votati impotriva lui Basescu, legitimati lovitura de stat
– USL a fraudat masiv votul de la referendum; 25% dintre voturi au fost false
– USL vrea sa puna mina pe justitie; daca votati contra lui Basescu, ii ajutati pe puscariabilii din USL
– Europa si SUA sint cu Basescu, deci Basescu are dreptate
– romanii care au stat acasa au vrut ca Basescu sa ramina presedinte; cei care au stat acasa sint mai multi
– USL vrea sa le ia dreptul de vot romanilor din afara tarii
– Antonescu vrea sa-l gratieze pe Nastase
– Basescu si PDL nu se lupta pentru functii si putere, ci pentru apararea Constitutiei si a statului de drept
– etc.
Toate sint gunoaie propagandistice, minciuni, sofisme, manipulari, demagogie ieftina. Si toate pot fi demontate la o analiza rationala un pic mai atenta. Insa, pe baza unor astfel de idei, Basescu si aparatul sau de propaganda au reusit sa creeze adevarate curente de opinie, care uneori au capatat chiar accente de fanatism, curente de opinie de care s-a folosit fie ca sa cistige alegeri, fie ca sa scape de demitere.
In rest, dupa cum am zis, orice opinie, pro sau contra, e binevenita. Bine macar ca in cazul lui Savin sintem pe aceeasi lungime de unda 🙂 Macar pe-asta sper sa reusim sa-l dam jos, daca Base a scapat 🙂
designextrem
Aug 22, 2012 @ 08:12:12
idem
Buștenar Zamorean
Aug 22, 2012 @ 09:42:00
@mamsaturat
Vă mulțumesc că puteți coborî la nivelul unui om simplu ca mine și-mi acceptați opinia.
Sincer, eu atât am gândit și asta am făcut… Repet, nu am nici o orientare politică și sunt ferm convins că așa cum „haita” lui Băse a fost legal sancționată (inclusiv de mine) la alegerile locale, la fel trebuia procedat și cu nenorocitul de Băse.
Rămân la opinia mea că „dreptatea nu se face cu nedreptate” și nu vreau să exemplific abuzurile din parlament, destituiri, ordonanțe, avocatul poporului, etc, acre au avut ca scop eliminare unor drepturi democratice care au avut ca final suspendarea
Buștenar Zamorean
Aug 22, 2012 @ 09:54:36
@designextrem
Eu cred că sunt pârghii legale astfel ca Băse să fie eliminat din scena politic așa cum a fost PDL-ul.
Vă rog.., hai să nu intrăm în polemică pentru „greșeala” pe care am comis-o prin absenteismul meu de vota la referendum.
Ca să vedeți că am tărie de caracter și sunt capabil să-mi asum inclusiv greșelile, vă rog să-mi acceptați pretinsa greșeală.
Dacă nici urmare acestor scuze, nu puteți coborî la nivelul meu, înseamnă că ceva nu este în regulă…
Rămân la părerea că suntem ființe raționale și că împreună putem face lucruri bune pentru comunitatea noastră sugrumată de mafia locală.
Vă mulțumesc pentru înțelegere.
designextrem
Aug 22, 2012 @ 09:56:53
🙂 Nu am ce sa-ti iert…si nu trebuie sa faci asa ceva aici…adica nu-ti cere scuze. Fiecare om face ceea ce crede ca e bine. Si eu am fost ieri cam nedrept asa ca te rog sa ma scuzi si tu.
O zi buna.
Buștenar Zamorean
Aug 22, 2012 @ 10:00:17
@designextrem
Nu pot decât să-ți mulțumesc…
Îți accept scuzele cu mulă plăcere și consider că polemicile de ieri n-au existat.
Toate cele bune.
designextrem
Aug 22, 2012 @ 10:01:11
@Buștenar Zamorean
Merci. Bye
Buștenar Zamorean
Aug 22, 2012 @ 20:18:13
@mamsaturat
Vreau să discutăm online…
Te rog să-mi confirmi dacă ești dispus și să-mi precizezi ora și data.
Toate cele bune.
Buștenar Zamorean
Aug 23, 2012 @ 19:55:19
Vremuri de „kak-maka pentru mafiotul Savin și clica acestuia…
Accesați link-ul și bucurați-vă alături de mine:
https://plus.google.com/photos/101239925303814224199/albums/5779894661551759665?authkey=CKCLwc-kt56HDg
Cristian Stefan
Jan 30, 2013 @ 02:29:26
prieteni…. apolitici aiurea… lucrurile nu sunt cam deloc asa cum sustineti. Insa, avizi de informare cum sunteti, habar nu aveti ce inseamna drept, corect, democratic, lege, spirit si litera (legii, evident). Pe 14 decembrie 2012 COMISIA DE LA VENETIA (aia pe care tot o invocati in vara cand “vorbeati” despre cvorumul la un referendum) a publicat raportul cu privire la “evenimentele” din iulie. Nu ii spunem lovitura de stat ca va pute, Pls, cititi cu atenti, intelegeti si apoi comentati. Pe scurt, Comisia zice cam asa:
1. Ordonantele de urgenta – Guvernul s-a comportant abuziv si neconstitutional cu CCR
2. Eliminarea cvorumului – S-au schimbat regulile jocului in timpul jocului
3. Suspendarea presedintelui: Motivatie mai mult politica decat juridica
4. Avocatul Poporului: Poate sesiza CCR in legatura cu toate OUG
5. Presiunile asupra CCR: Atacurile la adresa magistratilor sunt nepermise
insa.. in linkul de mai jos veti gasiti detalii si explicatii. Cititi-le:
http://www.ziare.com/politica/referendum/comisia-de-la-venetia-confirma-in-vara-in-romania-a-fost-puci-1207843
p.s.
1. dupa ce ati citit si inteles mergeti si pe site-ul comisiei de la Venetia. Acolo este un document in format .pdf de 18 pagini. In engleza. Sa nu pierdem nimic la traducere.
http://www.venice.coe.int/webforms/documents/CDL-AD(2012)026-e.aspx
2. si, daca ati reusit sa parcurgeti tot documentul, va rog sa incercati sa folositi corect gramatica limbii romane in comentarii. Si logica gramaticii in exprimare.
3. si, da, am fost la referendum. Ca stiu ca asta va interesa ! 🙂
zamoreanu`
Feb 05, 2013 @ 11:27:11
Sincer chiar nu mă interesează cin ești 🙂
A fost opțiunea ta de a participa la referendum, așa că ți-o respect 🙂 La fel trebuie să-mi respecți și tu opinia despre mafia generalizată și „instrumentele” acestora din care (tot în opinia mea), faci parte și tu…
Gramatica se poate învăța progresiv.., nu și cei 7 ani de acasă ratați în care ar trebui asimilați: cinstea, demnitatea, verticalitatea, într-un cuvânt atitudinea „deviată” au unor dintre noi, care mai presus de interesul național își văd de interesul personal sau de grup.
Tot în opinia mea, în viitorul apropiat va „exploda mămăliga” pentru că „aleșii neamului” au alte interese de cât cel al nărodului și țării.., cum bine ști majoritatea românilor își duc existența sub limita sărăciei, iar perspectiva nu e cea așteptată în concret cu promisiunile făcute în timpul campaniilor electorale, ci din potrivă.., clasa politică ne împovărează și mai mult cu taxe și impozite.
Pe scurt, problema nu e a celor care au bani, ci a majorității care n-au locuri de muncă și siguranța zilei de mâine și cum bine spunea Napoleon; „conștiința trece prin stomac”.., tare mă tem că vom asista la un război civil în care lașii vor îndrepta armele către nărod cu scopul de ași apăra averile acumulate pe căi ilicite sau la limita legii. 🙂
mamsaturat
Feb 05, 2013 @ 12:40:14
@Cristian
Spui că “lucrurile nu sunt cam deloc asa cum sustineti”. Concret, la ce te referi? Ce anume susţinem, dar nu e aşa cum susţinem, ci altfel decît susţinem? Mai spui că “habar nu aveti ce inseamna drept, corect, democratic, lege, spirit si litera”. Din nou, poţi să intri un pic în detalii? De exemplu, de unde ai dedus tu că eu “habar nu am” ce înseamnă “democratic”? Argumentat, dacă se poate. Cu referirile la gramatică, de asemenea, cred că ar trebui să detaliezi. La ce logică a gramaticii te referi?
N-are rost să îmi pierd timpul citind ce scrie pe Ziare.com, pentru că este un site de propagandă probăsistă. Pe document m-am uitat, dar, deocamdată, am citit doar pe sărite, cîteva pasaje şi concluziile. Însa nu am găsit nicăieri vreo afirmaţie, cu subiect şi predicat, cum că în România ar fi fost “puci” sau “lovitura de stat”. De “puci” şi “lovitură de stat” vorbesc doar slugile PDL-ului, aşa cum este cazul gloatei de postaci de pe Ziare.com. În fragmentele din document pe care le-am citit am găsit, în cea mai mare parte, exprimări la modul general si lucruri de bun simţ, cu care, în principiu, chiar sînt de acord. De exemplu, cu faptul că ordonanţele de urgenţă au fost folosite abuziv, de-a lungul timpului şi că ar trebui să existe nişte reguli mult mai clare de folosire a acestui instrument.
De asemenea, sînt de acord că au fost nereguli cu felul în care s-a desfăşurat acţiunea USL-ului din vară, dar şi aceste neregului ar trebui privite în context, luîndu-se în calcul, de exemplu, faptul că, în România, statul de drept de mult timp nu mai funcţiona normal, iar majoritatea instituţiilor aşa-zis “independente” ajunseseră să servească, de fapt, mai mult interesele PDL-ului (valabil în cazul CCR şi CSM). Iar în asemenea condiţii e foarte greu să decontaminezi sistemul de PDL-işti, jucînd 100% cinsit. Nu sînt de acord cu modul în care a procedat USL-ul, nu este felul în care aş fi procedat eu dacă aş fi fost în locul lor, dar, pe de altă parte, nici nu pot să îi privesc aşa cum aţi vrea voi, filobăsiştii, ca pe nişte monştrii abominabili, porniţi să distrugă însăşi ideea de stat de drept, atîta timp cît scopul acţiunii lor era înlăturarea unui regim mafiot care, la rîndul său, reprezenta un pericol mult mai mare pentru democraţie şi statul de drept.
Un lucru cu care nu sînt de acord şi care am văzut că apare şi în acel document este echivalarea, incorectă, a unei insituţii cu persoanele care ocupă temporar funcţii în acea instituţie şi care, atunci cînd sînt criticate, îşi pun imediat poalele în cap şi iau o atitudine de genul “dai în mine, dai în instituţie, dai în statul de drept”! Ceea ce, după părearea mea, nu este decît un sofism folosit în scop de propagandă.
În rest, putem avea o discuţie pe aceste teme, însă, dacă se poate, renunţă la tonul condescendent, pentru că nu te face să pari mai inteligent, şi încearcă să aduci şi argumente atunci cînd faci diferite afirmaţii.
mamsaturat
Feb 05, 2013 @ 12:47:52
@zamoreanu
Cristian Ştefan e băsist, deci nu cred că se referea la tine, ci mai degrabă la mine şi la designextrem. 🙂
zamoreanu`
Feb 05, 2013 @ 14:47:44
Mersi pentru lămuriri prietene…
Totuși.., problema cea mai gravă este că, indiferent de culoare politică toți (fără excepții), cei care s-au perindat ocupând înalte demnități în stat, n-au făcut de cât să promoveze, să susțină și să continuie delicvența, distrugând puținul ce era bun în țară.
Pe nimeni nu a interesat omul de rând, fie că vorbim de Iliescu, Constantinescu sau Băsescu și implicite guvernele începând cu FSN și terminând cu actuala guvernare.
Ce este mai trist, după 23 de ani de „democrație” electoratul nu poate să identifice răul de bine și propaganda electorală, de posibilitățile reale privind îndeplinirea promisiunilor electorale. Iată că efectele propagandei USL le vom simți cu toții în propriile buzunare în viitorul imediat.
La naiba cu Băse și PD-L.., să zicem că n-au fost buni și au fost singurii care au monopolizat instituțiile.., dar ce ne facem că și USL face același lucru.., ba mai rău.., aceștia îngroapă ce s-a făcut bine în toată perioada postdecembristă, fără să le pese de sacrificiile neamului în special în perioada de recesiune.., ce ne rezervă viitorul apropiate prietene? Crezi că un alt președinte (ex: „Căcărău”), ar fi mai bun ca Iliescu, Constantinescu sau Băsescu? Mă tem că nu.., toți vor să monopolizeze justiția pentru a putea oficializa infracțiunea de furt, cu scopul de ași păstra averile obținute pe căi ilicite.
Cam asta e părerea mea despre clasa politică și când spun asta, o fac pe „șleau” fără a simpatiza unul din partidele eșichierului politic.., las să se înțeleagă că sunt apolitic și voi rămâne așa până când vom avea demnitari care să vegheze interesul neamului și țării.., sper să apuc și aceste vremuri(?)…
Sfatul meu este ca toți românii să-și concentreze atenția pentru a sancționa aleșii, nu este suficient să le acorzi votul dacă nu îi poți să-i responsabilizezi pe durata mandatului.., nu știu cum se poate face acest lucru(?) și tare mă tem nu vom avea de ales și vom fi obligați să ne întoarcem în 1907.
Toate cele bune.