Mizeria de festival intitulata “Moto X Country” a revenit, din pacate, si in 2012 pe Valea Cerbului, la Busteni. Cel mai mare festival de… nu-stiu-ce, de… nu-stiu-unde! Uau, ce tare…! Despre festivalul manelistilor pe doua roti am scris si anul trecut, asa ca n-o sa mai repet ce-am spus atunci, dar mi-a atras atentia o discutie de pe pagina de Facebook a acestui festival, discutie pe care o reproduc, partial, mai jos (fragmentele de pe Facebook sint scrise cu albastru):

L.A.:
“Exact ce mai lipsea pe Valea Cerbului, ca in rest aveam de toate: manele, gratare, rulote si corturi “de sezon” si tone de gunoaie! […] Am avut proasta inspiratie sa merg la catarare in Costila intr-un w/e in care se desfasura editia trecuta a “marelui festival est-european” si se zgaltana tot muntele de tambalaul celor din Valea Cerbului, care se credeau singuri pe lume.”

          Asta a zis cineva care, ca si mine si ca multi altii, a fost deranjat de zgomotul, de distrugerile si de atmosfera manelista, aduse de acest festival la Busteni, pe Valea Cerbului. Urmeaza, din partea unui fan Moto X Country, o replica tipica de taranoi manelist:

S.B.:
“E ca la televizor, “schimba canalul”, tara e suficient de mare si pentru tine, te poti duce intr-o mie de locuri unde nu te deranjeaza motoarele noastre 😛 am zis :))”

          Adica ceva de genul: “Ce bueei, te deranjez?! Pai pleaca, ma, minca-ti-as, d-aicea, daca nu-ti place!”. Sau, in varianta scurta: “daca nu-ti convine, pleaca!”. Culmea nesimtirii consta in faptul ca tocmai cel care a deranjat ii spune asta celui pe care l-a deranjat! E ca si cum un manelist dintr-un bloc ar da muzica la maximum, la ora 2 noaptea, sculindu-i pe toti vecinii, iar atunci cind i se spune ca deranjeaza, el zice “Care-i problema, ba?! Daca nu va convine, mutati-va in alt bloc!”. Sau ca si cum un manelist s-ar duce intr-un restaurant si ar incepe sa rigiie zgomotos, iar daca ii reproseaza cineva acest lucru, el zice “Freate, daca nu-ti convine, schimba canalu’! Sint 1000 de alte restaurante unde poti sa te duci fara sa mai fii deranjat de rigiielile mele!” Cu alte cuvinte, manelistul considera ca este dreptul lui sa faca orice ii trece prin cap, fara sa tina cont de ceilalti (ca si cum ar fi “singur pe lume”), iar daca deranjeaza pe cineva, tot acel cineva este de vina si merita apostrofat! Dupa cum spuneam, mentalitate tipica de taranoi din fundul Pamintului, caruia este inutil sa incerci sa-i mai explici ca esenta civilizatiei consta tocmai in a tine cont, in tot ceea ce faci, si de cei din jurul tau.

L.A.:
“Exact asa spun si manelistii care merg cu geamurile coborate prin cartier si cu Adi Minune la maxim. Motoarele voastre au locul lor pe sosele, si chiar si acolo nu trebuie sa depaseasca nivelul de zgomot admisibil.”

          O comparatie foarte buna, pe care am facut-o si eu, intre manelistii care dau muzica la maximum, deranjindu-i pe toti cei din jurul lor, si manelistii pe motociclete de la Moto X Country care, pe linga faptul ca fac un zgomot infernal, mai distrug si natura. Vine, apoi, inca o replica cu iz de manelism, de data aceasta din partea lui “Moto X Country” (deci, probabil, chiar unul dintre organizatori):

Moto Xcountry Festival:
“ne pare rau ca faci confuzie intre manele si sportul de performanta dar dupa felul in care ironizezi “cel mai mare festival….” se pare ca tu ai impresia ca esti singur pe lume :))”

          Foarte amuzanta partea cu “sportivii de perfermanta”. Am observat ca toti acesti indivizi, fie ca este vorba de dirt bike sau ATV, se considera mari sportivi, ba, unii dintre ei, chiar… “sportivi de performanta”! 🙂 Revenind la expresia “singur pe lume”, ceea ce n-a inteles, sau s-a facut ca n-a inteles, “Moto Xcountry Festival” este ca aceasta expresie se referea la un anumit tip de atitudine nesimtita, tipica manelistilor, care au impresia ca pot face orice poftesc, indiferent de felul in care ii afecteaza pe cei din jurul lor.

L.A.:
“Intr-adevar, daca asta este “sport de performanta” , dupa felul in care va manifestati este cu siguranta est-european… sau mai curand balcanic… deci din cauza specificului national, manelistic. q.e.d.”

V.M.:
“E bine ca mai sunt si incuiati din astia pe lume ca altfel sigur ne-am plictisi fara voi !!! Daca dupa tine ar trebui ca motocicletele astea sa mearga pe sosele inseamna ca habar n-ai despre ce vorbesti. Mai documenteaza-te,domnule,si dupa aia mai vorbeste.”

          Alt manelist, alta replica nesimtita, dar esenta ramine aceeasi – daca nu-ti convine, pleaca:

S.M.:
“pesteri nu sunt in zona ,ca e mai liniste acolo”

          Si evident, nu se putea sa nu vina cineva care sa spuna ceva si despre “frustrari”. Din cite am observat, tendinta de a-i acuza pe altii ca sint “frustrati” pare sa fie invers proportionala cu nivelul de inteligenta.

Libelula Verde
“uite cu oameni din acestia ne ducem naibii. greu sa iti scoti putin ochelarii de cal si sa iti mai rezolvi din frustrari!”

          Aici “Libelula Verde” deplinge, aproape filozofic, mentalitatile “inapoiate” ale celor care, din spatele “ochelarilor de cal”, nu pot sa inteleaga “fenomenul” motoarelor prin padure (sau “manelism forestier”, dupa cum imi place sa-l numesc). Ne ducem naibii? Cine? Noi, romanii? Civilizatia umana? De ce, doar pentru ca vedem “fenomenul” drept ceea ce este – o forma de vandalism, cu pretentie de “sport”?
          La final o sa explic, inca o data, si pentru extrem de arogantii manelisti de la Moto X Country, de ce eu si altii ca mine ii numim “manelisti” si, in general, de ce avem o problema cu ei. Nu este pentru ca am fi “incuiati”, “frustrati” sau pentru ca nu am intelege “fenomenul”. Ci, in principal, din doua motive foarte clare: (1) pentru ca ne deranjeaza cu zgomotul lor infernal, dar mai ales (2) pentru ca distrug natura (manelistii cu gratare de pe Valea Cerbului nu distrug intr-un an intreg cit distrug manelistii de la Moto X Country in doar citeva zile). Sub pretextul distractiei lor, acesti manelisti motorizati considera ca au dreptul sa deranjeze pe oricine si sa vandalizeze dupa bunul plac locuri altadata idilice, fara sa tina cont de ceilalti oameni (“li se rupe”, dupa cum spunea o motociclista cu ocazia unei discutii despre Moto X Country 2011). Iar acest tip de atitudine (“mi se rupe de ceilalti”) este principala caracteristica a manelismului.

PS: Pentru cine nu a inteles inca, “manelist” nu inseamna, neaparat, “om care asculta manele”, ci “om necioplit, tupeist, primitiv, rudimentar, nesimtit, superficial”. Iar pe aceasta definitie se potrivesc foarte bine si manelistii de pe Valea Cerbului, care se unduiesc pe muzica de tambal in jurul gratarului, dar si manelistii atomici de la Moto X Country. Diferenta intre ei este doar una de suprafata; pe fond, sint facuti din exact acelasi aluat.

Advertisements