Propaganda PDL a lansat, zilele acestea, pe Facebook, o poza cu Victor Ponta si cu niste intrebari adresate romanilor. Reproduc textul in continuare:

  • (1) Ti-a crescut pensia sau salariul asa cum ti-au promis? NU!
  • (2) A luat macar o singura masura de natura sa-ti creasca nivelul de trai de cind a venit la guvernare? NU!
  • (3) A citat sursa in lucrarea de doctorat? NU!
  • (4) A demisionat, asa cum a promis, cind comisia a stabilit ca a plagiat? NU!
  • (5) Te-a intrebat daca esti de acord sa-ti confiste Monitorul Oficial? NU!
  • (6) Te-a intrebat daca esti de acord sa acapareze, printr-o lovitura de stat, toate institutiile cheie ale statului? NU!
  • (7) Te-a intrebat daca esti de acord sa-ti suspende presedintele ales? NU!

“NU” spune-i si tu la referendumul din 29 iulie! Voteaza “NU” la referendumul din 29 iulie si demonstreaza-le ca doi antidemocrati copy-paste impreuna nu fac cit un roman bun!

          Bineinteles ca problema e pusa prost din start. Si nu din greseala, ci in mod voit. In realitate, un referendum de demitere a unui presedinte este un vot pe care poporul il da in legatura cu activitatea acelui presedinte. Daca poporul considera ca presedintele trebuie sa plece, atunci voteaza pentru demitere; daca poporul considera ca presedintele merita sa mai stea, atunci voteaza impotriva. Cu alte cuvinte, este o chestiune intre presedinte si popor. Insa propaganda PDL incearca (si se pare ca a si reusit) sa redefineasca referendumul ca pe un vot pro sau contra USL. In loc de “Ce credeti despre prestatia presedintelui?”, intrebarea de la referendum se transforma, astfel, in “Ce credeti despre USL?”. Odata reusita aceasta jonglerie cu perceptia electoratului despre referendum, propaganda PDL trece la pasul urmator: demonizarea USL, in special a liderilor Ponta si Antonescu. Si acum sa luam fituica virtuala de mai sus, punct cu punct:

          1. Ti-a crescut pensia sau salariul asa cum ti-au promis? Inca nu, dar, din cite stiu, maririle sint programate sa se intimple pina la inceputul lui 2013. De remarcat este, insa, faptul ca acest repros – “ti-au dat nemernicii din USL banii inapoi?” – vine exact din partea celor care i-au luat. Cu alte cuvinte, cei care au luat bani de la cetateni le reproseaza celor care vor sa ii dea inapoi ca nu i-au dat inapoi suficient de rapid! Culmea nesimtirii!

          2. A luat macar o singura masura de natura sa-ti creasca nivelul de trai de cind a venit la guvernare? Nu stiu exact, probabil ca inca nu. Insa nimeni nu se astepta ca guvernarea USL sa faca minuni in doar citeva luni. De fapt, eu nu ma astept sa faca minuni in general. Vreau doar o guvernare care sa nu fie dezastruoasa si sa nu ia masuri care sa duca la scaderea nivelului de trai, asa cum a fost guvernarea PDL. Aici iar e vorba de ipocrizie si tupeu din partea propagandistilor portocalii. PDL-ul, partidul care, prin masurile pe care le-a luat, a scazut drastic nivelul de trai al romanilor, nu are niciun drept sa faca vreun comentariu sau sa dea lectii pe acest subiect. In ceea ce priveste masurile USL de crestere a nivelului de trai, o masura (care sper ca va merge pina la capat) pe care au luat-o este auditarea institutiilor statului, controlate pina acum de PDL. Un astfel de audit ar putea duce la descoperirea unor hotii de proportii, iar simpla demascare si stopare a acestor hotii ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de trai. Acum depinde foarte mult daca demersul USL este unul sincer si serios sau e facut doar de ochii lumii. Asteptam si vom vedea.

          3. A citat sursa in lucrarea de doctorat? O sa rideti, dar aici, raspunsul este… DA! 🙂 Problema nu era ca n-a citat sursa, ci ca a citat-o incorect, la finalul lucrarii de doctorat, in loc sa puna pasajele copiate intre ghilimele si sa citeze sursa in josul paginii. Dar, oricum, asta nu intereseaza pe nimeni. Deci trecem mai departe…

          4. A demisionat, asa cum a promis, cind comisia a stabilit ca a plagiat? Comisia de etica nu s-a pronuntat inca. S-a pronuntat o alta comisie, pe care Ponta nu a recunoscut-o ca fiind legitima, acuzindu-i membrii de partizanat politic in favoarea PDL.

          5. Te-a intrebat daca esti de acord sa-ti confiste Monitorul Oficial? Scoasa din context, masura de a trece Monitorul Oficial de la Camera Deputatilor la Guvern a fost una antidemocratica. Incadrata in context, insa, nu mai pare chiar atit de grav, avind in vedere ca scopul principal a fost de a avea o arma in plus in incercarea de a inlatura regimul PDL. Prin urmare, multa lume va fi dispusa sa accepte luarea Monitorului Oficial mai degraba ca pe o chichita juridica, decit ca pe un abuz impotriva statului de drept. Cu conditia ca, in momentul in care regimul PDL va fi, in sfirsit, invins, lucrurile sa revina la normal, adica Monitorul Oficial sa se intoarca la Parlament.

          6. Te-a intrebat daca esti de acord sa acapareze, printr-o lovitura de stat, toate institutiile cheie ale statului? Intrebarea e pusa tendentios. In primul rind, “lovitura de stat” e mult prea mult spus. Derapaje de la democratie da, dar lovitura de stat in niciun caz. Lovitura de stat tipica implica, de cele mai multe ori, folosirea fortei armate si este intiata de o minoritate, nu de o majoritate, asa cum este USL. In plus, daca va reusi, demersul USL se va incheia cu un referendum, referendum la care poporul are ultimul cuvint. Ori, intr-o lovitura de stat veritabila, poporul nu numai ca nu are ultimul cuvint, dar nici macar nu are vreun cuvint de spus. In al doilea rind, “sa acaparareze toate institutiile cheie ale statului” este o fraza mincinoasa si ipocrita. Mincinoasa pentru ca Ponta nu a acaparat toate institutiile cheie, ci, cel mult, citeva (avocatul poporului, Monitorul Oficial etc.) si ipocrita pentru ca multe dintre institutiile statului erau deja (unele mai sint inca si acum) acaparate de Basescu si PDL.

          7. Te-a intrebat daca esti de acord sa-ti suspende presedintele ales? In primul rind, Parlamentul, si nu Ponta, l-a suspendat pe Basescu. Si nu, n-a intrebat, dar nici nu avea datoria, legala sau morala, sa intrebe pe cineva. Intrebarea e pusa, iarasi, tendentios, vrind sa sugereze, printre rinduri, ceva de genul urmator: “Tu l-ai ales, Ponta il da jos! Concluzie: Ponta nu respecta vointa democratica a poporului!”. Ceea ce e fals! Parlamentul doar l-a suspendat pe Basescu, iar suspendarea nu este actiunea opusa alegerii presedintelui. Demiterea este actiunea opusa alegerii presedintelui. Si, atit alegerea, ci si demiterea sint facute de popor, prin vot democratic. Poporul l-a ales si tot poporul il va da jos (daca va dori).

          Mesajul de la final – “spune-i NU lui Ponta la referendum” – indeamna, in mod manipulator si complet eronat, dupa cum am spus mai sus, sa votam impotriva lui Ponta la referendum. Desi, in realitate, referendumul este despre demiterea presedintelui Basescu. Apoi incheie numindu-i “antidemocrati” pe Ponta si Antonescu (iarasi ipocrizie maxima, venind din partea lui Basescu si a PDL, ei insisi niste ilustri antidemocrati!), inserind in text, desigur, si celebra formula “Copy-Paste”. Si… cam atit. Propaganda tipica a PDL: luam niste jumatati de adevaruri, le rasucim, mai adaugam niste minciuni si niste inventii proprii, condimentam cu citeva lozinci infantile, apoi amestecam bine si le bagam pe git romanilor borhotul rezultat.