Asta ar trebui sa strige acum persoanele care, chipurile, mor de grija statului de drept. Imi pare rau, dar, in acest context, “Salvati statul de drept!” este doar un slogan extrem de ipocrit. Si asta pentru ca, daca acestor oameni le-ar pasa, cu adevarat, de statul de drept, adica de respectarea unor principii, unor norme morale, atunci incalcarea acestor principii i-ar face sa se revolte, cu aceeasi promptitudine si cu aceeasi vehementa, indiferent de tabara politica aflata in spatele abuzurilor respective. Atunci cind urli impotriva abuzurilor unei tabere politice, pretinzind ca esti obiectiv si invocind principii, dar taci milc cind abuzuri similare sint comise de cealalta tabara… ai o problema mare cu ipocrizia. “Salvati PDL-ul! Salvati-l pe Basescu!” ar fi un slogan mult mai onest, dar care, bineinteles, nu ar mai putea mobiliza si nu ar mai putea prosti pe nimeni. Ca sa il apere pe Basescu, prostimea trebuie sa fie convinsa ca, de fapt, se lupta pentru idealuri, pentru statul de drept si democratie, in niciun caz prentru mentinerea la putere a unui regim mafiot.
          La ceea ce am scris mai sus, impostorul basist tipic, deghizat in cetatean cuprins de fiorul spiritului civic, ar da, probabil, o replica de genul urmator: “Cind va veni USL-ul la putere si va declasa urgia comunista impotriva poporului, vei regreta ca ii sustii acum! Va fi hotie, vor fi abuzuri, va fi dictatura! O sa ne intoarcem in timp, se va alege praful de Romania! Ori esti un pui de comunist, ori esti un naiv manipulat, cu creierul spalat de Antenele lui Voiculescu!” In realitate, pe mine nu ma entuziasmeaza posibila venire la putere a USL-ului, ci faptul ca, in acest mod, am putea scapa definitiv de Basescu si de PDL. Sint de acord ca si in USL sint hoti, mincinosi, baroni locali si destui indivizi care au impresia ca sint deasupra legii. Si sint de acord ca, in aceste zile, USL-ul s-a folosit, uneori poate abuziv, de institutiile statului pentru a-si atinge scopul politic. Insa, in acest context, “meciul” nu este intre USL si statul de drept, nu este intre USL si poporul roman, ci intre USL si PDL, un PDL care a transformat statul de drept intr-un stat portocaliu, in care aproape toate functiile importante au fost politizate si folosite in interesul partidului. Iar cel mai “rau” lucru care se poate intimpla, in cazul unui succes al ofensivei USL, este ca Romania va scapa, in sfirsit, de Basescu si de PDL.
          Ceea ce vor sa comunice, de fapt, exaltatii acestor zile, este ca… fara Basescu si PDL, statul de drept va disparea. Cu alte cuvinte, daca dai in Basescu si in PDL, dai in statul de drept! Chiar asa?! De unde pina unde?! De cind a ajuns PDL-ul, o adunatura de impostori, de sarlatani si potentiali pirnaiasi, garantul statului de drept in Romania? Sustinerea demersului USL impotriva PDL nu este echivalenta cu acceptarea potentialelor abuzuri pe care le-ar putea comite USL-ul dupa caderea definitiva a PDL. Cine incearca sa sugereze asta este un manipulator ordinar. Sau un idiot. Doar pentru ca eu, acum, ma bucur de caderea PDL-ului, nu inseamna ca, automat, as accepta orice golanie pe care ar putea sa o faca USL in urmatorii 4 ani.
          Lupta pentru statul de drept, cea reala, nu cea cu iz de impostura portocalie, ar trebui sa aiba la baza principii, nu partizanate politice. Statul de drept nu este sinonim cu Basescu si nici cu PDL. Lupta pentru democratie ar trebui dusa continuu, sistematic, de fiecare dintre noi, nu numai in preajma alegerilor sau cu ocazia unor crize politice, asa cum fac acesti mari “moralisti”, ce se trezesc din adormire doar atunci cind Basescu si PDL-ul sint in pericol sa piarda puterea.

Advertisements