Revin la proiectul “Busteni, o statiune renascuta”, pentru ca, in aceasta perioada, s-au intimplat si se vor intimpla citeva lucruri interesante. In primul rind, din ce se observa in imaginile de mai jos, in fostul parc central, actual teren arabil, au aparut niste tarusi, care delimiteaza viitoarele alei ale parcului “renascut”.

Busteni, o statiune renascuta, parcul central
Tarusii din parcul central.

          Problema cu aceste alei este ca sint prea multe si prea late. Daca erau un pic mai late, puteau fi strazi. Noul parc central, asa cum incepe sa se contureze, pare a avea cam putina verdeata si cam mult beton. Cred ca 2-3 alei cu pavaj, de cel mult 1,5-2 metri latime, ar fi fost suficiente.

Busteni, o statiune renascuta, alee parcul central
Viitoarele alei din parcul central, multe si late.

          In al doilea rind, se pare ca, in curind, vor incepe si lucrarile de reabilitare a… lucrarilor de reabilitare a strazii Alpinistilor. Care a fost reabilitata, apoi s-a facut praf, iar acum trebuie rereabilitata. Pe banii cui, nu stiu sigur. Dar sigur pe banii cuiva. Probabil ai nostri.

Busteni, o statiune renascuta: strada Alpinistilor surpata
Asa arata strada Alpinistilor in iulie 2012.

          Lucrarea de la strada Alpinistilor a fost facuta in bataie de joc, lucru pe care au putut sa il constate toti bustenarii care au avut ocazia sa treaca pe strada respectiva in ultimele 4-5 luni. Insa nu acesta este lucrul interesant, ci faptul ca, in incercarea de a repara propria prostie, adica surparea strazii in zona din apropierea amfiteatrului, oamenii care se ocupa de acest proiect (primarie + proiectanti + constructor) s-ar putea sa faca o prostie si mai mare. Adica, pentru a consolida malul surpat, e posibil sa se apuce sa taie alti copaci, in locul in care ar fi trebuit sa apara gradina botanica. Alta varianta pe care am auzit-o, demna de filmele cu prosti, ar fi sa se taie toti copacii de pe marginea strazii Alpinistilor, de la strada Fintinii si pina la gardul liceului, pentru a face loc unui zid de beton in exteriorul trotuarului, cu scop de sustinere. Care, bineinteles, ar arata fix ca dracu’, latind inutil o strada a carei asfaltare a fost facuta fortat, nefiind necesara si nereprezentind, nici pe departe, o prioritate pentru orasul Busteni. Sper sa nu se intimple asa, iar proiectantii sa aleaga, pina la urma, o solutie cit mai putin distructiva si sa tina cont, macar acum, si de factorul “hidosenie”. Ca doar e vorba de o statiune turistica.

Busteni, o statiune renascuta, parcul central si strada Alpinistilor
Parcul central si zona in care s-a surpat strada Alpinistilor, zona din care s-ar putea sa mai dispara citiva copaci.