“Transbaiului” (sau “Trans Baiul”) este numele unui proiect ce presupune construirea unei noi sosele, care sa traverseze Muntii Baiului, din Valea Prahovei pina in Valea Doftanei, facind legatura intre localitatile Busteni, Azuga si Valea Doftanei. Despre soseaua Transbaiului auzisem de ceva vreme si am scris si pe miniblog (atunci i-am zis “Transbaiulina”), dar nu am luat initiativa prea in serios, pentru ca astfel de proiecte megalomane au existat, pe hirtie, cu zecile in ultimii ani. Vad insa ca baietii par destul de hotariti, motiv pentru care am decis sa scriu mai pe larg despre acest proiect.

Trans Baiului, sosea in Muntii Baiului, harta si traseu
Harta sosea Transbaiului. Traseul este marcat cu rosu. Portiunea in care viitoarea sosea s-ar suprapune cu partia Sorica este marcata cu linie punctata (pe unele harti soseaua pare sa ajunga pina in punctul in care partia Sorica face un viraj la dreapta si devine mai abrupta, pe altele ajunge doar pina la telegondola).

          Traseu. Soseaua Transbaiului este, de fapt, formata din trei sosele, care urca din trei puncte diferite – Busteni, Azuga si Valea Doftanei – si fac jonctiunea undeva in golul alpin din Muntii Baiului, pe creasta principala, in apropiere de varfurile Cazacu si Dutca. Prima sosea pleaca din Busteni (mai exact, intrarea dinspre Poiana Tapului, nu cea de linga Castelul Cantacuzino), urmind traseul drumului forestier care urca, prin padure, spre Culmea Zamora, iar apoi, de la iesirea in golul alpin, continua pina in creasta principala, undeva intre varfurile Baiutul si Baiul Mic, de unde coteste la stinga, pe sub varful Baiutul, urmind drumul de creasta spre varful Cazacu. A doua sosea pleaca din Azuga, din apropierea partiilor de schi Sorica si Cazacu, continua vreo 2 kilometri pe Valea Azugii, dupa care coteste la dreapta, pe Valea Cazacu. Aici urmeaza o serie de serpentine prin padure, apoi iesirea in golul alpin, ocolirea unui picior al Muntelui Urechea pe curba de nivel, dupa care soseaua ajunge la partiile Cazacu, respectiv Sorica, de data aceasta prin partea de sus. Din acest punct, soseaua Transbaiului face stinga imprejur, intorcindu-se pe unde a venit, adica tot pe Culmea Urechea, pe linga partiile Sorica, respectiv Cazacu, continuind apoi pe drumul care urca spre creasta, pe sub varful Urechea. In fine, cea de-a treia sosea pleaca din Valea Doftanei, mergind mai multi kilometri pe Valea Prislop, dupa care incep serpentinele pina in golul alpin, pe Muntele lui Petru. Portiunea finala coincide cu drumul de pe Culmea Petru-Orjogoaia, care face jonctiunea cu drumul din creasta principala, in apropiere de varful Cazacu. Traseul poate fi observat si in filmuletul de mai jos (sursa filmului: MontanTV / Valea Prahovei TV).


          Transbaiul, sosea pentru manelisti. Am vazut ca unii oameni au primit stirea despre viitoarea sosea cu un oarecare entuziasm… Entuziasm ce reflecta, dupa parerea mea, o perspectiva superficiala asupra lucrurilor, ceva de genul “ce misto, o sa fie si la noi sosea peste munti, ca la altii!”. “Adica daca elvetienii, austriecii si altii ca ei au sosele prin munti, de ce sa n-avem si noi? Ce, muntii nostri nu poate?” Ba poate, dar, daca incercam sa privim dincolo de aparente si sa luam in calcul si efectele negative pe care le-ar putea avea o astfel de sosea, lucrurile incep sa arate altfel.
          Daca stam sa ne gindim un pic, Muntii Baiului nu sint, nici pe departe, niste munti inaccesibili, ale caror culmi sa poata fi atinse doar de alpinistii cu experienta. Din Busteni poti ajunge in golul alpin de pe Zamora, in pas de plimbare, dupa numai 2-3 ore. Iar daca acesta vi se pare un efort supraomenesc, telegondola din Azuga sta oricind la dispozitia turistilor mai comozi sau a caror conditie fizica nu este tocmai extraordinara. Ceea ce vreau sa spun este ca oamenii care iubesc muntele si vor sa ajunga in Muntii Baiului, fie pentru peisajele pitoresti, fie pentru a admira panorama magnifica asupra Muntilor Bucegi, o pot face si in prezent, la orice ora, fara prea mult efort. Deci nu pentru ei se face acesta sosea. Si atunci… pentru cine? Ei bine, raspunsul este simplu. Se face pentru cei care vor sa urce pe munte cu gipanu’ sau cu bemveu’. Nu pentru ca ar iubi muntele, ci mai mult asa… pentru ca e o chestie “cool”. Si pentru ca sa le poata povesti prietenilor lor manelisti despre cum au tras un gratar la altitudine sau despre cum au “facut” ei Muntii Baiului cu mertanu’. Sau cu loganu’. Asa ca bucurati-va, dragi iubitori ai muntelui, pentru ca, daca soseaua Transbaiului va deveni realitate, Muntii Baiului se vor umple de asemenea specimene, de masinile si gratarele lor fumeginde. S-a intimplat peste tot pe unde au aparut astfel de sosele in Romania si se va intimpla si aici. Inca un colt pitoresc de natura se va duce, in numele dezvoltarii turismului, pe apa Simbetei. Odata cu turnarea asfaltului, multe dintre acele lucruri care dadeau frumusete Muntilor Baiului – linistea, senzatia de salbaticie, pitorescul – se vor pierde definitiv.

          Edili megalomani? Iresponsabili? Tepari? Nu stiu exact de la cine a plecat ideea de a face aceasta sosea, insa vreau sa remarc, inca o data, ca toate, sau aproape toate proiectele ce au ca scop declarat “dezvoltarea si promovarea turismului”, in zona Brasov – Valea Prahovei, se evidentiaza prin doua caracteristici principale: sodomizarea naturii si intentia de a cheltui multe, multe, cit mai multe milioane de euro. Neaparat trebuie sa fie ceva defrisari, neaparat trebuie turnat niste asfalt prin paduri, poieni sau pajisti alpine, si, cel mai important, neaparat trebuie ca proiectul sa aiba un cost masurat in milioane de euro. Iar proiectul “Transbaiului” nu face exceptie.
          Care-i problema, intrebati? Pai problema este, pe linga faptul ca, in mod normal, scopul autoritatilor ar trebui sa fie o interventie cit mai putin agresiva asupra mediului natural si cheltuieli cit mai mici (exact pe dos fata de ceea ce se intimpla la noi), ca “ambitiosii” nostri edili, acesti mici Ceausescu de provincie, nu sint in stare nici macar sa-si adune gunoaiele care colcaie prin orasele pe care le administreaza. Sau sa deszapezeasca trotuarele, macar pe strazile principale, pe acolo pe unde, daca tot vorbim de “promovarea turismului”, mai circula si… turistii. Sau sa rezolve problema bolovanilor de pe partiile de schi. Nu fac lucruri marunte, pe care le-ar face orice primar preocupat de “promovarea turismului”. Se folosesc, insa, de pretextul “promovarii turismului” in cazul fiecarui proiect de zeci de milioane de euro… Ce sa-nteleg eu de-aici? Ca sint megalomani? Ca sint iresponsabili? Ca sint tepari? Si este si aceasta din urma o varianta demna de luat inseama, avind in vedere ca, in Romania, din construirea soselelor se poate fura mult si relativ usor. Mai ales in cazul soselelor de munte, acolo unde invocarea “reliefului dificil” poate umfla serios factura finala.
          Va amintiti de “Drumul Babelor”? Scandalul asfaltarii DJ 713, un proiect care a cam mirosit, inca de la inceput, a teapa pe bani publici? Si in acel caz s-a invocat aceeasi motivatie principala, a unor autoritati la fel de “ambitioase”, anume “dezvoltarea turismului”. Fiecare om are dreptul la o opinie, iar opinia mea, in cazul Transbaiului, este aceeasi cu opina pe care am avut-o despre Drumul Babelor: ceva cam pute… Nu m-am decis inca daca a megalomanie, a iresponsabilitate sau a teapa pe bani publici. Ramine de vazut…

          Costuri si alte lucruri interesante. Citeva date tehnice si alte lucruri care ar trebui mentionate:

  • (1) Lungimea totala a soselei (cele 3 segmente) va fi de aproximativ 45 de kilometri, dintre care 38 de kilometri vor fi asfaltati in cadrul proiectului “Trans Baiul” (restul consta in portiunea de drum forestier din padurea de pe Zamora, incadrata in alt proiect de asfaltare).
  • (2) Proiectul “Trans Baiul” va costa, dupa estimarea oficiala, 30 de milioane de euro.
  • (3) De-a lungul traseului exista mai multe portiuni expuse, locuri in care se pot forma avalanse si alunecari de teren.
  • (4) 30 de milioane de euro, pentru 38 de kilometri, inseamna un cost mediu de 790 de mii de euro/km de drum. Avind in vedere ca, in Romania, chiar si unele sosele din zona de cimpie se duc la peste 1 milion de euro/km, iar in cazul Transalpina, din cite am inteles, s-a ajuns, pe anumite portiuni, la un cost de 4 milioane de euro/km, estimarea de 30 de milioane de euro pentru tot proiectul “Transbaiul” mi se pare nerealista. Mai degraba, as zice ca un cost de 60-70 de milioane ar fi mai aproape de adevar.
  • (5) Banii nu au cum sa vina numai de la bugetele locale, motiv pentru care primariile din Azuga, Busteni si Valea Doftanei intentioneaza sa solicite fonduri europene. O alta sursa de finantare ar putea fi MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului).
  • (6) Segmentul Azuga al soselei Transbaiului, asa cum apare marcat pe harta din filmulet, se suprapune cu partia Sorica, in portiunea plata de sus. Mai mult de atit, in acea zona ar urma sa apara doua tronsoane de sosea paralele, pentru ca avem o bucla de 180 de grade. Oare ce vor face, vor turna asfalt pe partie?
  • (7) Nu inteleg de ce se face un ocol, destul de mare, catre partiile Cazacu si Sorica, daca tot exista telegondola. Pare un moft, cu atit mai mult cu cit drumul va fi impracticabil pe timp de iarna. La ce s-or fi gindit cind au desenat traseul? “Hai sa facem o sosea pe care sa putem ajunge intr-un loc in care oricum puteam sa ajungem cu telegondola!”?
  • (8) Nu stiu care este starea drumului de acces de pe Valea Doftanei, DJ 102l, insa ar fi absurd sa se faca o noua sosea pe Valea Prislop, iar acest drum judetean sa nu arate impecabil (situatie similara cu DJ 713 si DN 71, in care drumul montan a fost asfaltat, in timp ce drumul national din care se ramifica acesta arata jalnic). La urma urmei, daca vorbim despre dezvoltarea turismului pe Valea Doftanei, DJ 102l este un drum mult mai important decit Transbaiul.
Soseaua Transbaiului, segmentul Azuga, partia Sorica
Pina in acest punct ar trebui, conform uneia dintre harti, sa ajunga soseaua Transbaiului, care pare sa se suprapuna cu partia Sorica, in portiunea de la telegondola pina la intrarea pe zona mai abrupta. In zona telegondola – partia Sorica, traseul desenat cu rosu este doar orientativ (habar n-am cum au de gind sa inghesuie 2 tronsoane de sosea, paralele, pe Culmea Urechea).

          Transbaiul, avantaje si dezavantaje. Mai mult dezavantaje, pentru ca avantaje nu prea vad care ar fi… Acces catre partii pe timp de iarna nu, pentru ca drumul va fi, foarte probabil, impracticabil in aceasta perioada. Si, oricum, se poate ajunge cu telegondola. Admirarea peisajelor? Nici acest motiv nu sta in picioare, pentru ca, dupa cum am spus si mai sus, turistii care vor sa ajunga sus, in Muntii Baiului, o pot face si acum foarte usor, cu telegondola, pe jos, cu bicicleta, cu ATV-ul sau cu masina. Deci… care erau avantajele acestui proiect? De ce vrem sa cheltuim 30 de milioane de euro?
          Lista dezavantajelor este, insa, ceva mai consistenta:

  • (1) Degradarea iremediabila a frumusetii naturale a unei zone importante din Muntii Baiului. Gunoaie, poluare, miros de gaze de esapament, claxoane, zgomot de motoare. Transformarea unei zone pitoresti intr-o zona de gratare. Santiere in Muntii Baiului, pentru multi ani de acum incolo. De asemenea, exista intotdeaua riscul ca lucrarile sa inceapa si sa fie lasate neterminate, din lipsa de bani.
  • (2) Zeci de milioane de euro cheltuite aiurea, cind ar fi putut fi folosite la altceva.
  • (3) Posibilitatea ca, dupa finalizarea lucrarilor, pe marginile celor trei sosele sa apara o multime de viloaie, asa cum s-a intimplat si se intimpla peste tot in Romania, in zonele de munte in care poti ajunge cu masina. Probabil ca anumite persoane si-au facut deja planuri in legatura cu terenurile ce ar urma sa intre in intravilan dupa terminarea soselei.

          Toate aceste lucruri, doar pentru “avantajul” de a putea ajunge cu masina intr-un loc unde deja se putea ajunge cu masina si, destul de usor, chiar si pe jos.


          Actualizare 27-februarie-2012: O corectura la textul initial: soseaua Transbaiului are, de fapt, in jur de 45 de kilometri lungime, insa in cadrul proiectului “Trans Baiul” intra doar 38 km, pentru ca segmentul Busteni nu incepe din Poiana Tapului, ci de la iesirea in golul alpin de pe Muntele Zamora. Portiunea din padure, dintre Poiana Tapului si golul alpin, ar urma sa fie asfaltata in cadrul unui alt proiect, componenta a PNDI (proiect despre care am scris mai demult pe blog).


          Actualizare 11-martie-2012: Alte modificari in text si informatii noi: ca sursa de finantare pentru soseaua Transbaiului, cele trei primarii intentioneaza sa foloseasca fonduri europene (ramine de vazut daca le vor si obtine); suprapunerea cu partia Sorica, despre care scrisesem initial, nu apare decit pe una dintre hartile pe care le-am vazut pina acum, deci s-ar putea sa fie o greseala, iar traseul sa faca stinga imprejur mai devreme, cam in dreptul telegondolei.