La sugestia lui Berberu de pe Kalinderu, am fost, acum citeva zile, pe o portiune din drumul forestier care merge oarecum paralel cu limita orasului Busteni dinspre Muntii Bucegi si care trece si pe linga zona Fun Park-ului, intersectindu-se cu partiile Kalinderu 1 si 2. Intr-adevar, s-au taiat destul de multi copaci, relativ recent, pe marginile acelui drum forestier putindu-se observa o gramada de busteni retezati, dupa cum se poate vedea si in pozele de mai jos. Nu s-a defrisat o zona compacta de padure, insa zona in care s-au facut taieri se intinde pe mai multe sute de metri de-a lungul drumului forestier. Numarind buturugile “proaspete”, estimarea mea ar fi ca s-au taiat peste 100 de copaci.

Padure defrisata la Busteni, de-a lungul unui drum forestier, in Parcul Natural Bucegi
Mai multi busteni taiati si lasati pe marginea drumului forestier care duce catre partia Kalinderu.

          Nu stiu cit de legal au fost taiati acei copaci, avind in vedere si faptul ca zona face parte din Parcul Natural Bucegi. Posibil sa fie vorba de niste lucrari la vreo conducta de apa, la reteaua electrica pentru instalatia de nocturna de la partia Kalinderu sau de vreo alta lucrare de acest gen. Presupunind ca este asa si ca avem de-a face cu niste lucrari necesare si cu acoperire legala, ar fi, totusi, frumos si civilizat ca, dupa incheierea lucrarilor, cei care au taiat padurea sa repare ceea ce au distrus, adica sa refaca vegetatia si sa planteze puieti in locul copacilor culcati la pamint.

Copaci taiati pe marginea unui drum forestier din apropiere de partia Kalinderu
Alti arbori retezati, ceva mai sus, la citeva sute de metri de partia Kalinderu.

          Am mari indoieli ca va face cineva un astfel de gest. De altfel, daca mergem inspre zona telecabinei, pe acelasi drum forestier, la doar citeva sute de metri de locul in care sint facute pozele putem observa distrugerile cauzate de o alta lucrare executata in bataie de joc: un maldar de pamint escavat, acoperind o panta altadata inierbata, si un sant cu o conducta groasa lasata neacoperita de foarte mult timp. Asta se intimpla, pentru cine cunoaste zona, prin spate pe la Cepeca (poze de acolo n-am, deocamdata; poate la primavara sau la vara).

Alti copaci taiati in padurea de linga orasul Busteni, in Parcul Natural Bucegi
Ceva mai jos, dar in apropiere de acelasi drum forestier, se vad alte trunchiuri de copaci si craci, imprastiate prin padure.

          Un alt aspect care ar merita sa fie luat in seama este legat de numarul copacilor taiati in raport cu ceea ce era necesar sa se taie in realitate. De exemplu, daca au fost taiati, sa zicem, 100 de copaci, as fi foarte curios sa aflu daca, intr-adevar, chiar era nevoie sa se taie 100 de copaci. Pot, oare, cei care au facut defrisari in zona sa justifice necesitatea taierii pentru fiecare copac in parte? Si intreb asta pentru ca e o practica frecventa pe la noi, prin orasele si satele de munte din Romania, sa obtii aprobare pentru taierea a X copaci, iar tu, sub aparenta legalitatii, sa tai X+Y copaci, unde Y este, de multe ori, semnificativ mai mare decit X. Acoperire legala pentru a taia ai deja, iar numarul efectiv al copacilor pe care i-ai taiat nu ti-l mai verifica nimeni. Nu stiu daca si in acest caz o fi asa. Poate e, poate nu e. Dar intrebarea ramine.
          Oricum, legal sau ilegal, concluzia ar fi ca la Busteni se taie, adesea in stil manelist, fara niciun pic de respect pentru natura, de parca cineva ar fi declarat razboi padurilor.

Advertisements