Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa dea astazi o decizie in ceea ce priveste comasarea alegerilor generale cu cele locale. Aminarea deciziei, in sine, este destul de dubioasa, in contextul manifestatiilor din Bucuresti si din tara, insa motivul aminarii este de-a dreptul halucinant! Spune Curtea Constitutionala cam asa: “Dom’le, nu putem sa dam o decizie acum, pentru ca… vrem sa aflam cam care ar fi impactul financiar asupra Guvernului”. Cu alte cuvinte, comasarea alegerilor e constitutionala sau neconstitutionala, nu in functie de ceea ce scrie in Constitutie, ci in functie de… impactul financiar! Dupa mintea indivizilor de la Curea Constitutionala, legea e negociabila in functie de cit ne costa!
          Nici macar nu mai conteaza care va fi decizia lor din 25 ianuarie (data pentru care s-a aminat decizia). Simplul fapt ca “impactul financiar” este un factor pe care ei il iau in considerare arata ca aceasta adunatura de slugi politice nu are nimic in comun nici cu justitia, nici cu democratia. Democratia nu se negociaza dupa criterii economice! O lege este ori democratica, ori nedemocratica. O lege este ori constitutionala, ori neconstitutionala. Nu e negociabil in functie de cit ne costa! “Impactul financiar” nu are ce cauta intr-o astfel de discutie. Si chiar daca ar fi avut, impactul financiar, invocat, in mod aberant, ca principal argument in cazul propunerii de comasare a alegerilor, nici macar nu este unul semnificativ. In realitate, e vorba de o diferenta de doar citeva zeci de milioane de euro!
          Sau hai sa punem problema in alt fel… Ce s-ar intimpla daca, de exemplu, puterea adopta o lege, prin asumare de raspundere, conforma careia, in urmatorii 10 ani, nu se mai organizeaza alegeri deloc, nici locale, nici generale, pe motiv ca nu sint bani la buget? Ar cere, oare, sinistra ceata de judecatori de la Curtea Constitutionala si intr-un astfel de caz date cu privire la “impactul financiar”, ca sa poata lua o decizie? Penibil, absolut penibil!

Advertisements