Una dintre smecheriile cele mai folosite de propagandistii PDL in ultimii ani este de a incuraja gindirea fatalista a romanilor, cu texte de genul “toti sint la fel”, “toata clasa politica e de vina”, “toti fura”, “credeti ca daca vin altii se va schimba ceva?”, “niciodata nu vom avea politicieni cinstiti” si asa mai departe. De ce i-ar folosi PDL-ului, in calitate de partid aflat la putere, ca populatia sa fie cit mai resemnata si sa aiba o atitudine cit mai fatalista cred ca este evident pentru toata lumea (cel putin asa sper). Insa nu despre asta vroiam sa vorbesc, ci despre atitudinea slugilor PDL-iste care, deghizate in formatori de opinie impartiali, folosesc texte precum cele de mai sus pentru a ne convinge sa nu votam cu USL. O atitudine care, venind din partea unor persoane presupus neutre, mi se pare lipsita de logica.
          Intrebarea cheie este urmatoarea: de ce ar incerca o persoana care chiar e convinsa ca “toti sint la fel” si ca “nimic nu se va schimba” sa ii convinga si pe ceilalti de acest lucru? Daca presupunem ca propozitia “indiferent cine vine la putere, lucrurile vor fi la fel” este adevarata, atunci putem deduce ca, indiferent pe cine voteaza lumea, nimic nu se va schimba. Cu alte cuvinte, optiunea electorala a oamenilor este irelevanta. Dar, daca optiunea electorala a oamenilor este irelevanta, atunci ce rost mai are incercarea de a o influenta? Daca intre a ramine PDL-ul la putere si a veni USL-ul nu exista nicio diferenta, atunci de ce atita agitatie din partea acestor “formatori de opinie”?
          Simplul fapt ca le pasa, ca se implica, ca duc munca de lamurire cu ceilalti pentru a-i convinge ca “toti sint la fel”, le tradeaza impostura, pentru ca nu ai cum sa fii si fatalist, dar, in acelasi timp, sa fii interesat de felul in care vor vota ceilalti si sa incerci sa le influentezi acest vot.

PS: Si eu, ca multi altii, sint de parere ca toate partidele mari din Romania sint contaminate, mai mult sau mai putin, de coruptie. Insa asta nu e acelasi lucru cu a crede ca “toti sint la fel” sau ca “votul nu are nicio importanta”. Acest gen de indemn la fatalism nu este, de fapt, decit o smecherie, o strategie de marketing politic a PDL-ului, care pleaca de la ideea ca o atitudine fatalista, de resemnare, din partea populatiei este, intotdeauna si in orice regim, in favoarea puterii.

Advertisements