Cine a ratat emisiunea Vip Travel, de la Travel Mix, in care a fost invitat primarul Emanoil Savin, o poate urmari in filmuletul de mai jos:


Sursa video: Tarvel Mix (emisiunea Vip Travel, realizata de Luminita Luca)

          Pentru ca in acea emisiune s-au atins si niste subiecte interesante, legate de Orasul Busteni, vreau sa fac si eu citeva comentarii punctuale:

          Cetateni de onoare ai orasului Busteni. In acest interviu, primarul a vorbit, printre altele, si despre cetatenii de onoare ai Busteniului. Care, de fapt, nu sint cetateni de onoare, ci agenti de PR. Primarul recunoaste ca a fost criticat pe aceasta tema, insa nu cred ca a inteles foarte bine si motivele pentru care a fost criticat. Asa ca o sa repet citeva dintre ele:

  • Intr-o tara in care multi oameni mor de foame, gestul de a le face cadouri consistente unor bogatasi pare si este unul sfidator, cu atit mai mult cu cit cadourile provin tot de la noi, de la cetatenii simpli (cu alte cuvinte, Savin ia de la saraci si da la bogati).
  • Modul in care au fost alesi cetatenii de onoare, impresia generala fiind ca preferintele personale ale primarului au fost cel mai important criteriu de selectie.
  • Calitatea morala discutabila a unora dintre acesti “cetateni de onoare”.
  • Sacrificarea Vaii Cerbului, prin introducerea acestei zone in programul “iti dam teren moca si te facem cetatean de onoare daca ne faci reclama”.

          Despre cit de eficienta este strategia primarului Emanoil Savin de a pescui turisti cu cetateni de onoare pe post de momeala ar fi mai mult de discutat. Primarul este foarte mindru ca, datorita acestor cetateni de onoare, “se vorbeste despre Busteni”, insa, in opinia mea, o imagine de genul “Busteni este orasul in care are vila Mutu” pare mai degraba o reclama la imobiliare decit la turism… E bine sa se vorbeasca despre Busteni, dar ar fi mai util sa se vorbeasca despre Busteni ca statiune turistica, nu ca zona rezidentiala de fite.

          Busteni, capitala europeana a capitalelor europene. De ceva vreme, Orasul Busteni a devenit o “capitala” pentru foarte multe lucruri. Capitala sporturilor extreme, capitala sporturilor de iarna, capitala culturala, capitala turismului si asa mai departe… Inca se mai lucreaza, sintem informati, la atingerea statutului de “capitala a turismului european” (adica un fel de “ai mai tari in turism din toata Europa”). Pentru mine, acest mod de a pune problema – sa fim “cea mai capitala dintre capitale” – suna mai mult a ambitie personala decit a dorinta serioasa de dezvoltare.
          Si, daca tot sintem noi capitala a orice, as avea si eu citeva propuneri de sloganuri care incep cu “Busteni, capitala …”, propuneri care sint, dupa parerea mea, mult mai aproape de realitate decit cele ale primarului. Dupa mine, Orasul Busteni este sau tinde sa devina… capitala manelismului, capitala viloaielor de neam prost, capitala dezvoltarii haotice, capitala defrisarilor, capitala demolarilor, capitala santierelor fara sfirsit si asa mai departe… As fi zis si “capitala gunoaielor”, dar la acest capitol avem o concurenta foarte puternica din partea celorlalte statiuni de pe Valea Prahovei.
          O sa inchei acest paragraf despre capitale cu citeva intrebari retorice, care au legatura cu telul nostru maret (si extrem de realist) de a deveni statiunea montana numarul unu din Europa:

  • Oare in celelalte statiuni montane din Europa exista la fel de multe gunoaie ca in Busteni?
  • Oare statiunile montane din Europa au, la fel ca Busteniul, gramezi de moloz prin centrul orasului?
  • Oare si ei isi demoleaza cladirile istorice asa cum facem noi?
  • In cite dintre statiunile montane ale Europei putem, oare, sa regasim aceeasi atmosfera de santier perpetuu pe care o putem regasi in prezent la Busteni?
  • Oare in celelalte statiuni din Europa exista acelasi haos imobiliar ca la Busteni?
  • Oare si acolo orice smecheras isi poate construi viloiul dupa cum il taie capul?
  • Oare si acolo se construieste pe fiecare bucatica de teren ce depaseste o jumatate de metru patrat?
  • Oare si acolo se constuiesc viloaie de neam prost in albiile riurilor?
  • Oare primariile de acolo folosesc parcurile pe post de terenuri de constructie?
  • Oare pe muntii si prin padurile din apropierea statiunilor din vestul Europei zumzaie hoardele de manelisti pe ATV-uri sau motociclete enduro, asa cum se intimpla pe muntii si prin padurile din apropierea Busteniului?
  • Oare in statiunile din vestul Europei padurile sint taiate cu aceeasi dezinvoltura cu care sint taiate la Busteni?

          Si asa mai departe… Raspunsurile la aceste intrebari cred ca sint evidente pentru toata lumea… Mai putin pentru primarul Savin.

          Statiunea Zamora. Pentru a atinge mult rivnitul statut de “statiunea cea mai tare din parcare la nivel european”, ar mai fi nevoie, ni se spune, ca primaria, MDRT si Zamora Estate sa intre cu drujbele si cu buldozerele in padurile din Muntii Baiului. Cei mai tari din Romania sintem deja, dar, dupa ce padurea de pe Muntele Zamora va fi, in sfirsit, facuta praf, vom deveni si cei mai tari din Europa. Asa ca bucurati-va!
          Tot de la primarul Savin mai aflam si citeva cifre interesante, legate de proiectul “Statiunea Zamora” (“Golf, Ski Holiday Resort – Green Village Project”):

  • 2,5 milioane de euro investite pina acum numai in proiectare
  • de 3 ani se lucreaza la proiect
  • 138 de milioane de euro vor fi investite pina in 2015
  • 800 de milioane de euro vor fi investite pina in 2019

          Evident ca un astfel de proiect grandios nu se poate face fara investitori, adica niste oameni de afaceri care, atrasi de profitul pe care l-ar putea obtine din exploatarea agresiva a Muntelui Zamora, sa vina si sa puna la bataie sutele de milioane de euro despre care vorbeste primarul Emanoil Savin. Iar previziunea mea este ca investitorii vor fi destul de greu de convins, in primul rind pentru ca traim vremuri tulburi din punct de vedere economic, iar in al doilea rind pentru ca afacerea in sine nu este una prea grozava. Insa, pina una-alta, vad ca sint folositi bani publici… Ma refer, desigur, la asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora, care trece, dupa cum spune si primarul, prin apropiere de Castelul Cantacuzino.

          Cadru natural mirific, numai bun de distrus. In interviul de la Travel Mix, primarul Emanoil Savin foloseste, in mod repetat, doua expresii referitoare la orasul Busteni: “cadru mirific natural” si “binecuvintat de Dumnezeu”. Interesant, nu-i asa?
          Deci… Emanoil Savin, acelasi primar care taie padurile, organizeaza concursuri de motocilism in mijlocul naturii si vrea sa toarne cit mai mult asflat pe drumurile forestiere… vine si ne vobeste, cu mindrie, despre cum Busteniul beneficiaza de un “cadru mirific natural”?! Adica, pe de o parte ne mindrim cu acest “cadrul mirific natural”, iar pe de alta facem tot ce ne sta in putere ca sa il distrugem!? Nu vi se pare ca e o problema de logica in toata treaba asta? Pentru ca, daca primarului Savin i-ar fi pasat cu adevarat de “cadrul mirific natural” cu care “ne-a binecuvintat Dumnezeu”, atunci niciunul dintre toate aceste proiecte distructive pe care le sustine cu atita incapatinare nu ar mai fi existat. Nici macar pe hirtie!
          Daca intre vorbele si faptele primarului Savin ar fi fost, cit de cit, vreo legatura, atunci poate ca lucrurile ar fi stat cu totul altfel la Busteni: primaria ar fi rezolvat pina acum problema gunoaielor, s-ar fi luat masuri pentru a restrictiona sau a impiedica accesul “motoarelor” prin paduri si pe munte, nu s-ar mai fi facut defrisari si, in general, primaria ar fi promovat un turism ecologic, protejind acest “cadru mirific natural” cu care “ne-a binecuvintat Dumnezeu”, astfel incit sa se poata bucura de el si generatiile viitoare.

          Orasul Busteni, in plina expansiune! Alta expresie preferata a primarului Emanoil Savin ar fi “Busteniul este intr-o plina expansiune”. Expansiune… catre ce? Ce ar putea sa insemne “expansiune” intr-un oras complet inconjurat de munti si de paduri? Pai ar putea sa insemne unul din doua lucruri: ori ca vom avea un oras din ce in ce mai inghesuit si mai aglomerat, un mic Bucuresti in inima muntilor, ori ca vom mai culca la pamint niste hectare de padure, ca sa facem loc pentru noi cartiere de vile si cine stie ce alte prostii. Sau poate ca si una si alta.
          O varianta la “in plina expansiune” este si “ne extindem” – alta expresie pe care primarul o foloseste destul de des. “Ne extindem”, de parca Busteniul nu ar fi un oras, ci o afacere, o companie privata care isi mai deschide, din cind in cind, cite o filiala.

          Cam atit despre emisiunea de la Travel Mix. Concluzia ar fi cam asa: nebunia cu cetatenii de onoare va continua, proiectele aberante vor merge inainte, natura va fi, ca si pina acum, calcata in picioare, iar Orasul Busteni isi va continua expansiunea haotica. Deci numai motive de bucurie…