Sa zicem ca esti un slugoi, asa cum sint foarte multi in Romania, iar stapinul tau, fie el ministru, primar, consilier local sau judetean, propune/initiaza/sustine un proiect pagubos. “Proiect pagubos” inseamna un proiect care, in aparenta este in folosul public, dar care, de fapt, a fost gindit in asa fel incit sa serveasca si alte interese (in sensul ca nu este cea mai buna afacere posibila pentru cetateni). Misiunea ta, de slugoi, este, pe de o parte, sa ii faci pe oameni sa aiba o parere cit mai buna despre proiectul stapinului si, pe de alta parte, sa contracarezi eventualele critici care ar putea aparea impotriva proiectului. Ce tehnici de manipulare ai putea folosi? Ce tehnici de manipulare ar fi mai eficiente pentru a suci mintile prostimii?
          In continuare, voi enumera citeva astfel de tehnici de manipulare, folosite frecvent de slugoi/propagandisti/manipulatori (depinde cum vreti sa le spuneti), atunci cind diverse proiecte dubioase intra sau risca sa intre in atentia publicului. Tehnici de manipulare care, de ce cele mai multe ori, chiar functioneaza…

          1) Minciuni si exagerari. Primul lucru pe care trebuie sa il faci, ca propagandist, este sa le prezinti oamenilor o imagine cit mai frumoasa despre proiectul in cauza. Daca, de exemplu, este vorba de constructia unei pirtii de schi, scurta si proiectata prost, tu trebuie sa vorbesti despre o viitoare “pirtie olimpica”, la “standarde europene”, pe care se vor putea organiza competitii de “nivel mondial”. Nu conteaza ca aceste lucruri sint exagerate sau neadevarate, conteaza doar perceptia pe care si-o vor forma oamenii despre proiectul respectiv.

          2) Expresii si cuvinte “magice”. Exista anumite cuvinte si expresii care au o rezonanta pozitiva deosebita, in sensul ca induc un sentiment placut in mintile oamenilor. “Investitii”, “progres”, “locuri de munca”, “dezvoltare durabila”, “la nivel european”, “dezvoltarea turismului”, “in sprijinul comunitatii” si asa mai departe. Ca manipulator, e foarte important sa folosesti astfel de cuvinte si expresii cit mai des, atunci cind faci referire la proiectul pe care trebuie sa il promovezi.

          3) Ignorarea costurilor. Orice proiect are si costuri si beneficii, insa este foarte important ca tu, in calitate de slugoi, sa vorbesti numai despre beneficii si absolut deloc despre costuri, eficienta sau prioritati. Ca si in cazul unui sarlatan din talcioc, scopul tau e sa-i faci pe oameni sa se gindeasca numai la ceea ce primesc, nu si la pretul pe care il au de platit, pentru ca, altfel, si-ar putea da seama ca sint escrocati.

          4) Simularea entuziasmului. Este o tehnica de manipulare care li se potriveste cel mai bine postacilor de pe internet. Atunci cind apare o stire despre proiectul stapinului, te prefaci ca esti un om obisnuit, care se bucura sincer de initierea/finalizarea proiectului respectiv, si incepi sa vorbesti, cu voiosie, despre cum “se mai intimpla si lucruri bune” sau despre cum “incep sa se miste lucrurile si pe la noi”. Aceasta tehnica de manipulare face apel la spiritul de turma – ideea e sa ii faci pe oameni sa creada ca s-a intimplat sau e pe cale sa se intimple ceva bun si ca, daca unul dintre ei (in realitate, postacul impostor) se bucura, atunci probabil ca si ei ar trebui sa se bucure la fel.

Elena Udrea laudata de postaci la inaugurarea Fun Park-ului din Busteni
Elena Udrea, ridicata in slavi de postaci “entuziasti” pe site-ul ziarului Click, cu ocazia inaugurarii Fun Park-ului Kalinderu din Busteni. Patru comentarii, de la patru persoane “diferite”, in mai putin de un minut! 🙂

          Primele 4 tehnici de manipulare se bazeaza mai mult de alterarea perceptiei, cu scopul de a-i face pe oameni sa aiba o parere buna despre un proiect prost. O alta categorie de tehnici de manipulare vizeaza, insa, acele situatii in care proiectele stapinului sint atacate cu argumente, misiunea manipulatorului fiind contracararea cit mai eficienta a acestor critici. Pentru slugoi este indicat ca, in astfel de cazuri, sa evite cit mai mult discutiile bazate pe argumente. Iar o metoda foarte eficienta de a indeparta atentia de la argumente este de a ataca fie persoana care le formuleaza, fie ideea de “critica” in sine.

          5) “Cine esti tu sa critici?!” O metoda directa, usor golaneasca, bazata pe tupeu, este de a merge pe ideea ca nu oricine are dreptul sa isi exprime o opinie critica si ca, pentru a putea critica, trebuie sa fii “cineva”, sa ai la activ niste realizari deosebite. Evident, o prostie… In realiate, dreptul de a critica prestatia autoritatilor publice ti-l da calitatea de cetatean al unui stat democratic si nu depinde nici de starea materiala, nici de “realizarile” din “CV”, nici de virsta, nici de functia pe care ai ocupat-o sau o ocupi.

          6) “Cine critica e negativist”. O abordare ceva mai sofisticata este de a pune semnul “egal” intre atitudinea critica si atitudinea negativista. Manipulatorul incearca, in acest fel, sa sugereze ca persoanele care critica proiectul stapinului nu o fac pentru ca proiectul respectiv este prost, ci pentru ca sint genul de persoane care nu vad decit partea negativa a lucrurilor. Sau, mai mult de atit, incearca sa sugereze ca “a critica”, indiferent de context, de argumente si obiectul criticii, este acelasi lucru cu “a avea o atitudine negativa”. Dupa care, eventual, incep sa tina si lectii de morala despre cum ar trebui sa fim cu totii mai pozitivi si despre cum atitudinea negativa ne impiedica sa progresam… Altfel spus, “cine critica e impotriva progresului!”

          7) “Cine critica are un interes ascuns”. Alta metoda consta in a insinua ca persoanele care se opun unui anumit proiect sint, de fapt, fie adversari (in politica sau in afaceri) ai stapinului, fie slugoi ai acestor adversari – dupa modelul “las’ ca stiu eu ce urmariti voi de fapt…”. De exemplu, daca esti ziarist si critici vreun proiect de-al Elenei Udrea, risti sa ti se lipeasca imediat eticheta de “sluga a mogulilor de presa”, indiferent daca ai sau nu ai dreptate, indiferent daca argumentele tale sint sau nu pertinente. Cam in acelasi fel in care, cei care se opun exploatarii de la Rosia Montana de catre Gold Corporation risca sa fie etichetati drept “slugi ale lui Soros”. Cu alte cuvinte, “nu ii ascultati pe cei care ii critica proiectele stapinului, pentru ca sint niste impostori, niste oameni rai, motivati de interese ascunse!”

          8) “Daca esti impotriva proiectului, atunci esti impotriva beneficiilor”. Aceasta este o tehnica de manipulare bazata pe un sofism, adica pe un argument gresit din punct de vedere logic, dar care, la prima vedere, ar putea parea corect. In acest caz, manipulatorul vrea sa sugereze ca, daca esti impotriva unui proiect, atunci esti, obligatoriu, si impotriva beneficiilor acelui proiect. Citeva exemple… Exploatarea de la Rosia Montana ar crea mii de locuri de munca. Deci, cine este impotriva exploatarii de la Rosia Montana este impotriva crearii locurilor de munca! Construirea unei noi pirtii de schi ar creste numarul de turisti. Deci, cine este impotriva construirii unei noi pirtii de schi este impotriva dezvoltarii turismului! Construirea unei baze sportive ar ajuta la sprijinirea sportului romanesc. Deci, cine este impotriva construirii acelei baze sportive, este, automat, si impotriva sportului romanesc!