Titlul complet ar fi “Raportul primarului Orasului Busteni, dr. ec. Emanoil Savin, privind starea economico-sociala si de mediu a populatiei din localitate, in anul 2010”. Este vorba de un document care a aparut de curind pe site-ul Primariei Busteni si care contine diverse informatii si statistici legate de Orasul Busteni, pe perioada 2004-2010, document pe marginea caruia vreau sa fac si eu citeva comentarii (raportul e facut pentru Consiliul Local Busteni, dar eu o sa-l comentez din perspectiva mea).

          Parti pozitive. Ca sa nu se spuna ca sint complet lipsit de obiectivitate, o sa incep cu punctele pozitive. Din ce apare in raport, ar fi cam asa:

  • s-au investit bani multi in invatamint (insa depinde cit de utile si de oportune au fost aceste investitii, pentru ca n-am nici cea mai vaga idee in ce au constat)
  • s-au construit locuinte sociale
  • proiectul “O noua sansa pe piata muncii” este bun ca initiativa
  • organizarea de evenimente culturale si sportive (nu ceva iesit din comun, dar e un plus – cu mentiunea ca n-ar trebui incluse aici evenimente de genul OST Mountain Fest sau Moto X Country, care nu prea au treaba nici cu cultura, nici cu sportul, nici cu muntele)

          Venituri si cheltuieli. In raport apar veniturile si cheltuielile pe fiecare an, insa nu apar si alte detalii. Cum ar fi, de exmplu, situatia indatorarii Orasului Busteni la banci. Ar fi fost frumos ca primaria sa furnizeze niste informatii exacte in legatura cu sumele imprumutate (de ordinul milioanelor de euro), termenul in care vor trebui restituiti banii si cit de mari sint dobinzile. De fapt, ar fi util sa se prezinte o situatie compelta a banilor de care a dispus Primaria Busteni in perioada 2004-2011, luind in calcul si celelalte surse: fonduri europene, bani de la guvern si imprumuturi de la banci.

          Turism. Investitiile din turism, demarate sau finalizate, sint trecute in mod eronat la “realizari”. In realitate, de realizari nu se poate vorbi nici atunci cind sint demarate proiectele, nici atunci cind sint finalizate proiectele, ci abia in momentul in care aceste proiecte isi ating scopul – cresterea numarului de turisti, proportional cu valoarea investitiei. Daca incasarile din turism suplimentare, datorate acestor investitii, nu se ridica la valoarea sumelor de bani cheltuite, atunci “realizarile” nu se mai numesc “realizari”, ci “esecuri”.

Raport primar Busteni, Emanoil Savin, 2010 - grad de coperire si unitati de primire turistica
Gradul de acoperire turistica si tipurile de structuri de primire turistica din Statiunea Busteni, in perioada 2006-2010, asa cum apare in raportul primarului Emanoil Savin. Documentul integral il puteti gasi pe site-ul Primariei Busteni.

          Auzisem ca turismul in Busteni merge prost, dar nu ma asteptam sa se fi prabusit chiar atit de mult (practic cu 50%). Din datele care apar in raport, deducem ca aceasta cadere dramatica a pietei turistice a inceput prin 2008. Principala cauza ar fi criza, insa exista si alti factori care tin anumite categorii de turisti la distanta sau ii indeparteaza pe cei care ne vizitau statiunea in trecut. De exemplu, haosul urbanistic din ultimii 5-10 ani a avut ca efect uritirea orasului, iar un oras mai urit este mai putin atractiv pentru turisti. Un alt aspect important ar fi gunoaiele: strazile secundare, albiile piriurilor si lizierele padurilor sint pline de mizerii, iar in multe zone din Busteni nici macar nu exista cosuri de gunoi. Alt aspect, poate si mai important, ar fi dispretul fata de natura de care dau dovada edilii orasului nostru: s-au taiat foarte multi copaci (si nu ma refer numai la pirtii), iar spatiile verzi au ajuns fie terenuri de constructii (doua parcuri desfiintate numai in ultimul an – cel de pe strada Erou Stanica si cel de la posta), fie maidane pe care se organizeaza curse de motocilism si ATV (Valea Cerbului). De altfel, de cind Emanoil Savin a ajuns la primarie, Orasul Busteni a suferit un proces continuu de manelizare, iar acest lucru ii indeparteaza in primul rind pe oamenii care iubesc natura si muntele.

          Busteni, o statiune renascuta. Majoritatea componentelor acestui proiect sint bune in teorie, dar punerea in practica lasa de dorit. De amfiteatrul in aer liber cred ca ne puteam lipsi, iar distrugerea parcului de la posta a fost o mare, mare prostie. Nu stiu ce se construieste acolo, dar orice ar fi, ideea de a construi in mijlocul parcului este de-a dreptul cretina. Cu siguranta ca, daca edilii nostri ar fi avut macar un dram de minte si un dram de bun simt, parcul acela ar fi ramas intact, iar cladirea respectiva ar fi fost ridicata pe alt teren.
          Componenta turistica a proiectului “Busteni, o statiune renascuta” a costat 3,5 milioane de euro. Bani care vor trebui recuperati din incasarile suplimentare din turism, in urmatorii ani. De fapt, e nevoie ca aceasta investitie sa produca mult mai mult decit acele 3,5 milioane, astfel incit sa aiba o justificare cit de cit satisfacatoare. Primarul Emanoil Savin apreciaza ca, pina in 2015, numarul de turisti va creste cu 10%, datorita acesei investitii (sper ca 10% fata de nivelul din 2007, nu fata de santul turistic in care ne aflam acum). Ramine de vazut daca va fi asa… Partea buna e ca se mai ofera si astfel de estimari, chiar daca sint destul de vagi. In mod normal, fiecare proiect major ar trebui insotit de niste argumentatii serioase si detaliate si ar trebui validat printr-o serie de dezbateri publice (o dezbatere publica ar fi putut salva parcul de la posta, de exemplu).
          Alt lucru foarte interesant care mai apare in raport este conceptul de “interventie minimala”, pe care primaria cica il va aplica in cazul unora dintre componentele proiectului “Busteni o statiune renascuta”. Asta dupa ce au taiat copacii de linga parcul central si au distrus parcul de la posta. Acolo nu a fost interventie minimala, ci interventie… maximala. E bine, totusi, ca primarul a auzit de expresia “interventie minimala”, chiar daca, in mod evident, nu intelege conceptul (e de ajuns sa ne uitam la cite distrugeri a facut prin Busteni si imprejurimi ca sa ne dam seama de asta).

          Asistenta sociala. Nu cunosc situatia exacta, insa, dupa cifre, se pare ca la acest capitol s-a mai facut cite ceva. Insa pomenile pe care primarul le mai organizeaza de sarbatori sau cu diferite ocazii nu le-as include la “asistenta sociala”. Pachetele cu dulciuri si ghivecele cu flori au mai mult un efect psihologic si… electoral, dar cam atit. Ajutorul dat oamenilor ar trebui sa fie sistematic si in functie de nevoile fiecaruia (alimente, incalzire etc.). Recent am auzit de un caz in care unei familii din Busteni i-a fost luat un copil, pe motiv ca nu ar fi avut conditii ca sa il intretina. Iar primaria nu a facut nimic ca sa ii ajute, desi ar fi putut. O mie de euro pe an, pentru un astfel de copil, ar fi o suma importanta, pe care o primarie care face fel de fel de cheltuieli aiuristice si-ar fi permis cu siguranta sa o plateasca. Deci e clar ca, in cazul asistentei sociale, exista mult loc de mai bine.

          Proeicte 2008-2011. Aici apar mai multe lucrari la infrastructura (insumind vreo 9 milioane de euro), printre care si lucrarile la strada Fantanii, un adevarat fiasco, o bataie de joc care a durat mai multe luni. Intre timp, lucrurile s-au remediat, dar eu, in locul primarului, nu as aminti de strada Fantanii atunci cind vine vorba de realizari. Mai ales ca deja au aparut niste gropi in asfaltul proaspat turnat.

          Proiecte 2010-2013. Aici deja avem citeva proiecte aberante, care sper ca nu se vor materializa niciodata. Evident, primarul nu explica de ce sint bune aceste proiecte si de ce sint considerate “prioritati”. Si, evident, nimeni nu consulta populatia, chiar daca e vorba de cheltuirea unor sume uriase si de un impact negativ semnificativ. Pur si simplu, ni se insira o lista de proiecte, unul mai aberant ca altul, si… atit. La capitolul “proiecte aberante” le-as include pe urmatoarele 3:

  • Drumul Busteni-Rasnov. Pina la urma nu mi-e clar daca se mai asfalteaza sau nu, pentru ca in raportul primarului Emanoil Savin apare o valoare a investitiei de 2,5 milioane de euro, ceea ce e destul de putin pentru o sosea de munte de vreo 7 kilometri (Busteni – Gura Diham – Diham). Dar, daca drumul nu va fi asfaltat, atunci de ce mai vorbeste primarul despre rezolvarea problemei circulatiei pe DN1? Nu e deloc clar, iar asta spune multe despre cit de “bine” isi informeaza Primaria Busteni cetatenii… De ce soseaua Busteni-Rasnov este un proiect daunator si fara sens am scris deja aici: Drumul Busteni – Rasnov: beneficii si costuri. Iar pentru cine isi inchipuie ca o noua sosea intre Busteni si Rasnov, pe la Gura Diham, ar rezolva problema circulatiei pe DN1, am dat un raspuns aici: Drumul Busteni – Gura Diham – Rasnov si traficul pe DN1.
  • Asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora, in lungime de 7 kilometri, despre care am scris aici: Asfaltare drum forestier Busteni – Culmea Zamora. Cineva mi-a spus, in sectiunea de comentarii a acelui articol, ca acest drum forestier se asfalteaza pentru ca va deservi un alt proiect, anume domeniul schiabil Valea Fetei, care ar uni Busteniul de Azuga prin pirtii de schi. Nu am auzit inca nicio motivatie oficiala a asfaltarii drumului Busteni – Culmea Zamora. Despre domeniul schiabil din Muntii Baiului o sa scriu in curind mai pe larg, pentru ca si acel proiect, asa cum arata pe hirtie, are o gramada de probleme.
  • Pirtie olimpica de schi fond pe Zamora, in Muntii Baiului. Un proiect absolut stupid, despre care, de asemenea, o sa scriu in curind mai in detaliu.

          Parcul Natural Bucegi. Cifrele din raport – 130 km de trasee pentru drumetie si 76 km trasee marcate de MTB – par umflate, dar asta e mai putin important. O alta cifra este importanta si anume cele 225 de hectare din Parcul Natural Bucegi, incluse in “zona de dezvoltare durabila”. Banuiesc ca este vorba de o halca destul de mare din zona impadurita a versantului estic al Muntilor Bucegi, in portiunea Telecabina Busteni – Kalinderu – Valea Alba – Plaiul Munticelul – Poiana Costila – Poiana Izvoarelor. Se spune ca aceasta zona va fi rezervata investitiilor, avind prioritate investitiile de interes turistic. Se mai spune ca lista proiectelor care ar urma sa fie realizate pe suprafata celor 225 de hectare este dominata, in cea mai mare parte, de componente ale “Programului de dezvoltare a domeniului schiabil al statiunii”. Adica, in traducere, o droaie de pirtii de schi si telescaune, facute dupa ureche, fortat, intr-o zona improprie dezvoltarii domeniilor schiabile si sensibila din punct de vedere ecologic. In raportul primarului Savin se spune ca acest program ar trebui finalizat pina la momentul organizarii FOTE 2013 (februarie 2013), dar sansele ca acest lucru sa se intimple sint nule, deci, deocamdata, nu e motiv de ingrijorare.

          Impactul circulatiei auto asupra mediului. Foarte interesant paragraf. O sa citez citeva idei din raportul primarului:

  • “Traficul rutier constituie o sursa de poluare importanta”.
  • “Gazele emise din trafic contribuie atit la cresterea aciditatii atmosferei, cit si la formarea ozonului troposferic, cu efecte directe si/sau indirecte asupra tuturor componentelor de mediu (vegetatie, fauna, sol, apa)”.
  • “Prezenta metalelor în gazele de esapament afecteaza calitatea solului si apelor, starea de sanatate a florei si faunei”.
  • “Are loc poluarea solului cu diferite deseuri, în special în locurile de parcare”.
  • “Traficul produce disconfort locuitorilor din zonele cailor rutiere importante prin gazele de esapament si prin zgomot si vibratii”.
  • “Traficul produce […] scaderea valorilor estetice ale peisajului generata de emisiile de gaze arse si de fum”.

          Deci masinile polueaza, iar poluarea este rea. Stiam asta deja. Dar, daca toata lumea e de acord in aceasta privinta, atunci de ce mai sustine primarul proiecte aberante precum crearea unei noi sosele intre Busteni si Rasnov, fix pe Valea Cerbului, pe la Gura Diham si apoi peste Diham? Nu e de ajuns ca e poluare mare de la traficul de pe DN1, trebuie sa mutam poluarea si in mijlocul naturii? Acelasi lucru este valabil si pentru Muntele Zamora, pe care Primaria Busteni vrea sa il urbanizeze, creind o intreaga retea stradala pe locul in care acum exista o padure.

          Evaluarea celor doua mandate ale primarului Emanoil Savin. Nu e o evaluare completa (mai sint multe aspecte care merita discutate), ci doar citeva aprecieri, cu bile albe si bile negre:

  • Invatamint: o bila alba (cu mentiunea ca m-am uitat doar la cifre, nu cunosc detalii despre investitiile propriu-zise).
  • Cultura: si aici ar fi o bila alba.
  • Dezvoltarea turismului: o bila neagra – costuri foarte mari (bani cheltuiti si multe distrugeri), beneficii discutabile.
  • Asistenta sociala: ar trebui regindita, e loc de mai bine. Fara bile, pentru ca nu cunosc exact raportul dintre ceea ce s-a facut si ceea ce s-ar fi putut face.
  • Reteaua stradala: o bila neagra. S-au facut asfaltari, dar calitatea asfaltului lasa de dorit. Ar mai fi si fiasco-ul din 2010 numit “Strada Fantanii”, trotuarele transformate in parcari, bordurile sparte, gropile din trotuarele de pe maginea DN1 si asa mai departe.
  • Gunoaie: bila neagra. Se face curatenie mai mult in centru si pe marginile DN1, dar, in rest, in Orasul Busteni este multa mizerie. Prea multa pentru un oras cu pretentii de statiune turistica. Nici macar nu s-au montat cosuri de gunoi, asa cum promisese primarul in urma cu vreun an.
  • Proiecte majore: si aici o bila neagra. Cele mai multe dintre aceste proiecte au fost si sint gindite superficial, iar populatia nu a fost si nu este consultata in niciun fel, asa cum ar fi normal intr-un “oras european modern”.
  • Urbanism: o bila neagra, mare cit casa. Prea multe viloaie de neam prost, prea mult haos urbanistic. Busteniul a devenit un oras mai urit din 2004 incoace.
  • Factorul “manelism”: 100 de bile negre. O sa amintesc doar de Moto X Country, un eveniment profund manelist, desfasurat luna trecuta pe Valea Cerbului.
  • Respectul pentru natura: un milion de bile negre. Prestatie absolut execrabila.

          Per total, chiar daca s-au facut si lucruri bune, acestea nu pot compensa, nici pe departe, toate prostiile, distrugerile si proiectele aberante initiate de primarul Emanoil Savin. Din punctul meu de vedere, la Busteni, perioada 2004-2011 s-a evidentiat prin dezvoltare haotica, manelizarea orasului, distrugeri si lipsa democratiei.