Nunta, mare nunta, la sfirsitul saptaminii trecute, la castelul Cantacuzino din Busteni. Nu stiu exact cine cu cine s-a casatorit si, sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza. Mult mai interesant este, insa, cine cu cine s-a incuscrit… Unul dintre cuscri este Kurt Neuschitzer, proprietar, printre altii, al castelului Cantacuzino si al domeniului cu acelasi nume (prin intermediul firmei SC Zamora Estate SRL), iar celalalt este nimeni altul decit primarul Busteniului, Emanoil Savin.
          Desigur, membrii “nobilimii” de pe Valea Prahovei au dreptul sa se incuscreasca si sa se infrateasca intre ei pina nu mai pot. Nu e treaba mea, nu ma priveste si nici nu ma intereseaza viata lor privata. Atunci cind spun ca este “interesant”, nu o spun in sens monden, adica in sens de birfa, ci dintr-o perspectiva mult mai serioasa, aceea a cetateanului preocupat de felul in care autoritatile publice ii reprezinta interesele. De exemplu, ma intereseaza foarte mult care sint relatiile dintre o institutie publica, Primaria Busteni, condusa de socrul mic, si o firma privata, SC Zamora Estate SRL, condusa de socrul mare. Ma intereseaza si mi se pare dubioasa insistenta cu care socrul mic, prin intermediul institutiei publice pe care o conduce, sustine fel de fel de proiecte care ar urma sa fie amplasate pe terenul detinut de socrul mare (padurea de pe Muntele Zamora). Si ma intereseaza, de asemenea, si zecile de milioane de euro, bani publici, pe care socrul mic doreste si se zbate sa le atraga pentru proiecte de pe urma carora ar urma sa beneficieze firma socrului mare.
          Nu vi se pare ca toata treaba asta duhneste a conflict de interese? Nu vi se pare ciudat ca proiectele socrului mare sa depinda de semnatura socrului mic? Nu vi se pare ciudat ca Primaria Busteni sa planuiasca fel de fel de afaceri de zeci sau sute de milioane de euro cu firme conduse de rude ale primarului? Din punct de vedere legal si moral, primarul Busteniului are obligatia de a lucra in interesul cetatenilor acestui oras. Dar oare ce se va intimpla daca, la un moment dat, va avea de ales intre interesul public si interesul propriei familii? Care dintre acestea va avea prioritate? Catre ce proiecte se vor concentra eforturile Primariei Busteni si catre ce proiecte se vor duce banii publici? Catre proiectele care aduc beneficii maxime la costuri minime pentru cetateni, asa cum ar fi normal? Sau catre proiectele care aduc beneficii membrilor familiei primarului? Si ce se va intimpla in cazul unui proiect care ar putea aduce beneficii insemnate pentru rudele primarului, dar care este pagubos pentru cetateni? Va sustine primarul Emanoil Savin un astfel de proiect? Va actiona in interesul propriei familii sau in interesul cetatenilor pe care ii reprezinta?
          Motive de a suspecta ca e ceva necurat in relatia dintre Primaria Busteni si proprietarii domenuiului Cantacuzino sint destule:

  • (1) Acum mai putin de un an, Primaria Busteni facea o intelegere cu SC Zamora Estate SRL, care ceda 63 de hectare de padure pe o suma de 10 RON, teren pe care primaria se angaja sa faca mai multe pirtii de schi alpin si schi fond, plus toata infrastructura aferenta, cu strazi asfaltate si toate utilitatile. Totul de la zero, din bani publici.
  • (2) Viitoarea pirtie de schi fond, “necesara” pentru FOTE 2013, a fost mutata, de catre acelasi primar al orasului Busteni, de la locatia initiala, pe domeniul Cantacuzino, detinut de actualul sau cuscru. Chiar daca, din punctul de vedere al interesul public, aceasta a fost, probabil, cea mai proasta alegere cu putinta: pe domeniul Cantacuzino nu exista infrastructura de niciun fel, zona este greu accesibila si improprie construirii unei pirtii de schi fond, iar costurile sint mult mai mari decit daca intrecerile de schi fond de la FOTE 2013 s-ar fi desfasurat in alta parte.
  • (3) Recent, socrul mic a cerut si a si primit fonduri de la MDRT, prin PNDI, pentru a asfalta un drum forestier, care, surpriza!, strabate fix mosia socrului mare. Si pe al carui schelet, acelasi socru mare planuieste, impreuna cu Primaria Busteni, sa realizeze o sumedenie de alte proiecte.
  • (4) Unul dintre aceste proiecte se pare ca ar fi un domeniu schiabil nou-nout, facut de la zero intr-o zona greu accesibila (Zamora – Valea Fetei), la vreo 8 kilometri de Busteni, in creierii muntilor. Din punct de vedere tehnic, zona respectiva a fost aleasa foarte prost, iar proiectul viitorului domeniu schiabil a fost facut cu picioarele: pirtii scurte si abrupte, la altitudini mici, inclusiv pe versant sudic.
  • (5) Si, nu in ultimul rind, ar mai fi si proiectul asa-zisei “statiuni de un miliard de euro”, propus de socrul mare si sustinut fara rezerve de catre socrul mic. Este vorba, desigur, de Statiunea Zamora (Golf, Ski and Holiday Resort), proiect ce presupune urbanizarea masiva a muntelui cu acelasi nume si disparitia citorva sute de hectare de padure, padure in locul careia ar urma sa apara inclusiv un nou cartier rezidential.

          Din punctul meu de vedere, primarul Emanoil Savin ar trebui sa-si dea demisia. Este vorba de o demisie de onoare, deoarece functia pe care o ocupa in prezent, aceea de primar al orasului Busteni, mi se pare incompatibila cu relatia de rudenie pe care o are cu unul dintre oamenii a carui firma lucreaza indeaproape cu Primaria Busteni, planuind afaceri de multe, foarte multe milioane de euro. Nu ma astept ca acest lucru sa se intimple, insa asa ar fi normal, intr-o societate civilizata.

Advertisements