“Moto X Country 2011” este numele unui festival cu si despre motoare, in special motocilete enduro, care s-a desfasurat in urma cu vreo 10 zile la Busteni, pe Valea Cerbului. Moto X Country 2011 a fost precedat de Moto X Country 2010, anul in care a si inceput toata aceasta dementa manelista la Busteni, si se pare ca, in incercarea edililor de a crea o veritabila traditie a neamului prost, va fi urmat, la anul, de Moto X Country 2012. Pentru ca, atunci cind e vorba de promovarea manelismului si de distrugerea naturii, Primaria Busteni se afla intotdeauna in primele rinduri.
          De ce folosesc termenul “manelism” atunci cind vorbesc despre Moto X Country? Pentru orice om de bun simt ar trebui sa fie evident de ce. Era o vreme cind prezenta unei singure motocilete prin padure ar fi fost catalogata drept un act de vandalism. Astazi, insa, vandalismul se desfasoara in cadru organizat, cu binecuvintarea autoritatilor locale. Poienile de pe Valea Cerbului, altadata verzi si pline de flori, au ajuns sa arate, dupa trecerea vandalilor de la Moto X Country 2011, ca un cimp proaspat arat dupa o ploaie torentiala. Cind spun “manelism” ma gindesc la motociclete improscind cu noroi in toate directiile, la zgomotul infernal pe care il faceau, de duduiau padurile si creierii turistilor veniti, in nesabuinta lor, ca sa se relaxaze la munte, la praful ridicat in aer, la fitele cocalarilor pe doua roti si la dezinvoltura cu care si ei si organizatorii isi bateau joc de natura. Pentru ca a fi manelist inseamna, printre altele, sa fii complet nepasaror fata de orice lucru care nu are legatura cu ideea ta de “distractie”. Nu conteaza ca deranjezi, nu conteaza ca distrugi, important e sa simti tu adrenalina. “Distractie, frate, sa s-auda motoru’, frate!” “Arde-o, arde-o! Brueeam! Brueeeeeam!” “Adrenalina, minca-ti-as!” Sa distrugi natura si sa-i deranjezi pe ceilalti turisti doar pentru ca tie, manelistul atomic, ti se pare ca e o chestie “cool” sa mergi cu motocicleta prin padure. Deci, da, “manelism” este termenul potrivit pentru a descrie o astfel de destrabalare motorizata in mijlocul naturii.


Sursa video: Montan TV / Valea Prahovei TV

          Supranumit “cel mai mare festival de endurocross pentru amatori din sud-estul Europei”, probabil din dorinta penibilelor autoritati locale din Busteni de a da o justificare cit de cit rationala acestui act de vandalism premeditat, Moto X Country 2011 nu a putut atrage mai mult de citeva sute de spectatori, desi, inaintea evenimentului, primarul Savin ne anunta cu mindrie ca sint asteptati vreo zece mii! Simbata, pe la prinz, cind am trecut si eu prin zona, erau mai putin de 200 de gura casca, multi dintre ei aflati acolo din pura intimplare, veniti, probabil, pe Valea Cerbului ca orice alt turist de weekend, fara sa fi auzit vreodata de Moto X Country pina in acel moment. Asadar, un festival relativ anonim, a carui contributie la dezvoltarea turismului pe plan local este, practic, nesemnificativa. Ceea ce inseamna ca scuza pe care ne-o servesc autoritatile in astfel de situatii – “distrugem natura, dar dezvoltam turismul” – nu functioneaza si in cazul Moto X Country (nu ca ar fi alte cazuri in care as da mai mult de doi bani pe o astfel de justificare). Iar daca la Moto X Country 2011 a fost vorba mai mult de distrugere si mai putin de dezvoltarea turismului, atunci mi se pare normal sa pun urmatoarea intrebare: din ce motive mai organizam noi, oare, asemenea mizerii maneliste la Busteni?

Advertisements