Oare cam cite mii de salarii au trebuit sa fie taiate cu 25% pentru ca noi, la Busteni, sa ne putem permite asemenea extravagante? Ma refer, desigur, la asfaltarea drumului forestier dintre Busteni si Culmea Zamora, proiect pe care Primaria Busteni s-a grabit sa-l includa in PNDI (Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii), mai exact componenta “10.000 km drumuri judetene si locale”, al MDRT-ului condus de Elena Udrea. De ce comparatia cu salariile taiate? Deoarece banii pentru asfaltarea acestui drum forestier vor veni de la buget, acelasi buget despre care guvernul a spus ca nu poate suporta plata salariilor integrale. Cu alte cuvinte, bani de salarii n-avem, dar avem bani pentru MDRT, bani pe care acest minister ii foloseste pentru a finanta fel de fel de proiecte aberante ale unor primari din provincie, asa cum este si cazul asfaltarii drumului forestier Busteni – Culmea Zamora.
          Pai daca asfalarea acestui drum forestier este considerata mai importanta decit plata salariilor, mai importanta decit scolile si spitalele pentru a caror inchidere este invocat acelasi motiv – lipsa banilor de la buget – mai importanta decit reabilitarea strazilor din Busteni si decit multe alte lucruri, atunci inseamna ca, cel putin in teorie, proiectul are in spate niste justificari extrem de serioase.
          Prin urmare, intrebarea mea pentru Primaria Busteni ar fi urmatoarea:

          In ce fel serveste asfaltarea acestui drum forestier interesele cetatenilor?

          Si nu este de ajuns un raspuns superficial si vag, de genul “vrem sa dezvoltam turismul” sau “ca sa putem urca pe asfalt pina in Muntii Baiului”. Raspunsul ar trebui sa fie suficient de convingator, astfel incit sa justifice prioritatea pe care o are un astfel de proiect, pe timp de criza, fata de alte chestiuni care, cel putin din punctul meu de vedere, sint mult mai importante. De ce nu se gasesc bani pentru scoli, spitale, salarii sau autostrazi, dar se gasesc atunci cind unui primar ii vine pe chelie ideea nastrusnica de a asfalta un drum forestier?