Primaria Busteni, printr-un gest pe care eu il consider iresponsabil, a ales sa sacrifice poienile de pe Valea Cerbului, pentru a crea, de la zero, un nou cartier de vile, denumit “Cartierul campionilor”. In principiu, lucrurile decurg cam asa:

  • (1) Primarul Savin alege niste personalitati dupa criterii pur personale, in general sportivi, mai mici sau mai mari.
  • (2) Primarul Savin le acorda acestor personalitati titlul de “cetatean de onoare”, in ciuda faptului ca multe dintre ele nu au nicio legatura cu orasul Busteni (Adrian Mutu, Ilie Nastase, Ionel Ganea sau Lucian Bute ar fi doar citeva exemple).
  • (3) Odata facuti cetateni de onoare, primarul Savin le mai acorda si un teren gratuit de 500 de metri patrati, din proprietatea orasului, pentru ca acestia sa isi faca o casa de vacanta.

          Pina aici nu ar fi chiar atit de grav, chiar daca eu, personal, consider aceste impropietariri pe banda rulanta drept un gest abuziv si sfidator fata de locuitorii orasului. Ceea ce face ca demersul primarului sa fie cu adevat scandalos este introducerea terenurilor de pe Valea Cerbului in acest circuit al donatiilor catre VIP-uri.

          Viziunea primarului Savin. Din cite am inteles, ideea i-a venit primarului dupa ce a vazut o parctica similara prin anumite statiuni din “lumea civilizata” (de Capri se pare ca ar fi vorba). Premisa de la care porneste primarul Savin e ca, daca vedetele isi fac vile in Busteni, cota statiunii pe piata turistica va creste semnificativ. Primarul pare atit de convins de acest lucru, incit nu are nici cea mai mica retinere in a sacrifica Valea Cerbului, o zona de interes turistic deosebit pentru orasul Busteni, doar ca sa poata “ctitori” acest nou cartier de vile.

          Ce efecte va avea strategia. In primul rind, cam ce gen de turist ar considera ca acum statiunea Busteni, cu tot aerul curat, peisajele, muntii si padurile sale, nu prezinta interes, dar ar fi dispus sa isi schimbe opinia in eventualitatea in care pe aici ar aparea niste case de vancata ale unor vedete? Raspunsul este evident: un snob! Nu orice fel de snob, ci un snob manelist… Genul de individ care este incapabil sa inteleaga frumusetea muntelui, dar care se emotioneaza atunci cind trece pe linga vila lui Mutu.
          Cit despre oamenii care, in prezent, inca mai vin la Busteni pentru munte… probabil ca vor deveni din ce in ce mai putini, respinsi de atmosfera manelista care pune, pe zi ce trece, tot mai multa stapinire pe orasul nostru. Atita timp cit noi taiem padurile si folosim poienile pentru a construi cartiere de vile, e de asteptat ca statiunea Busteni, altadata preferata oamenilor de munte, sa devina un loc pe care acestia sa il ocoleasca in viitor.
          In plan imobiliar, efectul va fi de a atrage alti si alti manelisti, oameni care vor zice: “frate, imi fac si io vila la Busteni, sa fiu vecin cu Mutu, frate!” Preturile terenurilor vor creste, Valea Cerbului se va umple de vile, iar Busteniul se va transforma, din statiunea iubitorilor de munte de altadata, intr-o veritabila capitala a manelismului de pe Valea Prahovei.

          Eficienta strategiei. In ceea ce priveste atragerea turistilor, efectele s-ar putea sa fie contrare asteptarilor. Pe plan intern, vom atrage turstii cu fite, manelistii si snobii care vor dori sa vina si ei in “orasul in care are vila Mutu”. Ii vom indeparta, in schimb, pe oamenii care iubesc muntele, mult mai multi si mult mai importanti pentru o statiune cum este Busteniul.
          Iar cine isi imagineaza ca turistii straini vor navali la Busteni, doar pentru ca si-au facut Mutu si Ilie Nastase vile, e complet rupt de realitate. In primul rind ca vedetele impropietarite de Savin sint, in cea mai mare parte, cunoscute doar la noi in tara (singura personalite recunoscuta la nivel mondial ar fi Ilie Nastase, boxerii sint cunoscuti mai mult in Canada, iar briliantul inchipuit este cel mult un fotbalist mediocru). Si, in al doilea rind, Romania nu este si nici nu va fi perceputa prea curind drept o destinatie turistica “de fite”, ci, mai degraba, ca o destinatie exotica. Prin urmare, o strategie mult mai buna ar fi sa ne bazam pe bogatia naturala, pe munti, pe paduri, pe frumusetea peisajelor, adica exact acele lucruri pe care oameni ca primarul Emanoil Savin vor sa le distruga, in detrimentul unor menelisme, gen “Cartierul campionilor”.

          Cartierul campionilor, un proiect manelist. Cum ar fi daca primarul Sorin Oprescu ar veni cu ideea de a parcela parcul Cismigiu si de a-l transforma in cartier de vile pentru vedete, asa… ca sa atraga mai multi turisti in Bucuresti!? Nu-i asa ca presa ar matura cu el pe jos? Nu-i asa ca ar iesi scandal? Nu-i asa ca toata lumea ar spune ca este un primar manelist? Bineinteles ca da, pentru ca este, intr-adevar, de un manelism crincen ca tu, primar, sa iti distrugi simbolurile orasului doar pentru a face un cartier de fite!
          Probabil ca exista si in lumea civilizata statiuni care, din ratiuni comerciale, ofera anumite facilitati unor persoane cu notorietate. Insa ei, spre deosebire de noi, nu si-ar distruge niciodata zonele de interes turistic, doar pentru a impropietari niste vedete. Pentru ca ei, spre deosebire de noi, nu sint manelisti. Ceea ce vrea sa faca primarul Savin cu Valea Cerbului – practic un fel de prostitutie imobiliara, in care noi oferim bucati din oras, distrugind zone cu potential turistic deosebit, doar pentru un plus de imagine – nu s-ar intimpla niciodata in tari ca Elvetia sau Austria.