Pe zi ce trece ma simt tot mai scirbit si mai revoltat fata de felul in care primarul sau, mai bine zis, dictatorul Busteniului intelege sa isi exercite functia de administrator al acestui oras. Pina acum, cred ca nu a fost luna in care primarul Emanoil Savin sa nu fi facut cite o prostie sau macar sa nu fi venit cu vreo idee traznita si distructiva pentru orasul Busteni. Dupa cum sugereaza si titlul, mizeria momentului este intentia de folosi poienile de pe Valea Cerbului pe post de teren pentru vile. Si nu e vorba de 2-3 vile, ci de un cartier intreg! “Cartierul campionilor”, dupa cum il intituleaza primarul “vizionar”, care acorda, pe bada rulanta, titluri de cetatean de onoare diferitor personalitati, alese dupa criterii pur subiective, dupa care le mai ofera, gratuit, si cite o parcela de 500 de metri patrati, din proprietatea orasului, ca sa isi faca si ei, minca-i-ar tata, o vila la munte. Pentru ca, nu-i asa, onoarea nu-i onoare daca nu e rost si de-o mica pomana…

          Cetateni de onoare? Care onoare? Adica avem niste personalitati care, desi nu au absolut nicio legatura cu orasul Busteni, vin aici, se pozeaza cu penibilii nostri edili, dupa care isi iau pomana si pleaca… Ce au facut aceste persoane pentru Busteni? Absolut nimic! Singurul criteriu dupa care au fost alesi: capriciile lui Savin-Voda! Insa cu adevarat de neam prost mi se pare faptul ca unii dintre ei, desi multimilionari si proprietari ai mai multor case (Ilie Nastase are un apartament chiar in Predeal!), nu au nici o retinere in a profita de o astfel de pomana marunta (raportat la posibilitatile lor). Frumos ar fi fost ca macar unul dintre ei sa fi zis: “Pentru mine, cinstea de a fi cetatean de onoare al Busteniului este suficienta. Nu pot sa accept un teren de pomana, pentru ca sint bogat, dar mai ales pentru ca Valea Cerbului nu este un maidan oarecare, pe care eu si altii ca mine sa ne construim vile, ca ultimii manelisti parveniti, ci este un bun al comunitatii, comunitate pentru care eu am un respect deosebit si, din acest motiv, nu vreau sa contribui la distrugerea acestei zone.” Acesta ar fi fost, intr-adevar, un gest demn de un cetatean de onoare, un gest pe care, insa, niciunul dintre ei nu l-a facut. Nici macar nu le-a trecut prin cap! Dar ce sa-i faci… se pare ca, pentru unii cetateni, dorinta de a acumula proprietati e mai puternica decit onoarea. Halal cetateni, halal onoare!
          Pentru acesti asa-zisi “cetateni de onoare”, Busteniul nu este un oras de suflet, ci doar locul in care isi vor face o vila. Vila in care nu vor sta, probabil, mai mult de o luna pe an. Pentru ei, Valea Cerbului este doar un teren viran, un “loc de casa”, un maidan cu valoare pur imobiliara, numai bun pentru a le intregi colectia de proprietati.
          Pentru noi, adevaratii cetateni ai acestei comunitati, cei care am crescut aici si ne iubim orasul, dar si pentru toti acei turisti care se simt legati sentimetal de aceasta statiune, Valea Cerbului reprezinta un loc deosebit, care trezeste nostalgii, o parte din sufletul orasului Busteni, care va muri odata cu aparitia primelor vile din mizeria numita “Cartierul campionilor”. De aceea, pentru mine, acesti asa-zisi “cetateni de onoare” si, de acum, complici ai primarului Savin la distrugerea sistematica a Busteniului, nu vor fi niciodata mai mult decit niste proprietari de vile, ca oricare altii, in rind cu toti smecherasii, manelistii, parvenitii si politrucii care si-au ridicat asemenea “edificii” in localitatea noastra. Ii respect ca sportivi, dar, din momentul in care au ales sa se asocieze cu acest primar, in schimbul unei pomeni de 500 de metri patrati de teren, am incetat sa ii mai respect si ca oameni.
          Asadar, dragi mari sportivi si personalitati ale Romaniei, sper sa va bucurati de pomana pe care Savin-Voda v-a facut-o din terenurile comunitatii, adica ale noastre, ale celor multi, si sa nu uitati sa le povestiti nepotilor despre cum voi, alaturi de acest… primar, ati pus umarul la distrugerea unui simbol al orasului Busteni – Valea Cerbului. RUSINE!

          Primarul Savin ne sfideaza pe toti. Desi, din punct de vedere legal, atit el, cit si gasca din Consiliu, au doar un rol administrativ, primarul nostru se comporta ca si cum ar avea drepturi de prorpietate asupra orasului. Ca si cum Busteniul ar fi al lui, iar noi, toti ceilalti, am fi doar niste taranoi tolerati pe mosia boierului. Iar boierul face tot ce ii pofteste inima… Daca vrea sa demoleze, demoleaza. Daca vrea sa distruga parcuri, le distruge. Daca vrea sa taie padurile, le taie. Daca vrea sa abuzeze de prerogativele sale, acordind zeci de titluri de “cetatean de onoare” dupa preferintele personale, abuzeaza. Daca vrea sa parceleze orasul Busteni si sa il dea la diversi indivizi, fie gratis, fie la preturi de nimic, il parceleaza. Daca vrea sa transforme Valea Cerbului in cartier de vile, o tranforma. Nu intreaba, nu cere sfaturi, nu da explicatii. Dictatorul perfect!
          Ceea ce nu intelege acest primar este ca orasul nu este nici al lui, nici al consilierilor, ci al nostru, al bustenarilor. Si nu numai al bustenarilor de acum, ci al tuturor celor care au trait aici si au tinut la acest oras, dar si al generatiilor viitoare, care, dupa cum merg lucrurile in prezent, vor mai auzi despre cit de frumoasa era Valea Cerbului doar din povesti. I-as spune si primarului “rusine!”, dar cred ca ar fi inutil, acest concept fiindu-i, probabil, complet strain…

          Ce imi provoaca sila. Sint atit de multe lucruri care mi se par revoltatoare in toata aceasta chestiune, incit nici nu stiu de unde sa incep… O sa incerc, totusi, sa le enumar:

 • (1) Primarul Savin trateaza Valea Cerbului ca pe un teren viran a carui principala intrebuintare este constructia de vile.
 • (2) Primarul Savin da terenurile comunitatii de parca ar da de la el, nu de la noi. Cu atit mai enervant este faptul ca acest primar nici macar nu este de aici, din Busteni, ci din Galati. N-ar strica sa aiba un pic mai mult respect pentru orasul sau de adoptie.
 • (3) Primarul Savin isi creeaza o imagine de filantrop pe spinarea orasului Busteni. Daca e atit de generos cu sportivii, ar trebui sa fie generos din banii lui. Daca vrea sa le ofere terenuri gratuite, sa le ofere din terenurile lui.
 • (4) Sint facuti cetateni de onoare niste oameni care nu au nicio legatura cu orasul Busteni, fiind alesi doar dupa preferintele personale ale primarului.
 • (5) Titlul de cetatean de onoare al orasului Busteni a ajuns sa fie bagatelizat, prin folosirea intr-un troc ieftin: “noi va dam diploma de cetatean de onoare si un teren moca, iar voi ne faceti reclama”.
 • (6) Primaria ofera gratuitati unor bogatasi. E de neam prost ca, intr-o tara cu atitia oameni saraci, noi sa facem cadouri bogatilor.
 • (7) Faptul ca niciunul dintre acesti bogatasi, proaspeti “cetateni de onoare”, nu a avut bunul simt sa refuze pomana primarului.
 • (8) Comportamentul lipsit de demnitate al autoritatilor locale. Pentru a ciupi si noi un pic de capital de imagine de la aceste personalitati sintem gata de orice: ii facem cetateni de onoare, le punem covor rosu ca la sefii de stat, ii asteptam cu piine si sare, sacrificam Valea Cerbului ca sa le dam terenuri gratis, ne rugam de ei sa isi faca o vila in orasul nostru… de parca am fi ultimii taranoi, dintr-un sat din fundul Pamintului!
 • (9) Faptul ca Adrian Mutu, om implicat in foarte multe scandaluri, de la consumul de droguri pina la ospatarii batuti, a fost ales sa reprezinte imaginea orasului Busteni. Adica nu era de ajuns ca Mutu ma reprezenta ca roman, acum ma reprezinta si ca bustenar!
 • (10) Strategia de “dezvoltare” a primarului Savin, de a crea “Cartierul campionilor”, se bazeaza pe o filozofie manelista. Este o strategie menita sa faca Busteniul mai atractiv pentru snobi si mai putin atractiv pentru iubitorii de munte si de natura, din moment ce presupune distrugerea unor poieni in detrimentul unui cartier de vile. Busteniul a fost si este o statiune de munte, dar, sub Savin-Voda, tinde tot mai mult sa devina o statiune de fite.
 • (11) Faptul ca primarul nu a consultat populatia. Sa transformi Valea Cerbului in cartier de vile este o decizie majora pentru Busteni, pe care primarul nu ar fi trebuit sa o ia de capul lui, ci numai dupa consultarea locuitorilor orasului. Ma indoiesc ca bustenarii ar fi acceptat o asemenea gogomanie.
 • (12) Faptul ca, pentru a transforma Valea Cerbului in zona rezidentiala, este invocata, printre altele, si dorinta de a recompensa niste sportivi romani cu merite deosebite (altfel un gest frumos, daca il scoatem din context). In mod normal, statul roman ar trebui sa ii recompenseze pe acesti sportivi, nu Emanoil Savin, in numele nostru, al bustenarilor, iar a sacrifica Valea Cerbului in acest scop mi se pare un gest iresponsabil din partea primarului.