Primaria Busteni motiveaza construirea unei noi sosele Busteni – Rasnov, care sa treaca pe la Gura Diham si cabana Diham, prin faptul ca se va rezolva problema circulatiei pe DN1 – o problema “nationala”, dupa cum spune primarul Busteniului, Emanoil Savin. Problema este una cit se poate de reala, dar solutia propusa de Primaria Busteni e una extrem de proasta, de parca ar fi fost aleasa cu picioarele.
Caracteristicile traficului de pe DN1. Apogeul aglomeratiei de pe DN1 este atins vineri dupamasa si simbata dimineata, pe sensul Bucuresti – Brasov, si duminica, pe sensul Brasov – Bucuresti. Motivele sint evidente: cei mai multi dintre turistii de pe Valea Prahovei vin dinspre Bucuresti, vineri seara sau simbata dimineata, si pleaca inapoi duminica. De asemenea, portiunea din DN1 cea mai aglomerata, acolo unde se formeaza cel mai des coloane de masini, este intre Busteni si Sinaia. Intrebarea care se pune este urmatoarea: in ce fel va fi afectat traficul de pe DN1, daca se va construi o noua sosea intre Rasnov si Busteni?
Pe sensul Bucuresti – Brasov. Daca vii dinspre Bucuresti, cu sau fara sosea spre Rasnov, pina la iesirea din Busteni nu vei avea de ales si va trebui sa mergi in aceeasi aglomeratie ca si pina acum: numarul de masini va fi acelasi, iar coloanele se vor forma undeva intre Sinaia si Busteni. De asa-zisele avantaje ale noii sosele spre Rasnov vei putea beneficia abia dupa ce vei trece de Busteni, adica intr-un punct in care traficul de pe DN1, pe acest sens, oricum incepea sa devina mai lejer (deoarece multe masini ramin in Sinaia sau Busteni, plus faptul ca e depasita zona stradutelor laterale si a trecerilor de pietoni din Busteni, o importanta cauza a ingreunarii circulatiei pe DN1).
Insa de beneficiile, relativ reduse, ale noii sosele Busteni – Rasnov te vei putea bucura doar vreo 10 km, adica de la iesirea din Busteni, pina la intrarea in Predeal, acolo unde exista deja o alta varianta spre Rasnov, care preia trafic de pe DN1, anume DN 73A. Efectul soselei Busteni – Gura Diham – Rasnov va fi ca acele masini, care acum vin pe DN1 si o iau spre Rasnov pe DN 73A, vor putea sa faca acest lucru cu 10 km mai devreme. Asta inseamna ca diferenta se va simti in trafic doar pe acea portiune de 10 km, dintre Busteni si Predeal.
Aceasta sosea nu va avea absolut niciun efect asupra zonei cu cele mai mari probleme, adica segmentul Sinaia – Busteni (inclusiv interiorul orasului Busteni), locul unde, de altfel, se formeaza cel mai des coloane de masini. Pentru ca o astfel de sosea sa descongestioneze traficul in mod eficient, ea ar trebui sa se ramifice din DN1 undeva inainte de Comarnic si de acolo sa mearga spre Brasov. Cu cit soseaua se ramifica mai la nord, cu atit scade eficienta. Prin urmare, o sosea ce se desprinde din DN1 la nord de orasul Busteni, asa cum este cazul soselei Busteni – Gura Diham – Rasnov, nu poate avea decit o eficienta foarte redusa.
Pe sensul Brasov – Bucuresti. Pe acest sens, atunci cind DN1 este mai aglomerat, problemele incep undeva in zona orasului Predeal (se aglomereaza din cauza turistilor din Predeal care se intorc acasa si din cauza masinilor suplimentare care intra pe DN1 de pe DN 73A). Odata ajuns la intersectia dintre DN1 si DC 132 (Gura Diham – Busteni), adica la intrarea in Busteni, lucrurile vor sta la fel ca si pina acum: acelasi numar de masini, aceleasi coloane, aceeasi aglomeratie – drumul de la Busteni pina la Bucuresti va fi cel putin la fel de rau ca in prezent. Asta inseamna ca, si pe acest sens, segmentul din DN1 vizat pentru fluidizare (prin construirea soselei Rasnov – Busteni) este aceeasi portiune de 10 km dintre Predeal si Busteni.
Efectul soselei Busteni – Rasnov va fi de fluidizare a traficului pe portiunea Predeal – Busteni, prin preluarea unui numar de masini de pe DN1, masini care vor veni dinspre Rasnov, via Gura Diham – Busteni. Aparent, asta reprezinta un avantaj, insa exista o problema: toate masinile care dispar de pe DN1 intre Predeal si Busteni, vor reveni pe DN1 la intersectia acestuia cu DC 132 (soseaua dinspre Rasnov). Asta inseamna ca numarul de masini si viteza de deplasare a acestora dincolo de Busteni (adica la sud) vor fi neschimbate fata de cele din prezent, pentru ca “debitul” ramine constant. Iar asta va duce la crearea unui “efect de pilnie” in zona intersectiei mai sus amintite: pe DN1, dinspre Predeal, va veni un numar mare de masini; pe DC 132, dinspre Rasnov, va veni, de asemenea, un numar mare de masini; la sud de interesectie, inspre Sinaia, coloana va fi deja formata (se va forma indiferent daca se va face sau nu o sosea Rasnov – Busteni) – toate aceastea vor duce la crearea unui blocaj in locul in care DN1 se uneste cu DC 132. Cu alte cuvinte, in loc sa avem o singura coloana mare intre Predeal si Busteni, ca acum, vom avea doua coloane ceva mai mici, una dinspre Predeal si alta dinspre Gura Diham, fiecare asteptindu-si rindul sa intre in coloana de pe DN1, dintre Busteni si Sinaia. Adica un ambuteiaj de toata frumusetea!
Coloana dintre Predeal si Busteni va fi, intr-adevar, mai scurta, dar se va misca mult mai lent – timpul de asteptare va fi acelasi, din cauza ca acum vor trebui asteptate sa intre in DN1 si toate masinile din coloana fomata intre Gura Diham si Busteni. Prin urmare, pe sensul Brasov – Bucuresti, efectul soselei Rasnov – Busteni va fi, practic, nul!
Concluzie. Soseaua Busteni – Gura Diham – Rasnov este o solutie proasta pentru problema aglomeratiei pe DN1 din urmatoarele motive:
- (1) Desi va avea peste 30 de km, aceasta sosea va influenta traficul pe o portiune de doar 10 km din DN1.
- (2) Influenta va fi redusa, pentru ca la nord de Busteni traficul oricum devine mai lejer.
- (3) Influenta se va simti doar pe sensul Bucuresti – Brasov.
- (4) Pe sensul Brasov – Bucuresti, efectele asupra traficului de pe DN1 vor fi nule sau chiar negative, din cauza “efectului de pilnie”.
Asadar, argumentul conform caruia este nevoie de o noua sosea intre Busteni si Rasnov, pe la Gura Diham, pentru a rezolva problema aglomeratiei de pe DN1, nu sta in picioare.
PS : Imaginea din satelit a zonei in care ar urma sa fie construita viitoarea sosea o puteti gasi pe Google Maps: zona Busteni – Gura Diham – Rasnov. Busteniul e linga marginea de jos, in centru, iar Rasnovul e linga marginea de sus si un pic in stinga. Gura Diham e in dreptul orasului Azuga, pe orizontala, in stinga.
Actualizare 14-decembrie-2011: Pentru ca acest articol este unul dintre cele mai vizualizate de pe blog, vreau sa fac o precizare suplimentara (in special pentru slugile primarului din Busteni), ca sa nu se inteleaga gresit: cind spun “analiza de trafic”, nu am pretentia ca analiza mea de mai sus este o analiza stiintifica. Este vorba doar de niste argumente de bun simt, pe baza carora eu am tras concluzia ca o viitoare sosea Busteni – Rasnov, pe la Gura Diham, nu ar avea o influenta pozitiva prea mare asupra traficului de pe DN1. Cei care ar trebui sa vina cu analize complexe, serioase, sint cei care cheltuiesc banul public. In momentul in care tu, ca autoritate publica, vii si spui “trebuie sa cheltuim N milioane de euro, pentru a implementa solutia S, care rezolva problema P”, atunci ai datoria sa prezinti cetatenilor niste analize care sa demonstreze ca solutia S rezolva, intr-adevar, problema P, intr-un mod satisfacator. Desi nu era obligatia mea, de cetatean, eu am adus citeva argumente IMPOTRIVA proiectului de a face o sosea Rasnov – Busteni. As vrea sa aud, din partea autoritatilor, si niste argumente “pentru”, sustinute cu cifre si analize serioase. Pentru ca, atita timp cit un proiect de anvergura, de genul crearii acestei noi sosele intre Busteni si Rasnov, nu este justificat decit prin aprecieri superficiale, facute dupa ureche de catre niste politicieni locali, eu, cetateanul, ma simt insultat.
Anonymous
Sep 16, 2011 @ 09:51:04
Daca se face drumul alternativ, paralel cu DN1 intre Sinaia si pana la iesirea din Busteni – incepand din Poiana Tapului – deci de la iesire din Sinaia, trecand prin cartier Zamora si iesind la intrarea catre Gura Diham, atunci s-ar rezolva si portiunea aceasta de drum. Exista un asemenea plan, din ce am citit in mass-media
mamsaturat
Sep 18, 2011 @ 08:02:59
Da, am auzit si eu. Din cite am inteles este vorba de niste drumuri cedate de Casa Regala pentru Orasul Sinaia, pe care primarul Vlad Oprea ar vrea sa le asfalteze si sa le foloseasca ca alternative la DN1. Mai multe detalii nu stiu, dar am indoieli in privinta eficientei… Depinde cit de largi si de lungi vor fi drumurile, cit de intortocheate si asa mai departe.
Si mai e o problema: ca sa iasa, dinspre Zamora, la intrarea pe DC 132 (Busteni – Gura Diham) drumul va trebui sa traverseze liniile ferate. Asta inseamna ca va trebui construit un pod ceva mai mare. In conditiile in care Primaria Busteni sta cite un an la asfaltarea unor stradute de 2-300 de metri – s-au chinuit aproape un an cu strada Fintinii, iar acum se chinuie cu strada Alpinistilor – s-ar putea sa fie gata mai repede autostrada Comarnic-Brasov decit podul acela.
Dar chiar daca se face, totusi, o centura pentru portiunea Sinaia-Busteni, majoritatea argumentelor mele impotriva soselei Busteni-Rasnov ramin valabile: va fi in continuare vorba de o sosea de peste 30 de km care influenteaza traficul pe o portiune de doar 10 km din DN1, costurile ramin in continuare foarte mari, efectele negative asupra mediului ramin aceleasi, efectele negative asupra turismului ramin aceleasi. Deci, pur si simplu, nu merita.
Solutiile acestea cu drumulete alternative mi se par cele mai proaste posibile, din mai multe motive – costuri mari, poluare suplimentara, degradarea mediului natural, aspect inestetic (Valea Prahovei este o zona turistica si trebuie sa arate ca atare, nu ca marginea unei sosele de centura). Exista si alte solutii, pe care nu le detaliez acum: sistem de semafoare, incurajarea mijloacelor de transport alternative pentru turisti (tren si/sau autobuze), schimbarea filozofiei despre turism (in prezent, Valea Prahovei se bazeaza mult prea mult pe turistii de weekend si pe snobi) si, evident, construirea de autostrazi (Comarnic-Brasov sau orice alta varinata care poate prelua traficul de pe DN1). Plus alte solutii, ceva mai slabute, dar oricum mai bune decit astea cu drumuletele.
Ce nu inteleg eu, insa… de unde atita preocupare din partea primarilor de pe Valea Prahovei pentru circulatia de pe DN1? In mod normal, fiind vorba de un drum national important, problema ar trebui rezolvata de Ministerul Transporturilor, nu de catre administratiile locale. Eu cred ca e altceva la mijloc… Nu cred ca mor ei de grija circulatiei de pe DN1, ci cred ca, de fapt, urmaresc si alte lucruri, iar rezolvarea problemei traficului de pe DN1 este mai mult un pretext. Cel putin asta e senzatia pe care o am eu…
Victor
May 19, 2013 @ 19:08:36
Pai daca ne uitam pe harta, constatam ca nici macar nu s-ar scurta drumul de la Busteni la Rasnov daca s-ar trece prin Diham. E doar o impresie falsa de scurtatura, o iluzie care se spulbera imediat ce consulti harta.
Razvan
Apr 27, 2015 @ 08:03:40
Savin asta al vostru e un slugoi retard, care se comporta ca pe mosia lu ma-sa. Mi-e sila de el si de multi altii ca el. Costuri?! Beneficii?! A luat cineva in calcul impactul ecologic pe care il are INCA o sosea intr-un habitat natural limitat ca suprafata, si asaltat permanent de defrisari, vinatori si constructii ilegale? Sau ‘legale’… cui ii pasa, cind legile sunt facute de o gasca mai mare de alti hoti si slugoi, fara nici cea mai mica urma de etica sau moralitate. Vezi cacacioasa aia de Plumb care da verde la ‘recoltarea’ ursilor, cacaciosii de Tiriac si Nastase – care isi rezolva frustrarile in barbarii de tipul celor de la Balc. Mi-e sila. Dar, pe de alta parte, are si vinatoru access mai usor in natura, la ce dracu sa mearga pe jos pt o capra, sau pt un urs…
Ce e mai trist e ca sunt unii care il voteaza. Si poate si mai trist e ca unii care ar fi in pozitia (financiara cel putin) sa nu participe, aleg sa puna botul la chestii gen Cartierul Campionilor, improprietariri de-a-n-pulea etc.
Le doresc din suflet sa le cada muntii aia in cap, intr-o forma sau alta.
mamsaturat
Apr 27, 2015 @ 10:21:28
E trist, dar la Bușteni multor oameni nu le mai pasă deloc de natură, deci argumentele care au la bază conservarea peisajelor sau a mediului îi lasă reci, din pacate. Asta pentru că, după 10 ani de manipulări, mulți au înghițit vrăjeala cu “dezvoltarea orașului”, pe care le-a servit-o gașca de șarlatani care controlează cam tot ce mișcă prin Bușteni. Din cauza asta, sînt destui buștenari care n-au nicio problemă cu defrișările, cu poluarea, cu distrugerea unor peisaje sau cu ridicarea unor cartierele de vile nesimțite. Sînt dispuși să accepte tăcuți toate aceste lucruri, inacceptabile în mod normal, pentru că sînt convinși că asta le va aduce bunăstare, că în curînd stațiunea lor va fi “cea mai tare” din România și poate și din Europa. Iar în cazul acestor oameni, argumentele de natură economică au un impact mult mai mare. Eu de multe ori asta am încercat, să arăt că la Bușteni nu e un conflict între conservarea naturii și “progres”, pentru că acel “progres” este de fapt o iluzie, ceva fără substrat rațional și care nu se susține cu cifre, o gogoașă pe care ne-o vinde un grup de escroci, cu scopul a masca alte interese (deturnări de fonduri publice, tunuri imobiliare etc.).
Legile sînt, într-adevăr, destul de proaste, făcute ca să servească interesele unora, dar la Bușteni asta oricum nu era o problemă, fiindcă aici respectarea legii e opțională. Vezi cazul de la Căminul Alpin, unde chiar primăria a defrișat zeci de arbori seculari din Parcul Natural Bucegi, în stil golănesc. Așa, de la ei putere, că vroiau să facă loc pentru niște vile. Sigur, poți să mergi la autorități ca să-i reclami, însă problema e că această gașcă de la Bușteni, oricît de vizibile sînt măgăriile pe care le face, are protecție de sus.
Razvan
Apr 28, 2015 @ 06:04:49
Pentru cei care Bucegii au fost cindva o a doua casa – prin anii ’90 – 2000, este trist. Evident, Bucegii sunt doar un exemplu. Situatii similare sunt in toare zonele ‘protejate’ din Ro. Asta se intimpla cind pui Romsilva paznic la paduri. Conflict de interese mai clar e greu de gasit.
Ma bucur ca exista cel putin un grup de oameni care incearca sa faca ceva, sa intarzie macar macelul. Ma refer la blog-uri ca acesta, unbolovan.com si probabil altele. Efortul vostru este considerabil, si merita tot respectul.
Un lucru nu il inteleg totusi. Poate cineva intelege mai bine fenomenul si mi-l explica si mie. In ultimii ani a crescut semnificativ numarul celor care declarativ cel putin, sunt iubitori de natura, munte etc. Dovada nenumaratele maratoane, triatloane, concursuri de catarare, mountain-bike etc care aduna probabil sute, daca nu mii de pasionati.
Pe de alta parte, numarul celor care se implica in protejarea acestor zone ‘de joaca’ pentru miile de atleti – este neglijabil. Iar intersectia dintre cele doua multimi este probabil vida.
Asta sfideaza cumva logica. Daca imi place sa ma duc in Bucegi sa ma catar, sa skiez, sa alerg etc – mi se pare normal sa imi pese daca niste labari taie padurea si isi fac cotetze, prin zonele unde altadata erau paduri, poiene salbaticiuni etc.
Ma intreb… poate nu e macho sa fii ecologist. Poate nu da bine la CV-ul alpin. Poate noi suntem aia duri care tre sa cucerim peretii, nu avem noi timp de prostii, de politica de ecologie. De aia sa sa ocupe altii, noi suntem cuceritorii inaltimilor. Mi se pare janic ca muntii au devenit, nimic altceva, decit o scena pe care sa ne etalam ego-ul, ‘talentele’ si frustrarile fara sa ne pese de ce calcam in picioare in acest proces. La propriu si la figurat.
Poate cind or sa ajunga smekerii cu vilele la Sfatul Uriasilor, se vor mobiliza si sportivii montani. Sau poate nu…
Iar pt Savin sau cum il cheama: Bustenii pe care ii consideri mosia lu ma-ta, Bustenii astia NU EXISTA, decit prin faptul ca se invecineaza cu Bucegii. Daca ai fii baiat destept, ai avea grija fraiere de muntii astia. Pentru ca odata cu ei, se va duce si luciul imaginar al urbei tale.
van-dam
Apr 28, 2015 @ 12:09:14
@Razvan
te-ai lungit prea mult.
Ultima fraza este suficient de elecventa !