Primaria Busteni motiveaza construirea unei noi sosele Busteni – Rasnov, care sa treaca pe la Gura Diham si cabana Diham, prin faptul ca se va rezolva problema circulatiei pe DN1 – o problema “nationala”, dupa cum spune primarul Busteniului, Emanoil Savin. Problema este una cit se poate de reala, dar solutia propusa de Primaria Busteni e una extrem de proasta, de parca ar fi fost aleasa cu picioarele.

          Caracteristicile traficului de pe DN1. Apogeul aglomeratiei de pe DN1 este atins vineri dupamasa si simbata dimineata, pe sensul Bucuresti – Brasov, si duminica, pe sensul Brasov – Bucuresti. Motivele sint evidente: cei mai multi dintre turistii de pe Valea Prahovei vin dinspre Bucuresti, vineri seara sau simbata dimineata, si pleaca inapoi duminica. De asemenea, portiunea din DN1 cea mai aglomerata, acolo unde se formeaza cel mai des coloane de masini, este intre Busteni si Sinaia. Intrebarea care se pune este urmatoarea: in ce fel va fi afectat traficul de pe DN1, daca se va construi o noua sosea intre Rasnov si Busteni?

Sosea (drum asfaltat) Busteni - Gura Diham - Rasnov, DN1, DN 73A, DC 132
Schema orientativa a retelei rutiere din zona Valea Prahovei – Brasov: DN1, DN 73A, DC 132 si viitoarea sosea Busteni – Gura Diham – Rasnov.

          Pe sensul Bucuresti – Brasov. Daca vii dinspre Bucuresti, cu sau fara sosea spre Rasnov, pina la iesirea din Busteni nu vei avea de ales si va trebui sa mergi in aceeasi aglomeratie ca si pina acum: numarul de masini va fi acelasi, iar coloanele se vor forma undeva intre Sinaia si Busteni. De asa-zisele avantaje ale noii sosele spre Rasnov vei putea beneficia abia dupa ce vei trece de Busteni, adica intr-un punct in care traficul de pe DN1, pe acest sens, oricum incepea sa devina mai lejer (deoarece multe masini ramin in Sinaia sau Busteni, plus faptul ca e depasita zona stradutelor laterale si a trecerilor de pietoni din Busteni, o importanta cauza a ingreunarii circulatiei pe DN1).
          Insa de beneficiile, relativ reduse, ale noii sosele Busteni – Rasnov te vei putea bucura doar vreo 10 km, adica de la iesirea din Busteni, pina la intrarea in Predeal, acolo unde exista deja o alta varianta spre Rasnov, care preia trafic de pe DN1, anume DN 73A. Efectul soselei Busteni – Gura Diham – Rasnov va fi ca acele masini, care acum vin pe DN1 si o iau spre Rasnov pe DN 73A, vor putea sa faca acest lucru cu 10 km mai devreme. Asta inseamna ca diferenta se va simti in trafic doar pe acea portiune de 10 km, dintre Busteni si Predeal.
          Aceasta sosea nu va avea absolut niciun efect asupra zonei cu cele mai mari probleme, adica segmentul Sinaia – Busteni (inclusiv interiorul orasului Busteni), locul unde, de altfel, se formeaza cel mai des coloane de masini. Pentru ca o astfel de sosea sa descongestioneze traficul in mod eficient, ea ar trebui sa se ramifice din DN1 undeva inainte de Comarnic si de acolo sa mearga spre Brasov. Cu cit soseaua se ramifica mai la nord, cu atit scade eficienta. Prin urmare, o sosea ce se desprinde din DN1 la nord de orasul Busteni, asa cum este cazul soselei Busteni – Gura Diham – Rasnov, nu poate avea decit o eficienta foarte redusa.

          Pe sensul Brasov – Bucuresti. Pe acest sens, atunci cind DN1 este mai aglomerat, problemele incep undeva in zona orasului Predeal (se aglomereaza din cauza turistilor din Predeal care se intorc acasa si din cauza masinilor suplimentare care intra pe DN1 de pe DN 73A). Odata ajuns la intersectia dintre DN1 si DC 132 (Gura Diham – Busteni), adica la intrarea in Busteni, lucrurile vor sta la fel ca si pina acum: acelasi numar de masini, aceleasi coloane, aceeasi aglomeratie – drumul de la Busteni pina la Bucuresti va fi cel putin la fel de rau ca in prezent. Asta inseamna ca, si pe acest sens, segmentul din DN1 vizat pentru fluidizare (prin construirea soselei Rasnov – Busteni) este aceeasi portiune de 10 km dintre Predeal si Busteni.
          Efectul soselei Busteni – Rasnov va fi de fluidizare a traficului pe portiunea Predeal – Busteni, prin preluarea unui numar de masini de pe DN1, masini care vor veni dinspre Rasnov, via Gura Diham – Busteni. Aparent, asta reprezinta un avantaj, insa exista o problema: toate masinile care dispar de pe DN1 intre Predeal si Busteni, vor reveni pe DN1 la intersectia acestuia cu DC 132 (soseaua dinspre Rasnov). Asta inseamna ca numarul de masini si viteza de deplasare a acestora dincolo de Busteni (adica la sud) vor fi neschimbate fata de cele din prezent, pentru ca “debitul” ramine constant. Iar asta va duce la crearea unui “efect de pilnie” in zona intersectiei mai sus amintite: pe DN1, dinspre Predeal, va veni un numar mare de masini; pe DC 132, dinspre Rasnov, va veni, de asemenea, un numar mare de masini; la sud de interesectie, inspre Sinaia, coloana va fi deja formata (se va forma indiferent daca se va face sau nu o sosea Rasnov – Busteni) – toate aceastea vor duce la crearea unui blocaj in locul in care DN1 se uneste cu DC 132. Cu alte cuvinte, in loc sa avem o singura coloana mare intre Predeal si Busteni, ca acum, vom avea doua coloane ceva mai mici, una dinspre Predeal si alta dinspre Gura Diham, fiecare asteptindu-si rindul sa intre in coloana de pe DN1, dintre Busteni si Sinaia. Adica un ambuteiaj de toata frumusetea!
          Coloana dintre Predeal si Busteni va fi, intr-adevar, mai scurta, dar se va misca mult mai lent – timpul de asteptare va fi acelasi, din cauza ca acum vor trebui asteptate sa intre in DN1 si toate masinile din coloana fomata intre Gura Diham si Busteni. Prin urmare, pe sensul Brasov – Bucuresti, efectul soselei Rasnov – Busteni va fi, practic, nul!

          Concluzie. Soseaua Busteni – Gura Diham – Rasnov este o solutie proasta pentru problema aglomeratiei pe DN1 din urmatoarele motive:

  • (1) Desi va avea peste 30 de km, aceasta sosea va influenta traficul pe o portiune de doar 10 km din DN1.
  • (2) Influenta va fi redusa, pentru ca la nord de Busteni traficul oricum devine mai lejer.
  • (3) Influenta se va simti doar pe sensul Bucuresti – Brasov.
  • (4) Pe sensul Brasov – Bucuresti, efectele asupra traficului de pe DN1 vor fi nule sau chiar negative, din cauza “efectului de pilnie”.

          Asadar, argumentul conform caruia este nevoie de o noua sosea intre Busteni si Rasnov, pe la Gura Diham, pentru a rezolva problema aglomeratiei de pe DN1, nu sta in picioare.

PS : Imaginea din satelit a zonei in care ar urma sa fie construita viitoarea sosea o puteti gasi pe Google Maps: zona Busteni – Gura Diham – Rasnov. Busteniul e linga marginea de jos, in centru, iar Rasnovul e linga marginea de sus si un pic in stinga. Gura Diham e in dreptul orasului Azuga, pe orizontala, in stinga.


          Actualizare 14-decembrie-2011: Pentru ca acest articol este unul dintre cele mai vizualizate de pe blog, vreau sa fac o precizare suplimentara (in special pentru slugile primarului din Busteni), ca sa nu se inteleaga gresit: cind spun “analiza de trafic”, nu am pretentia ca analiza mea de mai sus este o analiza stiintifica. Este vorba doar de niste argumente de bun simt, pe baza carora eu am tras concluzia ca o viitoare sosea Busteni – Rasnov, pe la Gura Diham, nu ar avea o influenta pozitiva prea mare asupra traficului de pe DN1. Cei care ar trebui sa vina cu analize complexe, serioase, sint cei care cheltuiesc banul public. In momentul in care tu, ca autoritate publica, vii si spui “trebuie sa cheltuim N milioane de euro, pentru a implementa solutia S, care rezolva problema P”, atunci ai datoria sa prezinti cetatenilor niste analize care sa demonstreze ca solutia S rezolva, intr-adevar, problema P, intr-un mod satisfacator. Desi nu era obligatia mea, de cetatean, eu am adus citeva argumente IMPOTRIVA proiectului de a face o sosea Rasnov – Busteni. As vrea sa aud, din partea autoritatilor, si niste argumente “pentru”, sustinute cu cifre si analize serioase. Pentru ca, atita timp cit un proiect de anvergura, de genul crearii acestei noi sosele intre Busteni si Rasnov, nu este justificat decit prin aprecieri superficiale, facute dupa ureche de catre niste politicieni locali, eu, cetateanul, ma simt insultat.