P15-P16 – Urbanism. Aici avem un haos total, iar vina este, in mare parte, a primariei. Casoaie care se incadreaza in peisajul montan ca nuca in perete, culori amestecate si de multe ori stridente, case de tip “turn”, construite mai mult pe verticala decit pe orizontala, case ai caror pereti sint atit de apropiati de garduri incit abia are loc sa treaca musca, amestecarea cladirilor futuriste cu cladirile vechi si lista poate continua…
          Din puntul meu de vedere, atunci cind se va incerca identificarea unui stil arhitectural unitar, ar trebui sa se tina cont de doua aspecte importante: sa fie in armonie cu specificul orasului (deci cu cladirile mai vechi) si sa se tina cont de faptul ca Busteniul este un oras de munte, nu o zona rezidentiala de la periferia Bucurestiului. Prea multe dintre vilele construite in ultimii ani in Busteni au mai degraba un aspect de “comuna Pipera” decit de constructii specifice unei statiuni de munte.
          Din pacate, preocuparea pentru problema urbanismului este un pic tardiva. Sansa de a impune o imagine unitara a statiunii, din punct de vedere arhitectural, a cam fost ratata. Ar fi trebuit sa se ia masuri inca de prin 2004-2005, inainte ca boom-ul imobiliar sa atinga apogeul. Acum e cam tirziu, pentru ca raul e deja facut: fiecare a construit si si-a vopsit casa dupa cum l-a taiat capul, iar rezultatul se vede cu ochiul liber. Chiar presupunind ca se va face un plan urbanistic foarte bun si ca acesta va fi respectat cu strictete, in Busteni nu prea au mai ramas terenuri disponibile pentru constructii noi, deci va trebui sa mai asteptam multi ani, pina cind cladirile hidoase construite in timpul febrei imobiliare vor disparea de la sine. Oricum, pina una-alta, mai cheltuim citeva sute de mii de euro pe studii.
          O alta problema tine de respectarea planului de urbanism, mai ales daca ne gindim la faptul ca multi dintre cei care isi fac vile in orasul Busteni sint fie smecherasi plini de bani, fie persoane cu influenta, fie acoliti ai acestora. De exemplu, sa zicem ca vine vreun prieten al primarului, de prin PDL (sau in ce partid o sa mai fie la momentul respectiv), si vrea sa isi trinteasca in Busteni un viloi de neam prost, care nu e in conformitate cu regulile de urbanism. Mai are cineva curaj sa invoce “imaginea unitara a statiunii”?
          In concluzie, e bine ca ne preocupa problema urbanismului, dar, atita timp cit rezultatele nu se vor vedea si in practica, e egal cu zero.

          P17 – Sosea de centura. 500.000 de euro pe kilometru nu e cam mult? Parca Elena Udrea vorbea despre impunerea unui standard de cost pentru astfel de drumuri de 250.000 de euro pe kilometru… Si pe unde se va face aceasta sosea de centura, avind in vedere faptul ca Busteniul nu e un oras de cimpie, ci este inconjurat de munti? Ce inseamna “inel exterior”? Facem sosea pe la marginea orasului, prin padure?

          P18 – Modernizarea retelei stradale. Perioada de implementare: 2014-2015. Adica “mai incolo”. In schimb, ne zbatem ca disperatii sa obtinem fonduri pentru asfaltarea drumurilor forestiere! La cele doua drumuri care fac parte din programul MDRT (Busteni – Culmea Zamora si Busteni – Diham) am inteles ca se doreste inceperea lucrarilor de asfaltare chiar de anul acesta, deci e graba mare… Iar in acest timp, reteua stradala a Busteniului arata, in multe locuri, jalnic: gropi si crapaturi in asfalt, fel de fel de cirpeli, trotuare deteriorate, trotuare transformate in parcari si asa mai departe. Oare cine sint incompetentii care se ocupa cu stabilirea prioritatilor la Primaria Busteni? Nu ar fi, oare, normal sa ne ocupam mai intii de strazile din oras si abia apoi sa ne punem problema daca merita sau nu sa asfaltam drumurile forestiere?

          P20 – Apa. Nu o sa insist pe acest subiect, pentru ca multi locuitori din Busteni au reactionat deja fata de marirea brusca a pretului apei. O sa spun doar atit: ar fi o mare timpenie ca, in urma acestor investitii, apa din Busteni sa isi ia un iz de clor si sa nu se mai poata bea, asa cum se intimpla, de exemplu, cu apa din Bucuresti sau din alte orase mari. Intr-un oras ca Busteniul, mi se pare normal ca apa care curge la robinet sa aiba o calitate apropiata de cea a apei de izvor, atita timp cit vine direct din munte.

          P21 – Gunoaie. In document se spune ca o solutie la problema gunoaielor ar fi amplasarea de containere si pubele suplimentare. Asa este, in unele zone din Busteni nu numai ca nu sint suficiente pubele, ci acestea lipsesc cu desavirsire. Ma intreb, insa, oare ce a facut primaria pina acum, ca doar nu e mare filozofie sa amplasezi niste cosuri de gunoi, macar pe strazile mai circulate!? Cu atit mai mult cu cit avem, de vreo 7 ani, un primar care cica uraste gunoaiele…
          In plus, inainte de a monta pubele, cineva ar trebui sa adune gunoaiele care exista deja prin oras, prin albiile riurilor sau prin liziera padurii, pentru ca gunoi la gunoi trage: daca un turist vede gunoaie pe strazi, atunci nu va avea nici el prea multe retineri in a arunca un ambalaj sau o sticla de plastic pe unde apuca.

          P23 – Centru de asistenta sociala. Pe hirtie, aceasta initiativa arata foarte bine – probabil cel mai bun proiect din tot documentul – dar ramine de vazut ce va iesi in practica, pentu ca valoarea estimata, de 300.000 de euro, mi se pare, in acest caz, prea mica. Pai la alte proiecte cheltuim mai mult de atit numai pe studii! Decit sa risipim milioanele de euro pe “investitii” halucinante, cum ar fi asfaltarea drumurilor forestiere, sau sa facem fel de fel de cheltuieli inutile, mai bine am directiona sume mai mari catre un astfel de proiect, care chiar ar putea ajuta oamenii in mod direct.

          P26 – Studii protectia mediului. 200-300 de mii de euro numai pe studii? Poate gresesc eu, dar parca se duc cam multi bani pe studii… Daca adunam numai sumele mentionate in acest document cred ca ajungem la o cifra de 1-2 milioane de euro – enorm pentru un oras de dimensiunea Busteniului!

          P33 – Comunicarea cu cetatenii. Nu imi dau seama in ce consta acest proiect la nivel de detalii, dar suma de peste 500.000 de euro pare un pic cam mare… Pentru a comunica mai bine cu cetatenii exista solutii mai simple si mai ieftine. Doar citeva exemple: crearea unui forum de discutii pe internet, unde locuitorii orasului sa poata dezbate problemele comunitatii, iar turistii sa poata pune intrebari si sa afle informatii, folosirea avizierului din fata primariei pentru a informa in legatura cu activitatea acestei institutii (am vazut ca acum e folosit mai mult pentru reclame la diverse evenimente) si, eventual, se poate monta si o casuta postala, ca in Sinaia, unde localnicii si turistii sa poata depune diferite sugestii si reclamatii. Cred ca toate acestea s-ar putea realiza cu numai citeva mii de euro.