PROIECTE PRIORITARE

          P1 – Busteni, o statiune renascuta. Amfiteatrul mi se pare o idee proasta, din mai multe motive: clima nu este foarte favorabila pentru un amfiteatru in aer liber (iarna dureaza mult, iar in rest ploua destul de des), se vor taia copaci (o problema mai generala a Primariei Busteni – parca ar avea un fetis cu taiatul copacilor) si ar mai fi si problema potentiala a zgomotului (depinde de tipul evenimentelor care se vor organiza in acea locatie). Restul proiectelor sint OK, atita timp cit parcurile vor ramine intacte, in sensul ca nu se va construi in interiorul acestora.

          P7 – Cai de acces catre obiective turistice. Modernizarea infrastructurii care faciliteaza accesul catre obiectivele turistice este un lucru bun si necesar, cu exceptia celor doua proiecte ale primariei de construire a unor noi sosele, spre Rasnov si spre Culmea Zamora, care sint de-a dreptul aberante. Sa o luam pe rind…
          Obiectivul specific TCE2, mentionat in sectiunea “Viziune”, contine, printre altele, doua elemente importante: asigurarea unui acces facil catre obiectivele turistice si reducerea poluarii. Deja aici avem o contradictie flagranta intre teorie si practica, deoarece construirea soselei catre Rasnov va avea ca efecte fix cresterea poluarii si ingreunarea accesului catre zona de interes turistic Valea Cerbului (daca ne gindim ca rolul principal al acestei noi artere de circulatie este de a prelua trafic de pe DN1). Un proiect stupid, din foarte multe puncte de vedere.
          Iar drumul care urca spre Culmea Zamora nu duce catre niciun obiectiv turistic, ci doar catre o pasune alpina, acolo unde singura atractie este chiar peisajul mioritic, care, culmea, s-ar putea sa aiba de suferit tocmai din cauza asfaltarii acelui drum forestier. Ce nu inteleg “marii dezvoltatori” ai turismului de la Primaria Busteni este ca facilizarea accesului auto va avea ca efect manelizarea acestor zone, care isi vor pierde, treptat, farmecul, ceea ce va duce, in timp, la scaderea potentialului turistic. De costuri nici nu mai vorbesc… Risipim milioane de euro si pentru ce? Ca sa mai transformam un colt de natura in zona de gratare? Asta intelege Primaria Busteni prin “dezvoltare durabila”?
          Mult mai intelept ar fi fost sa urmam exemplul statiunii Azuga si sa folosim banii de la MDRT pentru reabilitarea tuturor strazilor din oras – unele arata jalnic – plus asfaltarea DC 132, pina la Gura Diham, si atit. Partea de asfaltare a drumurilor forestiere tine mai mult de o filozofie manelista, decit de un turism la standarde europene. Iar in ceea ce priveste accesibilitatea, atit Culmea Zamora, cit si Dihamul sint zone in care turistii pot ajunge relativ usor, fie pe jos (plimbare usoara de maxim 2-3 ore), fie cu bicicleta, fie cu masina. Deci aici nu e vorba de accesibilizarea unor zone inaccesibile, ci doar de cheltuieli inutile si lipsa de respect pentru natura.

          P11 – FOTE 2013. Adica organizam, impreuna cu multe alte orase, o competitie rezervata juniorilor, care dureaza mai putin de o saptamina, iar noi punem la bataie 63 de hectare de padure si sintem gata sa cheltuim mai multe milioane de euro?! Nici nu stiu cum sa caracterizez atitudinea pe care a avut-o, pina acum, Primaria Busteni in acesta chestiune… Ridicola? Scandaloasa? Iresponsabila? Am inteles ca s-ar fi renuntat la varianta aberanta cu Muntele Zamora, ceea ce este excelent, pentru ca acel proiect era o nebunie, atit din punct de vedere ecologic, cit si din punct de vedere economic. Ramine de vazut ce decizie se va lua acum. Cautam alta locatie, tot la Busteni? Sau facem ceea ce ar fi trebuit sa facem inca de la inceput, adica sa renuntam la gazduirea disciplinei de schi fond (nu avea ce cauta la Busteni) si sa preluam o alta disciplina (snowboard, de exemplu), pentru care avem deja pregatita pirtia Kalinderu?
          Vad ca, in document, valoarea estimativa pentru studii si investitii este de 300-400 de euro, adica o cifra mult mai realista pentru o competitie de nivelul FOTE (ca o comparatie, proiectul de pe Zamora s-ar fi dus undeva spre 40-50 de milioane de euro!). Prin urmare, sper ca primaria va veni, pina la urma, cu o solutie ceva mai echilibrata pentru organizarea acestui festival olimpic.

          P14 – Locuinte pentru inchiriat. In teorie, este un proiect foarte bun, atit in ceea ce priveste locuintele sociale, cit si in ceea ce priveste locuintele de inchiriat pentru turisti. Sa vedem daca va fi asa si in practica, iar aici ma refer, in special, la faptul ca ridicarea de noi locuinte poate constitui un pretext excelent pentru a defrisa padurea, invocindu-se faptul ca in Busteni nu mai exista loc de construit. Sper ca nu va veni nimeni cu o astfel de sugestie, mai ales ca vina pentru problema terenurilor este tot a primariei – acest subiect o sa-l dezvolt altadata, pentru ca merita un articol separat.


          Actualizare 17-iunie-2011: La punctul P1 spuneam ca, in afara construirii acelui amfiteatru, componentele proiectului par OK, cu conditia ca primaria sa nu isi bata joc de parcuri. Din pacate, mizeria s-a intimplat deja… Trecind, zilele acestea, prin zona santierului, am observat ca parcul de linga posta a fost distrus, in mijlocul acestuia fiind sapata ditamai groapa, probabil pentru fundatia unei viitoare constructii. Conteaza mai putin ce rol va avea cladirea respectiva… ceea ce conteaza e ca, in numele “dezvoltarii”, inca un parc din Busteni a fost sodomizat de catre primarie! Pai bine mai, manelistilor, alt loc nu puteati sa gasiti, in tot Busteniul, pentru acea constructie?! De unde va vin aceste idei absolut cretine?! Chiar trebuie sa distrugem totul prin Busteni, doar ca sa ii satisfacem poftele primarului? Cred ca avem, de departe, cea mai manelista primarie de pe Valea Prahovei! Pentru ca numai la noi, la Busteni, e posibil ca distrugerea unui parc sa fie etichetata drept “dezvoltare”!