In acest articol (in 4 parti) o sa comentez pe marginea documentului intitulat “Plan strategic de dezvoltare locala durabila a orasului Busteni – consultare publica”. Pe hirtie, documentul nu arata rau, continind, in proportie de cel putin 90%, lucruri bune. Ramine, insa, de vazut daca si cum vor fi puse in practica. Si citi bani se vor cheltui.
Sint identificate, in mod destul de corect, multe probleme ale orasului (desi sint omise citeva dintre cele mai importante), motiv pentru care nu pot sa nu ma intreb: oare cine a administrat Busteniul in ultimii 7 ani? Nu e ca si cum echipa echipa actuala, in frunte cu Emanoil Savin, abia acum se pregateste sa preia friiele primariei, din miinile unor administratori incompetenti. Pina acum ce au facut? Unele dintre aceste probleme existau inca dinainte sa vina Savin la primarie, dar, in loc sa fie rezolvate, s-au agravat in timpul celor doua mandate ale acestuia (haos imobiliar, proces de “bucurestenizare”, gunoaie etc), in timp ce altele au fost create chiar de administratia actuala (demolari ale unor cladiri istorice, instrainarea terenurilor la preturi de nimic, “dezvoltarea” agresiva si necontrolata etc).
Nu o sa comentez chiar toate punctele si subpunctele, fie pentru ca, in unele cazuri, nu am nicio obiectie fata de ceea ce este scris acolo, fie pentru ca, in alte cazuri, exprimarea este prea vaga, la modul general, deci nu ar fi prea mult de comentat.
INTRODUCERE
Aici mi-au sarit in ochi doua lucruri: motto-ul “mentine sanatos ceea ce te mentine sanatos” si expresia “dezvoltare durabila si echilibrata”. Tare as fi curios sa vad cum aplica Primaria Busteni aceste principii in cazul proiectului statiunii Zamora, de exemplu. Pai daca padurea ne mentine sanatosi, oare nu ar fi mai intelept sa o protejam, in loc sa facem planuri megalomane de a o culca la pamint? Si cit de “echilibrat” poate fi procesul de dezvoltare, atita timp cit presupune transformarea unui munte, cu o padure de 1000 de hectare, in statiune de fite, in numai citiva ani?
VIZIUNE
Respectul pentru trecutul si identitatea orasului. In document se spune ca stim sa ne pretuim scurta istorie (in practica nu prea se vede), dar ca “orasul a avut, intotdeauna, ochii si aspiratiile atintite spre viitor, progres si cunoastere”. Suna frumos, dar, inainte de a porni pe calea luminoasa a progresului, ar fi, totusi, citeva lucruri de care ar trebui sa tinem cont: in primul rind, a privi spre viitor nu inseamna a calca in picioare trecutul. Poate ma insel, insa impresia mea este ca Emanoil Savin ignora aproape complet faptul ca orasul Busteni exista si inainte ca el sa ajunga la primarie. Ceva de genul “Busteniul nu este Busteniul pe care il stiati voi, ci Busteniul pe care mi-l imaginez eu” – cel putin aceasta e perceptia pe care o am eu il legatura cu atitudinea primarului. Si, in al doilea rind, cine stabileste ce inseamna “progres”? Primarul? Sau noi, bustenarii? De exemplu, eu consider puzderia de viloaie care s-au construit in ultimii ani, ocupind orice bucatica de teren cit de cit disponibila, drept o involutie, dar nu stiu ce ma face sa cred ca primarul Emanoil Savin considera asta un progres – dupa pricipiul “mai mult inseamna mai bine”.
E bine ca ne gindim la progres, insa definitia progresului trebuie stabilita de catre comunitate, nu de catre primar, care nu este stapinul orasului, ci doar un administrator temporar. Asta inseamna ca, atunci cind ne raportam la trecutul si viitorul Busteniului, ambitiile personale ale acestuia ar trebui sa fie irelevante. Istoria Busteniului nu incepe cu Savin, Busteniul nu trebuie reinventat, ci doar administrat cum trebuie. Trebuie sa construim plecind de la ceea ce a fost si este, nu de la zero, si sa respectam identitatea orasului, fara sa incercam sa ii mai copiem pe altii in toate privintele posibile.
“Busteniul are liniste“? Comparativ cu Bucurestiul, da, dar fata de ceea ce era acum 15-20 de ani, Busteniul si-a cam pierdut aceasta calitate… ATV-urile sint extrem de enervante, iar de sceleratii care isi ambaleaza motocicletele pe DN1, noaptea, nici nu mai vorbesc. La toate acestea se mai adauga si atmosfera de santier perpetuu. Cred ca linistea este un capitol la care mai trebuie lucrat.
“Busteniul poate avea toate formele de turism“? Poate ca da, poate ca nu… Dupa cum am spus si mai sus, “mai mult” nu inseamna intotdeauna “mai bine”. Din punctul meu de vedere, o strategie mai inspirata ar fi sa ne concentram pe punctele forte ale Busteniului, adica pe atractiile naturale, pe drumetii, pe sport, pe relaxare si mai putin pe acele forme de turism care nu prea au legatura cu muntele. Oamenii trebuie sa vina la munte in primul rind pentru munte, nu pentru discoteci si alte tipuri de distractie, nespecifice unei statiuni montane. Nu inseamna ca trebuie sa ignoram complet aceste tipuri alternative de turism, ci doar ca trebuie sa le pastram in plan secund. Busteniul este, inainte de toate, o statiune de munte si pe asta ar trebui sa se puna accentul.
Din dorinta de a asigura toate formele de agrement, riscam sa obtinem o boroghina turistica, iar efectul sa fie contrar celui asteptat. Un exemplu concret il reprezinta ATV-urile, care, desi ofera o posibilitate de distractie pentru meltenii care ne viziteaza orasul, tulbura linistea si ii deranjeaza pe ceilalti turisti, care vin aici pentru relaxare si pentru frumusetile naturii, nu ca sa ii zgirie pe creier uruitul acestor tractorase (pai ori sintem la munte, ori sintem pe ogor, la arat?!). Cred ca datul cu ATV-ul este o forma de agrement de tip manelist, de care ne putem lipsi, pentru ca face mai mult rau decit bine.
Dezvoltarea turismului competitiv la nivel european. Vad ca aici se recunoaste faptul ca turismul montan e de baza. In ceea ce priveste pirtiile de schi, nu vom putea niciodata sa fim la nivelul statiunilor din Alpi, nu pentru ca nu am vrea sau nu am fi in stare, ci pentru ca nu ne permite relieful. Insa, in ceea ce priveste traseele de drumetie stam foarte bine si ne putem compara, fara exagerare, cu multe dintre statiunile din vestul Europei. Prin urmare, e foarte important sa fim atenti la acele lucruri care ar putea afecta negativ acest tip de turism, adica ATV-urile, defrisarile si alte asemenea prostii. Decit sa taiem padurile si sa turnam asfalt pe drumurile forestiere – drumul gresit pe care mergem in prezent – mai bine am incerca sa pastram intacta frumusetea naturala a muntelui si sa atragem, astfel, turistii care stiu sa o aprecieze. Din pacate, respectul pentru munte este un alt capitol la care Primaria Busteni sta foarte, foarte prost…
Foarte buna ideea cu cicloturismul si ar fi mare lucru daca am reusi sa inlocuim ATV-urile si motociletele, care zburda acum prin paduri, cu biciclete. Sper numai ca amenajarea unor trasee pentru cicloturism sa nu fie doar un alt pretext de a mai taia un pic de padure sau de mai turna niste asfalt pe munte. Exista deja suficiente drumuri forestiere, trebuie doar marcate si, eventual, intocmite niste harti pentru cei care vor sa practice acest tip de turism.
In ceea ce priveste turismul de odihna si recreere, sint valabile lucrurile pe care le-am scris deja mai sus: cred ca ar trebui sa scoatem din oferta turistica acele activitati care sint incompatibile cu relaxarea (ATV-uri si enduro), cred ca ar trebui sa incercam sa protejam padurile, in loc sa cautam/inventam fel de fel de motive pentru a le defrisa si, in general, cred ca ar trebui sa ne axam pe o dezvoltare mai putin invaziva.
floare
Jun 12, 2011 @ 13:59:06
fiii orasului busteni in ce monografie i-ati aratat?
mamsaturat
Jun 12, 2011 @ 16:19:05
Sincer sa fiu, nu inteleg exact intrebarea… La ce va referiti cind spuneti “fiii orasului Busteni”?
anaa
Sep 30, 2011 @ 13:48:30
mie mi se pare acest oras superb
anaa
Sep 30, 2011 @ 13:49:25
unde gasesc monogragfia lui?
mamsaturat
Sep 30, 2011 @ 18:33:08
Busteniul era un oras mult mai frumos acum 20-30 de ani. Chiar si acum 10 ani arata mult mai bine decit in prezent. Din pacate, acum se afla in plin proces de manelizare… 😦
Monografia orasului Busteni nu stiu pe unde ar putea fi gasita. Pe internet nu cred… Stiu ca erau niste carti. Poate la casa de cultura din Busteni sa aiba ceva, daca aveti ocazia sa ajungeti pe acolo. Asa, informatii generale despre istoria si specificul orasului mai pot fi gasite pe internet. Depinde ce anume va intereseaza…
ramiro
Jan 27, 2012 @ 18:07:01
M am nascut in Busteni,am copilarit acolo,m ai trec din cand in cand pe acolo,,
Afost frumos,foarte frumos,………….pacat ca ,cei ce au ramas sa locuiasca in BUSTENI ,si au ales un parvenit ca si primar,care imparte el de la sine putere pamanturile BUSTENARILOR ,care tac si inghit cate o floare de 8 martie,,,,,,etc
In busteni au ramas foarte multi colegi de ai mei pe care n ui inteleg de ce accepta asa ceva deschideti ochii si urechile LUATI ATITUDINE
orasul busteni este al vostru
mamsaturat
Jan 27, 2012 @ 20:44:41
Sintem pe aceeasi lungime de unda. Principalul lucru care m-a motivat si care ma motiveaza sa scriu pe blog despre ceea ce se intimpla la Busteni este nostalgia pentru anii copilariei, petrecuti aici, pe vremea cind acest multimilionar din Galati si armata sa de slugi nici nu visau ca ar putea pune vreodata labele pe acest oras. Ma doare sa vad cum sint taiate padurile, cum dispar parcuri, cum sint demolate cladirile vechi sau cum orasul e din ce in ce mai sufocat de viloaiele parvenitilor. E un lucru pe care doar cei care au crescut aici il pot intelege.
Si sint extrem de dezamagit cind vad servilismul de care dau dovada multi dintre bustenari fata de un primar care nici macar nu e din Busteni si cind vad cum isi vind orasul in schimbul unor pungi cu alimente sau pentru niste temopane puse, culmea, nu din banii primarului, ci din bani publici, adica tot din banii oamenilor!
Asa este, Busteniul e orasul nostru si sper ca din ce in ce mai multi bustenari sa inteleaga acest lucru si sa isi recapete demnitatea de munteni pe care o aveau altadata.
Cetateanul care suparaApreciaza
Jan 30, 2012 @ 14:35:05
Pentru Anaa
Monografia din 1975 nu prea mai exista, nici macar la Biblioteca.
Exista o monografie in imagini a orasului realizata de Jean Bacioiu acum vre-o 6-7 ani ( cred ca sunt 2 – 3 exemplare la biblioteca )
Mai exista o monografie realizata de primarie pentru reatestarea Busteniului realizata in 2006 – 2008 si se gaseste la adresa: http://media1.webgarden.com/files/media1:4c7b6284a6447.pdf.upl/Monografie%20Busteni2008.pdf pe http://www.busteni.webgarden.com in format electronic, care este sursa de inspiratie anuala pentru “Raportul anual al primarului” realizat in 2007,2008, 2009, si 2010.
Pentru ramiro:
L-am ales, ne ducem crucea , pentru ca pe cine era sa alegi in 2009 ( ce e drept din Primul Tur ), pe Nemety sau pe Butnaru ? reprezentativitatea PDL era de 60% din populatie dupa ce foarte multi au trecut la PDL din PSD si PNL. Se pare ca PDL-ul a iesit la vot iar ceilalti adica noi ciumpalacii am preferat sa nu iesim sau sa punem stampila aiurea , pentru ca daca ieseam macar atrageam atentia ca o mare parte din alegatori nu suntem de acord cu el. Asa ca bine ar fi ca in al 24lea ceas sa iesim, sau cel putin asa inteleg eu sa LUAM ATITUDINE in iunie 2012 .
Pentru mamsaturat :
Cred ca demnitatea de munteni nu o vom redobandi niciodata pentru ca cei batrani , in mare parte au murit sau nu mai pot lua atitudine. Cei tineri pleaca in alte locuri pentru ca au alte sanse de supravietuire, nu vreau sa reiau acum cine in ce domenii lucreaza si ce sansa de angajare o au localnicii si nu numai in Busteni . Si daca se angajeaza , se angajeaza TOT SLUGI LA COTROPITORI . , adica salarii de mizerie si grija zilei de maine, produc in Busteni iar profitul si taxele se duc la domiciliul patronului. Pe astia cu casele de vacanta ii intereseaza sa aiba vedere la munte nu la casele noastre vechi, pe care daca avem noroc si ne spetim poate ca le mai tragem cate o spoiala. De defrisari din nou vorbim dar vorbim tot de cei din afara, pentru ca noi mai mergeam sa defrisam doar prin decembrie pentru Pomul de Craciun sau pentru lemne de foc, activitate care nu este in contradictie cu dezvoltarea durabila, ci chiar este recomandata, pentru ca de cherestea nu vorbim ca este din Harghita prin toate depozitele, iar fabrica de hartie nu mai exista, iar despre proiectul de defrisare de pe zamora am mari dubii ca se va realiza vreodata, pentru ca daca vrei sa defrisezi trebuie mai intai sa ai niste tyerenuri pe care sa le impaduresti, sa platesti niste taxe de reimpadurire, etc, care sunt de vreo 10-15 ori mai mari ca suprafata defrisata, iar asta inseamna bani, iar vecinii din zamora au idei nu bani si ma indoiesc ca vor provoca discutii in mediile investitorilor daca nu au capitalul necesar, deci cand va trece autostrada pe la Busteni, la vre-o 5 ani vom vorbi si de marele proiect, astfel cred ca pana atunci se va inventa ceva mai tare ca internetul, iar noi nu vom mai fi pe partea care trebuie a ierbii.
mamsaturat
Jan 30, 2012 @ 18:58:00
Din pacate, cam asa stau lucrurile in prezent. Din partea tinerilor ar fi cele mai mari asteptari de a lua atitudine, insa tinerii nu prea mai sint prin Busteni si multi dintre ei au cam pierdut contactul cu ceea ce se mai intimpla pe aici. Dintre fostii mei colegi, de exemplu, majoritatea lucreaza ori prin Brasov, ori pe la Bucuresti si, foarte probabil, nu se vor mai intoarce niciodata. Dar nici oras fantoma nu am devenit inca si cred ca mai e si o problema de mentalitate. Iar mentalitatile se pot schimba cu timpul, deci sperante ar mai fi.
Nici eu nu ced ca vor reusi sa mearga pina la capat cu proiectul cel mare de pe Zamora, insa exista riscul ca, fortind demararea lucrarilor, sa produca suficiente pagube in padurea de acolo. Un exemplu concret ar fi pirtia de schi fond pentru FOTE 2013, care, chiar daca intre timp a sarit din schema, la un moment dat a avut sanse bunicele de a se materializa. Alt exemplu este asfaltarea drumului forestier catre Culmea Zamora, care am inteles ca va incepe la primavara. Deci oamenii incearca. Nu merge un pretext, cauta altul. Nu merge ceva, incearca altceva. Problema nu sint atit investitorii, care, de unii singuri, chiar nu ar reusi sa faca mai nimic, ci statul si sprijinul pe care l-ar putea acorda pentru un astfel de proiect. Prin “stat” inteleg, in cazul de fata, “Elena Udrea si MDRT” – asfaltarea drumului forestier de pe Zamora tot cu sprijinul Elenei Udrea si bani de la MDRT se doreste sa se faca. Iar padurea ar putea fi taiata in acelasi mod, cu sprijinul statului, in numele vreunui ideal maret. De exemplu, o varianta ar putea fi cam asa: Zamora Estate vinde statului niste zeci/sute de hectare de padure, dupa care statul le defriseaza pe banii nostri, reimpaduririle se fac tot pe banii nostri, iar infrastructura se face tot din banii nostri. Pretextul e usor de gasit – la alegere dintre “dezvoltarea turismului” si “dezvoltarea sportului romanesc”. Deci nu investitorii ma ingrijoreaza, ci statul, care este, de altfel, principalul responsabil de macelarirea padurilor la nivel national, din ultimii 20 si ceva de ani. Lucrurile de genul asta nu se pot face fara complicitatea autoritatilor.
van-dam
Feb 01, 2012 @ 08:16:33
Savin nu inceteaza sa ma uimeasca! Lucreaza tare si la nivel innalt ! Ati auzit probabil de J. Franks, care a petrecut in Busteni in compania primarului. O fi facut cinste primarul din buzunar? I-a propus si lui Franks loc de casa pe Valea Manelistilor ?
mamsaturat
Feb 01, 2012 @ 19:52:21
🙂 Daca ar fi sa ne luam dupa gaurile din pantofi, pomana pentru Jeffey Franks ar avea mai mult sens decit in cazul lui Mutulica, de exemplu.
Cit despre Savin… are relatii prin toate institutiile si prin toate partidele. Blejnar de la Fisc, cel care, teoretic, ar fi trebuit sa-i ia la puricat afacerile, nu sa joace hora pe la petrecerile lui, Liviu Dragnea, membru marcant in PSD/USL, dar si… nas al lui Savin, plus cohorta de amici din PDL, plus o gramada de alti prieteni cu influenta. Omul e blindat.
EDIT: Savin zice ca petrecerea ar fi fost organizata de cei de la ANAF, iar el a fost doar un simplu invitat, in calitate de primar al orasului 😉
G. Oancea
Feb 06, 2012 @ 10:42:18
Cand eram mica, bunicii si parintii mei aveau un dispret suveran pentru tot ceea ce nu apartinea Busteniului.
Veneticii cu greu isi gaseau un loc in comunitatea bustenarilor de bastina.
Astazi nimic nu mai are legatura cu Busteniul de acum 20-30 de ani. Si simt asta ca pe o durere personala. “Unde sunt zapezile de alta data?”.
Oare cati dintre locuitorii Busteniului de acum sunt bustenari adevarati?
Dupa ceea ce se intampla s-ar zice ca au devenit o minoritate si ca majoritatea venetica este cea care il sprijina pe actualul primar. Si nu zic asta considerand din start ca venetici ar fi mai rai ca bustenarii ci ca sunt cu siguranta mai dezinteresati de soarta orasului. Si asta se vede.
Nici eu nu mai locuiesc in Busteni de ceva vreme dar revin regulat si ori de cate ori vin mai descopar o porcarie facuta de actualul primar. Cum de bustenarii adevarati de bastina sau nu, accepta sa li se distruga orasul fara sa reactioneze?
Cum de nu au reactionat cand a fost daramata fabrica, si spitalul, si cand au aparut baracile in parculetul din strada Eroul Stanica, si constructia dubioasa din parcul postei si amfiteatrul din parcul primariei si fostul hotel Palace care se darama sub ochii nostrii si ai „proprietarei” care aud ca este nevasta primarului? Ce Dumnezeu urmareste. Inteleg Primarul ia ceea ce poate, darama ce nu poate sa ia, dar de ce darama si ceea ce ii apartine?!!
Anul trecut in primavara cand am vazut ce se intampla cu spitalul orasului am plans.
Ma apuca plansul cand vad pretutindeni constructii vechi si frumoase care se distrug.
Ma doare sufletul cand vad pretutindeni constructii noi care nu au nimic comun cu arhitectura locului si specificul orasului.
Ma revolta faptul ca primarul aplica legea dupa cum il taie capul. Si intodeauna in favoarea lui sau a celor ce-l sprijina.
Ma revolta ca se poarta de parca Busteniul ar fi mosia lui proprie. Daca va mai fi ales o data chiar ca va deveni mosia lui in totalitate.
Trebuie sa facem ceva. Cei care simtim ca apartinem acestui oras chiar daca temporar, locuim in alta parte. Cu siguranta va veni un timp cand cu totii ne vom intoarce acasa si trebuie sa mai avem unde ne intoarce.
Si apoi, sunt sigura ca si cei ce mai sunt mai au ceva din mandria de a fi bustenar a bunicilor lor. Si batranii nostrii, cei ce mai sunt si-si duc cu greu zilele bucurandu-se de darurile primarului, sunt sigura ca-si vor aminti de cum era odata orasul si vor face ceea ce trebuie sa faca.
In ceea ce ma priveste, mi-am refacut cartea de identitate pe adresa din Busteni si abia astept sa-mi exercit dreptul la vot. Nu stiu cat o sa cantareasca votul meu dar sunt sigura ca alaturi de al vostru o sa insemne ceva. Doame ajuta!
Citeam undeva, pe un forum, despre un tanar Ciorba, parca, ce ar putea sa fie un potential contracandidat pentru primarie. Ce stiti de el?
mamsaturat
Feb 07, 2012 @ 10:03:38
Vad ca oamenii care au plecat din Busteni gindesc mai limpede si tin mai mult la oras decit cei care au ramas. Lipsa de reactie a bustenarilor are mai multe explicatii, destul de diferite intre ele. Pe de o parte, exista in orasul nostru fel de fel de profitori, probabil de ordinul sutelor, care ii fac jocurile actualului primar, pentru bani, terenuri, functii sau cine stie ce alte avantaje. Ei sint slugoii primarului. O alta categorie, mult mai numeroasa, e cea a oamenilor creduli, pacaliti de propaganda agresiva care i se face lui Savin, prin presa locala, pe site-uri si bloguri sau pe alte cai, de catre armata de slugi despre care am zis mai sus. Oamenilor li s-a spus, iar si iar si iar, ca Savin e un mare gospodar, ca Busteniul era un oras “prafuit” inainte sa descalece Maria-Sa pe aceste meleaguri, dar apoi a inflorit in numai citiva ani, ca investitiile se tin lant, ca vom deveni cea mai cea statiune turistica din Europa si alte asemenea bazaconii care, repetate de-a lungul anilor, au ajuns sa fie acceptate ca adevaruri incontestabile de catre multi localnici. La asta se adauga si seria interminabila de pomeni pe care le face primarul. De multe ori cu bani de la buget, dar in asa fel incit, la nivel de perceptie, oamenii ramin cu impresia ca le-a dat de la el din buzunar. Asta ii face sa se simta datori, iar datoria si-o platesc atit la alegeri, cit si prin atitudinea pasiva – ceva de genul “si ce daca fura, si ce daca taie padurile, macar ne mai da si noua cite ceva!”. Cu alte cuvinte, atita timp cit pomenile curg, multa lume se face ca nu observa alte lucruri. O a treia explicatie pentru lipsa de reactie ar fi frica. Dupa cum am scris si intr-un comentariu anterior, primarul nostru este “blindat” in fata legii. Are prieteni si cunostinte prin toate institutiile si prin toate partidele si, cel putin in prezent, pare de neatins. Intr-un fel e normal ca, atunci cind vezi ca, desi a fost implicat in fel de fel de afaceri dubioase de-a lungul timpului, nu i s-a intimplat absolut nimic, sa te gindesti de doua ori inainte de a sta in calea intereselor sale. Oamenii sint saraci, au propriile lor probleme si de cele mai multe ori prefera sa nu se implice in niste lucruri de pe urma carora ar putea avea de suferit.
Intr-adevar, daca va mai fi ales si pentru al treilea mandat, ori el, ori vreun slugoi de-al lui, s-ar putea sa se intimple multe lucruri urite. Ceea ce s-a intimplat pina acum cu Busteniul nu e nimic, pe linga ceea ce are de gind sa faca acest primar in continuare – transformarea Muntelui Zamora in zona urbana (cartiere de vile, strazi asfaltate, magazine etc., pentru care ar trebui sa fie rase, in total, vreo 200 de hectare de padure), consturirea unei noi sosele pe la Gura Diham, care sa preia trafic de pe DN1 (un fel de varianta), ridicarea unor cartiere de vile pe Valea Cerbului, plus multe altele.
Referitor la intrebarea de la final… Din pacate, tinarul respectiv (presupunind ca ne gindim la aceeasi persoana) a devenit intre timp un simpatizant si, ocazional, chiar laudator al actualului primar. Dar asta nu conteaza, pentru ca sperantele nu stau si nici nu ar trebui sa stea vreodata intr-o singura persoana, ci in fiecare dintre noi.
Felicitari pentru atitudine si ma bucur de fiecare data cind vad ca mai exista si oameni carora le pasa de ceea ce se intimpla cu orasul nostru!
Cetateanul care suparaApreciaza
Feb 08, 2012 @ 12:19:30
Incadrandu-ne in strategia de dezvoltare durabila si tinand cont de actualul context cred ca a venit vremea sa ne gandim putin ce oameni ne-ar putea reprezenta. Dl sau Dna Oancea a inceput prin a da un nume. Cred ca am putea alcatui o lista de reprezentativi cu bune si rele spre exemplu, propunerile mele:
– Ghita Irinel , din Busteni, bun manager ( a se vedea ce diamant a facut din cepeca CPPI ), ce e drept actual PDL dar venit din Romania Mare, un tip cu un bagaj de cunostinte despre busteni si dragoste pentru busteni de ramai uimit.
– Butnaru Nardi – din Busteni , o lunga perioada a petrecut-o pe la valea jiului , a reusit sa mai tina un pic din fabrica de hartie prin montarea acelor centrale hidro, bun manager, cunoaste foarte bine busteniul si bustenenii. actual USL
– Machitescu Mitica, stabilit in Busteni inainte de 1980, independent, cred ca e cel mai tare din Busteni dpdv financiar, nu-i contesta nimeni managementul ( e singurul care a rezistat dupa 90 cu o afacere PE BUNE si la vedere ).
ANDREEA
Oct 19, 2012 @ 13:57:58
va rog sa imi trimiteti si mie monografia orasului busteni am nevoie de asezarea geografica si istoria
ziardebusteni
Oct 19, 2012 @ 15:49:44
@ Andreea
Monografia turistica editia 2008 realizata pentru reatestarea statiunii Busteni o puteti gasi in link-ul urmator – http://media1.webgarden.com/files/media1:4c7b6284a6447.pdf.upl/Monografie%20Busteni2008.pdf ,
se pare ca l-a mai pus cineva in comentariile de mai sus. Cu privire la istoric ( fotografii ) mai puteti gasi pe
http://zdb.ro – categoria “Asa a inceput istoria”, este monografia in imagini de epoca a orasului Busteni editia 2004
Tot despre istoric mai puteti gasi date si in Strategia de dezvoltare durabila a orasului Busteni care se gaseste la adresa:
Click to access Strategia_Busteni.pdf
vaca busteni
Nov 12, 2014 @ 08:55:44
Savine baron de Busteni iti scartie oasele de batran,o sa gasesti pe unul sa ti-le inmoaie,daca mai mergi in stilul acesta de at-ti bate joc de oameni,o sa ai un mare blestem pe capul tau,iti vine si randul tau,om fara valoare.