Proiectul de asfaltare a DJ 713 (zis si “Drumul Babelor”, zis si “Drumul Dacilor”) respecta norma impusa in ultimii ani in procesul de “dezvoltare” a turismului romanesc: nu este oportun, costa mult, este daunator pentru mediu si pare sa fie croit dupa alte interese decit cele ale cetatenilor. Desi in Jurnalul National s-au spus si explicat destule lucruri care tin de culisele acestui proiect, multa lume pare sa fi inteles gresit care este problema cu asfaltarea DJ 713, in sensul ca au perceput totul ca pe o disputa intre niste politicieni care vor dezvoltare si niste “ecologisti irationali”, care se opun “progresului”.
          Insa, pina la a ne pune intrebari filozofice de genul “dezvoltare sau conservare?”, ar trebui sa realizam ca, in Romania, rareori se intimpla ca un astfel de proiect de anvergura sa nu ascunda si ceva interese dubioase. In cazul asfaltarii DJ 713, s-a vorbit (in special in Jurnalul Natioanal) despre folosirea banilor statului pentru a sprijini afacerile “portocalii” din zona, despre sprijinirea speculei imobiliare cu terenuri sau despre potentiale constructii ilegale in Parcul Natural Bucegi. Si, chiar daca este mai dificil de dovedit intentia “dezvoltatorilor” de a sprijini anumite interese colaterale, cred ca sint suficiente indicii asupra faptului ca preocuparea lor pentru dezvoltarea turismului este mult exagerata, daca nu chiar inexistenta. Iar cea mai buna dovada in acest sens este felul in care s-au facut lucrarile la prima portiune din DJ 713, acolo unde, in drumul proaspat reabiltiat, au aparut deja crapaturi, la mai putin de 6 luni de la efectuarea lucrarilor! In mod normal, daca ar fi fost cineva interesat cu adevarat de dezvoltarea durabila a turismului, acea portiune de drum ar fi trebuit sa arate impecabil. Desigur, si in acest caz e greu de dovedit reaua intentie, insa, chiar daca la mijloc nu este vorba de afaceri cu asfalt, tot raminem cu problema incompetentei… suficienta, dupa parerea mea, pentru a sista lucrarile la DJ 713 si pentru a efectua o ancheta serioasa.
          Asadar, intrebarea corecta pe care ar trebui sa ne-o punem nu este “o fi bine sa turnam asfalt intr-un parc natural?” ci “se doreste cu adevarat dezvoltarea turismului?” sau “sint dezvoltatorii competenti?”. Trebuie sa ne gindim la faptul ca aceeasi oameni care nu au fost in stare sa asfalteze cum trebuie citiva kilometri de drum de la poalele muntelui vor sa continuie asfaltarea DJ 713 pina in zona alpina, dupa care sa asfalteze si DJ 714, dupa care sa ridice si ditamai statiunea in zona Padina-Pestera. Este, oare, intelept sa ii mai credem pe cuvint atunci cind ne spun povesti despre dezvolarea turistica a muntilor Bucegi? Sau cind ne vorbesc despre beneficiile deosebite pe care ni le-ar putea aduce aceste proiecte? Sau cind promit ca vor avea grija ca impactul asupra mediului sa fie minim? Sau cind promit ca nu vor promova un turism de tip “manea”?