Stiu ca titlul e un pic cam din topor, insa cuvintul “porcarie” mi se pare ca descrie cel mai bine ceea se intimpla acum la Busteni, legat de pregatirile pentru acest festival olimpic. De ce este o porcarie:

          1) Pentru ca niste organizatori incompetenti au pornit de la ideea stupida ca fiecare statiune de pe Valea Prahovei trebuie sa participe la FOTE 2013, indiferent daca are sau nu are infrastructura, indiferent daca trebuie taiate padurile, indiferent de costuri. Criteriul a fost, probabil, unul pur politic, fara niciun fel de legatura cu sportul sau cu buna organizare a unui astfel de eveniment.

          2) Pentru ca aceeasi organizatori incompetenti au stabilit ca in orasul Busteni trebuie sa se tina probele de schi fond, desi in acest oras nu exista nici pirtii, nici baze sportive, nici locuri potrivite pentru construirea lor.

          3) Pentru ca ideea aberanta a Primariei Busteni de a schimba locatia viitoarei pirtii de schi fond in Muntii Baiului, pe domeniul Cantacuzino, a fost acceptata de organizatori fara niciun fel de probleme, desi in acea zona nu exista infrastructura si mai multe zeci de hectare de padure vor trebui defrisate.

          4) Pentru ca zona in care vor fi facute pirtiile este departe de oras, de parca ar fi fost aleasa special pentru a creste costurile si pentru a compromite, din punct de vedere ecologic, o suprafata de padure cit mai intinsa.

          5) Pentru ca, sub pretextul organizarii FOTE 2013, se doreste cheltuirea unor sume impresionante, din fonduri publice, in conditiile in care ar fi existat si alte variante, mult mai putin costisitoare, atit pentru pirtia de schi fond, cit si pentru cea de snowboard.

          6) Pentru ca se vor defrisa, inutil, zeci de hectare de padure, doar pentru a satisface capriciile unor politicieni locali si pentru a sprijini anumite interese ale unor companii private.

          7) Pentru ca se vor face 4 pirtii de coborire (schi alpin si snowboard), desi, la FOTE 2013, orasul Busteni are doar un rol de rezerva pentru probele de snowboard. In realitate, sint sanse foarte mari ca nici macar una dintre aceste pirtii sa nu fie folosita pe durata desfasurarii FOTE 2013!

          8) Pentru ca Muntele Zamora nu este o locatie potrivita pentru construirea de pirtii, fie ele de schi fond sau de schi alpin. Nu mai fac acum speculatii in legatura cu lucrurile care i-ar putea motiva pe cei de la Primaria Busteni sa mute, aproape fortat, cit mai multe proiecte pe acest munte, dar cu siguranta nu are legatura cu menajarea Bucegilor, asa cum am vazut ca incearca sa sugereze apologistii primarului Savin.

          9) Pentru ca se incearca alipirea unui proiect privat (statiunea Zamora) de un eveniment sportiv organizat de Romania, din bani publici.

          10) Pentru ca aceasta combinatie dintre FOTE 2013 si satiunea Zamora va crea un cadru ideal pentru specula imobiliara. Statul va taia padurea si va construi infrastructura “necesara” pentru FOTE 2013, preturile terenurilor de pe Muntele Zamora vor creste semnificativ, iar principalii beneficiari vor fi actualii proprietari, care, daca vor vinde padurea pe bucati, se vor umple de bani.

          11) Pentru ca se incearca declararea proiectului privat al statiunii Zamora drept “proiect de interes national”, desi nici macar FOTE 2013 nu ar fi meritat acest statut. Se pare ca sintagma “interes national” a ajuns un fel de pres, pe care orice politician isi poate sterge picioarele dupa bunul plac, de fiecare data cind sint in joc niste interese ceva mai… speciale.

          12) Pentru ca, fara sprijinul acordat de Primaria Busteni, proiectul megaloman al statiunii Zamora probabil nu ar fi primit niciodata autorizatii.


          Actualizare 2-iun-2011: Pina la urma s-ar putea sa nu mai fie chiar o porcarie, intrucit se pare ca s-a renuntat la varianta despre care am scris mai sus (nu mai sint valabile punctele 3-9). Ramine, insa, valabil faptul ca disciplina de schi fond de la FOTE 2013 nu avea ce cauta la Busteni, cit si chestiunile legate de Muntele Zamora, acolo unde, chiar daca nu se vor mai face pirtiile pentru FOTE 2013, se doreste construirea unui drum asfaltat pina in golul alpin.