Este posibil ca, in urmatoarele luni, primaria Busteni sa inceapa sa rada mai multe zeci de hectare de padure din muntii Baiului, in zona Zamora. Pentru cine se intreaba “de ce”, lucrurile stau, pe scurt, cam asa:

          FOTE 2013. Romania a fost desemnata gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013), un eveniment sportiv de 3 lei, despre care am mai scris pe blog. Desi este o competitie relativ obscura, rezervata juniorilor, FOTE 2013 este considerat un “eveniment de interes national” de catre autoritatile romane. In cadrul acestui festival, orasul Busteni a primit, in mod aberant (si despre asta am mai scris pe blog), organizarea probelor de schi fond, plus un rol de rezerva pentru probele de snowboard. In orasul Busteni nu exista insa nicio pirtie de schi fond si nici zone potrivite pentru constructia unei astfel de pirtii.

          Statiunea Zamora. O companie privata detinuta de niste cetateni straini, SC Zamora Estate SRL, doreste sa transforme 1000 de hectare de padure din muntii Baiului in statiune de lux (statiunea Zamora ar urma sa fie situata la est de orasul Busteni). Problema cea mai mare a investitorilor, pe linga stringerea miliardului de euro pe care se lauda ca il vor baga in aceasta afacere, o reprezinta autorizatiile. Pentru ca, in orice tara normala, un astfel de proiect megaloman, de transformare a unui munte impadurit in statiune de fite, aproape peste noapte, nu ar primi, in vecii vecilor, acceptul din partea autoritatilor statului.

          Primaria Busteni. Legatura dintre FOTE 2013 si statiunea Zamora a fost facuta, de curind, de catre primaria Busteni (o sursa nelimitata de initiative aberante). Dupa ce a jonglat cu locatia pirtiei de schi fond, plimbind-o pe la Gura Diham si apoi pe la Piatra Arsa, primaria Busteni a decis, intr-un final, ca solutia cea mai… buna(!?)… este ca aceasta pirtie sa fie amplasata undeva pe munte, intr-o zona impadurita, unde nu exista niciun drum si niciun fel de utilitati. Absolut… intimplator, zona respectiva face parte din cele 1000 de hectare de padure pe care investitorii straini doresc sa isi construiasca statiunea. Ca urmare, Zamora Estate a cedat consiliului local Busteni in jur de 60 de hectare de padure, pe care primaria Busteni se angajeaza sa construiasca pirtii, telescaune, parcari, retea de drumuri si utilitati etc. Cu alte cuvinte, sub pretextul organizarii FOTE 2013, primaria Busteni va demara, din bani publici(!), lucrarile de constructie la statiunea Zamora!

Zamora, Busteni, schi alpin, hot 15 pe 2011
Fragment din hotarirea nr. 15 pe 2011 a consiliului local Busteni

          Pretul tranzactiei a fost unul simbolic, lucru usor de inteles, pentru ca ajutorul venit din partea primariei Busteni este unul substantial: nu numai ca statul va defrisa padurea (este mult mai usor sa defrisezi daca invoci organizarea unui eveniment “de interes national”, pentru care pregatirile sint deja in intirziere), dar le va da investitorilor privati prilejul sa foloseasca infrastructura creata cu ocazia FOTE 2013, pentru a-si dezvolta statiunea in jurul acesteia.
          O alta aberatie este legata de pirtia “olimpica” de snowboard. Dupa cum am spus si mai sus, probele de snowboard din cadrul FOTE 2013 nici macar nu se vor tine la Busteni, aceasta statiune fiind doar varianta de rezerva. In plus, la Busteni exista deja pirtia Kalinderu si mai e in plan construirea a inca unei pirtii, Kalinderu II, in paralel cu aceasta. Cu alte cuvinte, loc ar fi fost, la discretie, pentru a putea juca rolul de rezerva pentru probele de snowboard, fara a mai fi nevoie sa se taie nici macar un copac de pe muntele Zamora. Insa, la Busteni, deciziile par a se lua dupa cu totul alte reguli decit cele ale bunului simt. Concret, primaria Busteni intentioneaza sa defriseze mai multe zeci de hectare de padure din muntii Baiului, pentru a construi, nu una, nu doua, nu trei, ci 4 pirtii de schi alpin si snowboard, plus vreo 3 telescaune! Desi padurea va fi defrisata pentru o cauza “nobila”, anume organizarea FOTE 2013, pirtiile mai sus mentionate nu au nicio legatura cu acest festival, ci fac parte din planul viitoarei statiuni Zamora.

Zamora, Busteni, interes national, hot 17 pe 2011
Fragment din hotarirea nr. 17 pe 2011 a consiliului local Busteni

          Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru ca, dupa cum putem citi si in hotarirea nr. 17/2011 a consiliului local Busteni, exista o initiativa de a declara, prin hotarire de guvern(!), proiectul statiunii Zamora (zis si “Zamora Golf, Ski and Holiday Resort”) ca fiind “de interes national”.
          In articolul urmator voi explica mai detaliat de ce asocierea dintre FOTE 2013 si statiunea Zamora este, in opinia mea, o mare porcarie.


          Actualizare 2-iun-2011: Din cite am inteles, se pare ca, intre timp, s-au revocat hotaririle 14 si 15, prin care cele 63 de hectare de teren impadurit din Muntii Baiului treceau in proprietatea Consiliului Local Busteni. Nu stiu care este motivul, dar daca s-a renuntat la ideea cu pirtia de schi fond in Muntii Baiului ar fi excelent. Ramine de vazut daca s-a renuntat sa se mai faca aceasta pirtie la Busteni, in general, sau doar se va cauta alta locatie. Ideal ar fi fost ca schiul fond de la FOTE 2013 sa fie preluat de alta statiune, iar Busteniul sa primeasca, la schimb, rolul de gazda pentru o alta disciplina, astfel incit toata lumea sa fie multumita si sa nu mai fie nevoie sa taiem padurea.