Daca FOTE 2013 este un eveniment de interes national, inseamna ca, cel putin in teorie, modul in care se desfasoara pregatirile ne priveste pe toti. Daca FOTE 2013 are o importanta atit de mare pentru toti romanii, iar banii cheltuiti pentru acest festival sint tot ai romanilor, atunci organizatorii au o responsabilitate fata de acestia. Mai exact, datoria lor este sa evite cheltuielile inutile si sa aiba grija ca acest eveniment sportiv sa nu fie afectat de fel de fel de interese… colaterale. Deocamdata, se pare ca au esuat in ambele privinte.
          Exista mai multe probleme legate de FOTE 2013, dar intrebarile din acest articol se limiteaza la proiectul de construire a pirtiei de schi fond, la Busteni, pe domeniul Cantacuzino:

          1) De ce este obligatoriu ca orasul Busteni sa gazduiasca proba de schi fond? Cine si cum a stabilit asta? Care au fost criteriile conform carora s-a ajuns la concluzia ca proba de schi fond trebuie sa se desfasoare la Busteni?

          2) De ce s-a optat pentru domeniul Cantacuzino? Ce are special aceasta locatie fata de locatiile alternative? In zona e doar o padure, care va trebui defrisata, iar infrastructura este inexistenta.

          3) De ce i s-a dat mina libera primarului din Busteni in alegerea locatiei? Doar vorbim de un eveniment de “interes national”, nu? De cind poate lua un primar, in numele interesului national, decizia de a defrisa padurile, dupa cum il taie capul?

          4) De ce s-a ales varianta cea mai costisitoare? Este vorba atit de bani (totul trebuie construit de la zero, inclusiv sosele), cit si de pagubele produse mediului natural, prin defrisarea padurii. Au facut, oare, organizatorii o analiza riguroasa a costurilor, care sa justifice aceasta alegere? Sau, pur si simplu, acest criteriu nu a contat deloc, iar decizia s-a luat dupa ureche?

          5) De ce nu se face pirtia de schi intr-o zona in care sa nu fie nevoie de defrisari? Nu numai ca s-ar fi putut gasi astfel de zone, dar exista deja pirtii de schi fond gata pregatite, cum ar fi cele de la Cheile Gradistei sau Risnov.

          6) De ce este nevoie de covor asfaltic? Primarul Busteniului, Emanoil Savin, vrea sa cheltuie sume mari de la buget, ca sa toarne covor asfaltic pe pirtie. Insa covorul asfaltic nu este necesar pentru FOTE 2013! Sint oare organizatorii FOTE 2013 constienti de felul in care se risipeste banul public in numele acestui festival?

Advertisements