Se pare ca, de curind, guvernul a emis o hotarire prin care s-a stabilit ca FOTE 2013 sa devina “program de interes national”. Din punctul meu de vedere, asocierea dintre organizarea unei competitii de mina a 3-a si ideea de interes national este de-a dreptul penibila.
          Ce inseamna “interes national” in acest context? In primul rind, multe milioane de euro, din fonduri publice, puse la discretia primarilor din zona Valea Prahovei – Brasov. De asemenea, probabil ca acum se vor putea face, mult mai usor, anumite lucruri care, in conditii normale, nu s-ar fi putut face deloc. Cum ar fi, de exemplu, defrisarea unor suprafete mari de padure. La urma urmei, ce mai inseamna o padure, atunci cind vorbim de “interesul national”!?
          Cu alte cuvinte, declararea FOTE 2013 drept “program de interes national” nu este decit o modalitate de a spori puterea unor primari, astfel incit acestia sa se poata juca de-a “Olimpiada” pe banii nostri. Si o sa dau din nou exemplul cu pirtia de schi fond pe care vor sa o construiasca la Busteni, pentru ca mi se pare elocvent. Primarului din Busteni i s-a dat cale libera sa faca, in numele olimpismului si al interesului national, ceea ce si-a dorit dintotdeauna: sa defriseze padurea de pe muntele Zamora. Dupa cum am mai scris, aceasta locatie este probabil cea mai proasta varianta posibila pentru pirtia de schi fond, din mai multe puncte de vedere. Costuri mari, padure taiata, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca se doreste si asfaltarea pirtiei, lucru deloc necesar pentru FOTE 2013. Nu este necesar, dar probabil ca se va face, pentru ca asa vrea primarul Busteniului, Emanoil Savin! Si pentru ca, in Romania, capriciile politicienilor locali sint echivalate cu interesul national.
          Daca ar fi fost vorba, cu adevarat, de interesul national, puterea de decizie nu ar fi trebuit sa le apartina primarilor, ci unui comitet de specialisti, care sa se ocupe de organizarea competitiei intr-o maniera coerenta. In plus, nici o decizie majora (de genul defrisarii citorva zeci de hectare de padure) nu ar fi trebuit sa se ia decit dupa consultarea populatiei, in cadrul unor dezbateri publice.
          In realitate, interesul pentru organizarea FOTE 2013 este cel mult unul de nivel zonal. FOTE este o competitie de juniori, cu expunere limitata si care va aduce bani putini, mult mai putini decit banii care vor fi cheltuiti. O competitie minora, ridicata de propagandisti la rang de “Olimpiada” si apoi folosita de politicienii dornici sa acumuleze capital de imagine pe seama sportului romanesc. O scuza perfecta pentru a mai risipi niste milioane de euro pe timp de criza. Un “program de satisfacere a poftelor primarilor, pe banii prostilor”.

Advertisements