Pentru cei de la primaria Busteni, muntele Zamora e un fel de maidan. Adica o zona pe care o pot folosi dupa bunul plac, de parca ar fi tarlaua lor personala. Nu prea mai sint locuri de construit vile in Busteni? Nu-i nimic, taiem niste padure de pe muntele Zamora si facem un nou cartier rezidential! Trebuie sa facem o pirtie de schi fond la Busteni, pentru ca asa au stabilit organizatorii incompetenti ai FOTE 2013? Nici o problema, taiem niste padure de pe muntele Zamora, turnam niste asfalt si se rezolva! Sint zvonuri ca Romania ar putea candida pentru organizarea Olimpiadei de Iarna din 2022? Excelent, avem noi, la Busteni, o padure numai buna de defrisat, radem mai multe hectare si facem sat olimpic in virful muntelui! Un lucru e cert: din punctul de vedere al primariei Busteni, cu muntele Zamora trebuie facut ceva, orice, numai sa nu ramina asa cum e acum, adica un munte in mare parte neatins de aspectele negative ale civilizatiei. Citeodata ai impresia ca intii s-a luat decizia de a se defrisa padurea de pe acest munte si abia apoi s-a inceput cautarea motivelor…
          In cazul hotelului de cinci stele, din cite am inteles, nu se va construi nimic, ci, pur si simplu, o aripa a castelelui Cantacuzino va primi aceasta intrebuintare. Cu siguranta e mult mai bine asa, decit sa se fi construit un hotel nou nout, in curtea castelului sau in padure.
          Construirea unui aqua-park la Busteni nu ar fi un lucru rau, in teorie. Insa obiectivele de acest gen trebuie amplasate cit mai aproape de centrul statiunii, astfel incit turistii sa poata ajunge la ele relativ usor. Construirea unui parc acvatic undeva, in apropiere de DN1, ar atrage mai multi turisti si nici nu ar fi nevoie sa se taie padurea. Din acest punct de vedere, amplasarea aqua-park-ului tocmai pe domeniul Cantacuzino pare ceva fortat.
          Alta idee de a “dezvolta” padurea de pe muntele Zamora o reprezinta construirea de alei pietonale si de calarie. Nici asta nu ar suna prea rau, la prima vedere. Depinde ce intelegi prin “alei”. O varianta ar fi sa se faca niste alei pietruite, nu foarte largi, la marginea padurii, poate citeva bancute din loc in loc, totul in armonie cu stilul arhitectural al castelului Cantacuzino si cu natura din jur. Alta varianta ar fi sa se largeasca potecile si drumurile forestiere prin taierea copacilor de pe margine, dupa care sa intre ca taranii cu betonierele si sa toarne asfalt. Dar cel mai important e ca aceste alei, daca se vor face, sa ramina doar niste alei de promenada, nu sa serveasca drept schelet pentru un viitor cartier de vile.
          Daca proiectele de mai sus nu par atit de daunatoare, ba chiar, facute cum trebuie, ar putea fi benefice pentru oras si pentru turism, ideea de a face ditamai terenul de golf in padurea de pe muntele Zamora se incadreaza, fara probleme, la capitolul “proiecte aberante”. Un teren de golf are, in medie, citeva zeci de hectare, deci asta ar insemna, din start, defrisari masive. Iar muntele Zamora este… un munte, ceea ce inseamna ca terenul va trebui construit in panta. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca la noi, la Busteni, clima nu este deloc favorabila practicarii golfului: iarna dureaza mult, iar in restul anului ploua destul de des. Iar atunci cind combini precipitatiile abundente cu defrisarea versantilor impaduriti, vei avea parte, foarte probabil, de alunecari de teren.
          Despre restul proiectelor imaginate pentru muntele Zamora, unele chiar mai aberante, o sa mai scriu in articole viitoare.

Advertisements