Cel putin asa se intelege dintr-un anunt pe care l-am gasit acum citeva zile pe internet: castel, plus 870 de hectare de padure, 36 de milioane de euro! Oare de ce ar vrea sa-l vinda actualii proprietari? Or avea nevoie de bani? Nu prea cred, pentru ca, daca ar fi fost asa, nu ar mai fi vindut primariei Busteni peste 20 de hectare de padure din acest domeniu, pe numai 10 lei!

Castelul Cantacuzino din Busteni, de vinzare
Anunt de pe site-ul onlinefree.ro (intre timp a expirat).

          Personal, m-as bucura daca ar gasi un cumparator cit mai curind, din doua motive. In primul rind, pentru ca ar fi interesant de vazut daca, odata cu schimbarea proprietarilor, se va schimba si “viziunea”, adica planurile de “dezvoltare” a domeniului. In al doilea rind, pentru ca exista o sansa ca viitorul proprietar sa stie sa aprecieze acest domeniu drept ceea ce este. Adica padurea chiar sa fie o padure, nu o tarla acoperita de copaci, iar copacii sa fie ceva mai mult decit niste buruieni care trebuie taiate pentru a putea valorifica terenul de dedesupt. In prezent, proprietarii par a fi orientati mai mult pe generarea de profit, daca stam sa ne gindim, de exemplu, la planurile de a transforma o portiune din castelul Cantacuzino in hotel. Deocamdata, au introdus castelul in circuitul turistic si percep la intrare o taxa de 20 de lei, iar in curte s-a facut o cafenea, cu nume pitoresc, “La Nababu'”. Banuiesc ca profitul este infim, raportat la valoarea de 36 de milioane a intregului domeniu. Nu stiu de ce isi pierd timpul cu astfel de maruntisuri… E ca si cum un milionar si-ar cumpara un Rolls Royce, dupa care l-ar transforma in taxi, asa… ca sa mai scoata si el un ban… Vi l-ati putea inchipui pe nababul original, Gheorghe Grigore Cantacuzino, intr-o astfel de ipostaza?
          Tot pe internet am gasit insa si o stire, referitoare la acelasi domeniu Cantacuzino, dar in totala contradictie cu anuntul despre care am scris mai sus: se vorbeste despre investitii de 300 de milioane de euro si de planuri care se intind pe urmatorii 10 ani. Adica, pe de o parte, se anunta investitii de sute de milioane de euro, iar pe de alta, domeniul este scos la vinzare pe 36 de milioane?! Nu mai inteleg nimic…

Advertisements