Despre pirtia de schi fond pe care autoritatile locale se pregatesc sa o construiasca la Busteni am mai scris. Mi se pare o idee proasta, din multe motive, lucru pe care il voi argumenta in continuare.

          DE CE LA BUSTENI?

          Cine a stabilit ca proba de schi fond trebuie sa fie la Busteni, pe domeniul Cantacuzino? Si dupa ce criterii? Au fost criterii obiective sau criterii politice? Cum de s-a ajuns la concluzia ca zona respectiva este cea mai buna alegere, dintre toate variantele posibile, de la Sinaia si pina la Brasov? Pot organizatorii FOTE 2013 sa dea un raspuns coerent la aceasta intrebare?
          Initial, se stabilise ca pirtia va fi facuta la Gura Diham. Sa presupunem ca aceasta locatie era excelenta si de aceea organizatorii au ales Busteniul pentru organizarea probei de schi fond. Dar apoi? In momentul in care s-a renuntat la Gura Diham, s-au luat din nou in calcul toate variantele, de la Brasov la Sinaia, asa cum ar fi fost normal, sau deja era batut in cuie ca proba de schi fond trebuie sa fie la Busteni?
          Pentru citeva luni, pirtia a fost mutata, pe hirtie, la complexul de la Piatra Arsa. Sa zicem ca si acolo ar fi avut sens, pentru ca exista deja infrastructura, nu trebuia defrisata padurea, iar altitudinea mare ar fi garantat stratul de zapada. Insa locatia s-a schimbat din nou, pirtia urmind acum sa fie construita pe domeniul Cantacuzino! Adica intr-o zona greu accesibila, unde exista doar o padure, relativ neatinsa. Nu exista nici un fel de infrastructura si va fi nevoie de defrisari. Deci cea mai proasta alegere posibila!
          De ce nu se organizeaza proba de schi fond in alta parte, cu bani mai putini si fara sa distrugem padurea? De ce se face pirtia intr-o zona unde nu exista infrastructura? Din cite am inteles, in alte locuri exista deja dotari… de exemplu la Cheile Gradistei, la Risnov sau la Predeal. De ce nu se muta proba de schi fond de la Busteni? Oare pentru ca, daca s-ar muta, s-ar supara primarul PDL, Emanoil Savin? Pentru cine organizam noi acest “obiectiv de interes national“, pentru Romania sau pentru primarul Busteniului?
          Organizatorii FOTE 2013 ar avea de ales intre doua variante:
          Varianta 1: proba de schi fond ramine la Busteni, noi cheltuim bani mai multi si distrugem o padure, dar primarul Savin este multumit.
          Varianta 2: mutam proba de schi fond in alta parte, cu riscul de a-l supara pe primarul PDL-ist, dar economisim banul public si ramine si padurea intacta.
          Se pare ca organizatorii FOTE 2013 prefera varianta 1…

          CUM VA ARATA TRASEUL SI UNDE VA FI AMPLASATA BAZA?

          Si acest aspect este interesant, pentru ca domeniul Cantacuzino reprezinta, de fapt, padurea de pe pantele unui munte. Pirtiile de schi fond nu prea se fac pe versanti, ci in zone ceva mai putin inclinate, adica in vai sau pe platouri. Chiar daca s-ar gasi o solutie pentru pirtia propriu-zisa, ori pe un versant mai putin abrupt, ori de-a lungul curbelor de nivel, ce ne facem cu baza sportiva? Va fi nevoie de o suprafata mare, relativ plata, pentru zona de start/finish, tribune, cladiri si parcare…
          Locul in care va fi construita baza este de asemenea foarte important. Cu cit va fi mai departe de oras si de DN1, cu atit va fi mai rau, din cel putin trei motive:
          1) Costuri. Intre DN1 si baza va trebui construit un drum de acces, de la zero. Cu cit drumul va fi mai lung, cu atit va costa mai mult, mai ales ca e vorba de un “relief dificil”. Decizia de a amplasa baza departe de oras poate fi incadrata, in cel mai bun caz, la capitolul “cheltuirea iresponsabila a banului public“. Pai ce facem, iar imbogatim, din bani publici, firmele care toarna asfalt? Si nu e vorba numai de drum. Acelasi rationament poate fi aplicat si in cazul retelei electrice sau al altor utilitati, fiindca banuiesc ca baza respectiva o sa fie, totusi, mai mult decit o simpla magazie.
          2) Accesibilitate. Aici lucrurile sint evidente.
          3) Impact asupra mediului. Daca tot se taie padurea si se toarna asfalt in loc, am putea macar sa ne limitam la afectarea unei zone de la marginea acesteia.

          CHIAR ESTE NECESAR COVORUL ASFALTIC?

          Pentru orice om care respecta muntele si natura, turnarea covorului asfaltic in padure este o idee aberanta. Din pacate, marii dezvoltatori de la primaria Busteni nu fac parte din aceasta categorie, asa ca, pentru ei, trebuie luate in calcul alte tipuri de argumente. Cum ar fi:
          1) Costurile. Dupa cum am zis si mai sus, turnarea asfaltului costa bani. Bani publici, mai exact. La o lungime de 10 kilometri si o latime de 5-6 metri, pirtia ar fi, practic, echivalenta cu o mica sosea.
          2) Utilitatea pentru FOTE 2013. Proba de schi fond se va desfasura pe zapada, nu pe asfalt. Covorul asfaltic nu are nici o legatura cu FOTE 2013!
          3) Antrenamente pe timp de vara. Exista deja, in zona Brasov – Valea Prahovei, pirtii care au covor asfaltic, unde sportivii romani se pot antrena pe timpul verii. Nu are rost sa ne batem joc de paduri si sa risipim banul public, doar ca sa ne satisfacem ambitia de a avea cite o pirtie asfaltata in fiecare statiune.
          4) Turisti pe role. Marea “gaselnita” a primariei Busteni pare sa fie urmatoarea: covorul asfaltic va fi o atractie turistica in sine, pentru ca amatorii de miscare in natura vor veni sa se dea pe acolo cu rolele. “Ingenios”, nu-i asa?… Chiar isi inchipuie cineva ca acesta este motivul pentru care turistii amatori de miscare in natura nu vin la Busteni? Pentru ca nu este asfalt in padure?! Incredibil!… Oamenii care iubesc natura nu numai ca nu vor fi incintati de aceasta idee, dar, mai mult ca sigur, vor fi agasati de prezenta asflatului in mijlocul padurii! Daca vreti, cu adevarat, sa ii atrageti ca turisti, cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti e sa lasati padurile in pace! Iar pentru cei care vor sa se dea cu rolele s-ar putea amenaja o pista chiar in oras. In acest fel am atrage, cu siguranta, mult mai multi turisti!
          In concluzie, covorul asfaltic nu are o utilitate deosebita, costa mult si este daunator pentru natura. Per ansamblu, o idee foarte proasta!

          Intr-un articol mai vechi de pe blogul lui Catalin Tolontan, am gasit urmatoarea declaratie a lui Ioan Dobrescu, de la COSR:

          “Nimeni nu poate folosi Festivalul ca sa-si rezolve problemele locale! Vom organiza o competitie strict controlata, de criza, necostisitoare.”

          Chiar asa?! Pai cei de la primaria Busteni, cu covorul lor asfaltic… nu cumva tocmai asta fac?! Se folosesc de Festival… ca sa-si rezolve problemele locale! Iar prin mutarea pirtiei de schi fond pe domeniul Cantacuzino, nu cumva s-a ales fix varianta cea mai costisitoare?

Advertisements