Atunci cind se stabilesc locatiile de desfasurare ale probelor din cadrul unei competitii precum FOTE 2013, organizatorii ar trebui sa tina cont de mai multe criterii. Sa se ia in calcul infrastructura existenta, optimizarea costurilor, impactul asupra mediului si asupra comunitatilor, accesibilitatea si asa mai departe.
          Insa la noi, dupa felul in care s-au desfasurat pregatirile pina in prezent, impresia este ca principalul si, probabil, singurul criteriu de alegere a locatiilor a fost: “toti primarii trebuie sa fie multumiti”. Cu alte cuvinte, se iau probele si se impart intre primarii localitatilor implicate, iar apoi fiecare se ocupa de “bucatica” lui, dupa cum il taie capul. Desi, in teorie, FOTE 2013 este considerat un “obiectiv de interes national”, in practica e mai degraba un “obiectiv de interes al primariilor”. Cit despre banii publici cheltuiti sau hectarele de padure defrisate, filozofia pare sa fie una singura: fara numar!
          Atunci cind s-a facut impartirea, Busteniul s-a ales cu proba de schi fond, iar locatia a fost stabilita undeva inspre Gura Diham. Apoi, din cine stie ce motiv, a fost mutata pe Platoul Bucegi, in zona Piatra Arsa. La scurt timp, locatia s-a schimbat din nou, de data aceasta in Muntii Baiului, pe domeniul Cantacuzino, intr-o zona impadurita – spre bucuria pasionatilor de defrisari! Nu cred ca a trecut mai mult de jumatate de an de cind politicienii locali ne povesteau despre cum o sa organizam competitii de mare anvergura la viitoarea baza sportiva de la Piatra Arsa. Acum, planurile s-au schimbat radical, iar asta dovedeste lipsa de seriozitate a organizatorilor.
          Exista o zicala care se potriveste foarte bine in aceasta situatie: “decit sa masori odata si sa tai de 10 ori, mai bine masori de 10 ori si tai o singura data”. Ei, in schimb, fac totul pe dos: intii s-a hotarit ca pirtia de schi fond trebuie sa fie la Busteni si abia apoi au inceput sa se gindeasca daca si cum pot sa o faca. Nu exista seriozitate, nu exista coerenta, totul se face dupa ureche! Si nici nu e de mirare, din moment ce organizarea FOTE 2013 a fost lasata pe mina unor politicieni.

          
Advertisements