In Epoca de Aur, in timp ce oamenii se bateau pe oase la cozi kilometrice, comunistii vorbeau despre progres si construiau de zor. Pe cit de rau le mergea romanilor, pe atit de grandioase erau planurile conducatorilor, iar in prezent lucrurile nu sint cu mult mai diferite. Ni se spune ca nu ne mai permitem sa platim salariile intregi, guvernul taie in stinga si in dreapta, dar pe Valea Pahovei se cheltuiesc zeci de milioane de euro pe fel de fel de proiecte, dupa cum putem citi si intr-un articol recent din ziarul Gindul.
          In articolul respectiv se regaseste si o declaratie interesanta a primarului orasului Busteni, Emanoil Savin:

          “Atatia bani cati am primit de la doamna Udrea pentru FOTE asta n-am avut niciodata […] Sapte milioane jumate de euro pentru baza de schi fond, cu trei drumuri de acces si parcare de 300 de locuri, [pe] care trebuia sa o facem la Gura Diham, da’ o s-o mutam pe domeniul Cantacuzino, unde am reusit sa-i convingem pe proprietari sa ne vanda 25 hectare de teren pe un pret simbolic de 10 lei. Pentru ca pe la Gura Diham o sa facem o sosea de vreo 20 de kilometri, ce va lega Busteniul de Rasnov si Bran, care speram sa fie gata pina la sfarsitul lui 2013. […] In felul asta, Busteniul va avea, dupa FOTE, 14 kilometri de partii de nivel international, fata de numai 3 kilometri acum, pe care se va putea schia tot timpul anului!”

          E mai putin important ca din cei 14 km de pirtii doar vreo 4 sint pentru schi alpin si snowboard, sau ca partea cu “se va schia tot timpul anului” (deci si in august, la 30 de grade!?) tine mai mult de science-fiction decit de turism. Planurile primariei Busteni in legatura cu domeniul Cantacuzino merita insa discutate mai pe larg, dar deocamdata mi se pare interesant de remarcat faptul ca o companie privata va ceda consiliului local, practic pe degeaba, nu mai putin de 25 de hectare de teren impadurit. Asta ar insemna, la un pret de 4 euro pe metru patrat (de exemplu), o valoare totala de un milion de euro, deci un cadou destul de consistent. Oare cum i-or fi convins?
          Iar soseaua dintre Rasnov si Busteni, care va trece si pe la Gura Diham, mi se pare un proiect pe cit de daunator, pe atit de inutil. Problema circulatiei de pe DN1 nu o va rezolva, ba chiar sint sanse sa creeze si mai multe probleme. Cu FOTE, o competitie ce se va desfasura la inceputul anului 2013, sigur nu are legatura, din moment ce autoritatile spera ca vor termina lucrarile abia la finalul lui 2013. Are insa legatura cu transformarea unei zone pitoresti intr-o margine de sosea aglomerata, are legatura cu poluarea, cu antropizarea excesiva a muntilor si, nu in ultimul rind, cu risipirea unor milioane sau chiar zeci de milioane de euro din fonduri publice, intr-o perioada in care guvernul ia fel de fel de masuri de austeritate, pentru ca nu mai are bani. Bani ar fi, dar, atunci cind se stabilesc prioritatile, ambitiile personale ale conducatorilor nostri par a fi mult mai importante decit asigurarea unui trai decent pentru romani.

Advertisements